Klasszikus

Bizonyíték, nem ígéret

2004.01.20. 00:00
Ajánlom
Valami fontosat szeretnék mondani, ami a Fesztiválzenekar koncertjén jutott az eszembe, és talán nem véletlenül éppen ott. Persze előzményként tudni kell, hogy a zenekar még önmagához képest is kiemelkedő formában volt, nemcsak szép volt az első részben Liszt műve, a Két epizód Lenau Faustjából, de jó is. Vagy fordítva: nemcsak jó, de szép is.

Nem valószínű, hogy sokan jöttek el azért, hogy ezt a darabot hallják, amikor a második részben A walkür első felvonása ment, de annál kellemesebb volt a meglepe-tés, hogy a felvezetés sem volt elkönnyelműsködve, Fischer Iván alapos munkát végzett, a zenekar gyönyörűen szólt, tisztán, magvasan, gazdagon zengő mélyvonósokkal. Amikor megszólalt a Pange lingua gregorián dallama, megint kiderült, hogy Lisztet ostobaság félvállról venni, amikor viszont elkezdődött a Tánc a falusi kocsmában, akkor pont ez a vállvonogatós virtuozitás jelentett élményt.

De nem ezt akartam mondani.

A második részben kitört a Wagner-vihar, aztán elkezdtek énekelni. Három jó énekes, Petra Lang, Robert Dean-Smith és Alfred Reiter. A tenornak nagy hangja van, hosszú lélegzete, bölcs belátása, feltűnés nélkül tud pihenni a hosszú szerep alatt, a legfontosabb pontokon azonban odateszi. Kicsit így is kifárad a felvonás végére, de ez nem megy a hitelesség rovására. Alfred Reiter komor, érdekes hangú basszus, van benne távlat, Petra Lang pedig abszolút főszereplő. Jelentéktelennek látszó kis nő, neonpiros hajjal. Aztán föláll, és énekelni kezd. Pontosan nem tudom megmondani, mi ebben a csodálatos. Ahogy énekel, az nagyszerű, de hallottam már hozzá hasonlót. Akkor ahogy ott van, ha leül, és kivonja magát az eseményekből, ha föláll, és ezzel visszatér, játszik, mert hát játszik, nem csupán énekel, megmozdul, és keveredik benne elfogódottság, remény, kacérság. De mielőtt elhinném, hogy ez az este az énekhang dicsérete, ott áll a Zeneakadémia pódiumán három ünneplőruhás ember. Ketten kicsit közelebb egymáshoz, a harmadik távolabb, szól a zenekar, és ebben is benne van az egész történet.

Játszanak az énekesek, ami önmagában veszélyes is lehetne. Ha kicsit is alacsonyabb lenne a színvonal, nevetséges lenne, hogy egy frakkos úr kihúz egy képzeletbeli fából egy képzeletbeli kardot. Így viszont az tűnik nevetségesnek, amikor az operaszínpadokon rongyokba öltözött énekesek teszik ugyanezt. Itt van a Gesamtkunstwerk, nem ott.

Még ez sem a lényeg. Hanem hogy elindul az az óriási fokozás a Tavaszi dallal, és megy, bomlik, fejlődik, tombol, elér a tetőpontra, ordít a zenekar, a két énekes átöleli egymást, aztán vége, csattan a taps. És eszembe jut, hogy mit is akartam mondani: akárki akármit is mond, létezik olyan, hogy szerelem. Láttam, hallottam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.