Klasszikus

Bizonyíték, nem ígéret

2004.01.20. 00:00
Ajánlom
Valami fontosat szeretnék mondani, ami a Fesztiválzenekar koncertjén jutott az eszembe, és talán nem véletlenül éppen ott. Persze előzményként tudni kell, hogy a zenekar még önmagához képest is kiemelkedő formában volt, nemcsak szép volt az első részben Liszt műve, a Két epizód Lenau Faustjából, de jó is. Vagy fordítva: nemcsak jó, de szép is.

Nem valószínű, hogy sokan jöttek el azért, hogy ezt a darabot hallják, amikor a második részben A walkür első felvonása ment, de annál kellemesebb volt a meglepe-tés, hogy a felvezetés sem volt elkönnyelműsködve, Fischer Iván alapos munkát végzett, a zenekar gyönyörűen szólt, tisztán, magvasan, gazdagon zengő mélyvonósokkal. Amikor megszólalt a Pange lingua gregorián dallama, megint kiderült, hogy Lisztet ostobaság félvállról venni, amikor viszont elkezdődött a Tánc a falusi kocsmában, akkor pont ez a vállvonogatós virtuozitás jelentett élményt.

De nem ezt akartam mondani.

A második részben kitört a Wagner-vihar, aztán elkezdtek énekelni. Három jó énekes, Petra Lang, Robert Dean-Smith és Alfred Reiter. A tenornak nagy hangja van, hosszú lélegzete, bölcs belátása, feltűnés nélkül tud pihenni a hosszú szerep alatt, a legfontosabb pontokon azonban odateszi. Kicsit így is kifárad a felvonás végére, de ez nem megy a hitelesség rovására. Alfred Reiter komor, érdekes hangú basszus, van benne távlat, Petra Lang pedig abszolút főszereplő. Jelentéktelennek látszó kis nő, neonpiros hajjal. Aztán föláll, és énekelni kezd. Pontosan nem tudom megmondani, mi ebben a csodálatos. Ahogy énekel, az nagyszerű, de hallottam már hozzá hasonlót. Akkor ahogy ott van, ha leül, és kivonja magát az eseményekből, ha föláll, és ezzel visszatér, játszik, mert hát játszik, nem csupán énekel, megmozdul, és keveredik benne elfogódottság, remény, kacérság. De mielőtt elhinném, hogy ez az este az énekhang dicsérete, ott áll a Zeneakadémia pódiumán három ünneplőruhás ember. Ketten kicsit közelebb egymáshoz, a harmadik távolabb, szól a zenekar, és ebben is benne van az egész történet.

Játszanak az énekesek, ami önmagában veszélyes is lehetne. Ha kicsit is alacsonyabb lenne a színvonal, nevetséges lenne, hogy egy frakkos úr kihúz egy képzeletbeli fából egy képzeletbeli kardot. Így viszont az tűnik nevetségesnek, amikor az operaszínpadokon rongyokba öltözött énekesek teszik ugyanezt. Itt van a Gesamtkunstwerk, nem ott.

Még ez sem a lényeg. Hanem hogy elindul az az óriási fokozás a Tavaszi dallal, és megy, bomlik, fejlődik, tombol, elér a tetőpontra, ordít a zenekar, a két énekes átöleli egymást, aztán vége, csattan a taps. És eszembe jut, hogy mit is akartam mondani: akárki akármit is mond, létezik olyan, hogy szerelem. Láttam, hallottam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.