Klasszikus

Bizonyságtétel billentyűkön

2002.10.19. 00:00
Ajánlom
Kovalszki Mária zongoraművész kamarakoncertje a Fasori református templomban

Zongorás kamaraművek csendülnek fel az országos protestáns napok hangversenyén, ma délután öt órakor, a budapesti Fasori református templomban Kovalszki Mária zongora-, Csavlek Etelka ének- és Varga Tamás gordonkaművész előadásában. A Somogyi Péter fasori lelkipásztor kezdeményezésére született koncert azért különleges, mert a templom történetében ez lesz az első ilyen jellegű zongorás kamarazenei koncert. A most megszólaló Steinway- zongorát kifejezetten a ma délutáni rendezvényre kapta kölcsön a fasori gyülekezet.

Kovalszki Mária, aki maga is a fasori gyülekezet tagja, nagyon fontosnak tartja, hogy a muzsika ne „szoruljon be” a nagy, népszerű, „bejáratott” hangversenytermek falai közé, hanem kisebb közösségekben is minél többször megszólaljon, így a templomokban, a református gyülekezetekben vagy zeneiskolákban, művelődési házakban, akár „házi koncerteken”, családoknál is.
Kovalszki Mária úgy véli, sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Magyarországon újra elterjedjen az a Nyugat-Európában élő hagyomány, hogy egészen kicsiny közösségekben is igénylik az emberek a komolyzenét. Manapság sok világjáró muzsikus nyilatkozik arról, hogy a komolyzene válságban van. Magyarországon ez talán még erősebben érződik, s ennek az is egyik oka, hogy kevesebb idő és tér jut a kamarazenének. Kovalszki Mária hangsúlyozza, hogy a ma délutáni hangverseny valóban a közönséghez, a gyülekezethez szól. A művésznő szolgálatnak érzi a kamarazenélést, és hitéről valló bizonyságtételnek a hangversenyt. Ez a protestáns kulturális napok üzenete is, és ezért választották a koncert mottójául a 33. zsoltár bevezető sorait: „Vigadjatok az Úrban, ti igazak! Az igaz emberekhez illik a dicséret. Adjatok hálát az Úrnak citeraszóval, tízhúrú lanttal zengjetek neki! Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!”

Hogy miként termékenyítheti meg a zene egy kis falu életét, arra Kovalszki Mária szerint jó példa a svájci Ernen Musikdorf (Zenefalu), ahol a kiváló magyar zongoraművész és zenepedagógus, Sebők György alapított mesterkurzust, majd fesztivált. Ernent – pedig több száz éves múltja van – azelőtt fel sem tüntették a térképek, ma pedig virágzó hegyi falu, a komolyzene zarándokhelye. Természetesen ott is a templom ad otthont a hangversenyeknek. Kovalszki Mária a pályája elején ösztöndíjasként járt Ernenben, és akkor éppen azt a Weinen, Klagen című Liszt-darabot is játszotta, mely a mai hangverseny záró száma lesz.

Kovalszki Mária a mai koncerten fellépő partnereivel már több közös hangversenyt adott. Csavlek Etelkával nemrég magyar zeneszerzők – Liszt, Kodály, Bartók, Farkas, Kocsár, Járdányi és Fekete Gyula – műveiből állítottak össze egy koncertrevalót. Varga Tamással a két legutóbbi Budapesti Tavaszi Fesztiválon és hozzá kapcsolódóan Ausztriában – többek között a bécsi Bösendorfer Saalban – volt több sikeres kamaraestjük. A ma délutáni program Johann Sebastian Bach G-dúr gambaszonátájával kezdődik, majd Csavlek Etelka két áriát énekel a Máté passióból. Ezután César Franck Panis Angelicusa következik, majd ismét egy cselló-zongora darab, Bach– Kodály Három korálelőjátéka. Szünet után Két Liszt-dal, Kodály Adagiója, két Kodály-dal, majd az említett Weinen, Klagen variációk szólalnak meg.

Kovalszki Mária számára nem áldozat, hogy a csillogóbbnak tűnő szólistapálya helyett a kamarazenélést választotta. Jó együtt muzsikálni másokkal – mondja –, megismerni a partnerek zenei nyelvét, gondolkodását. És hálás azért, hogy a muzsika, a sok gyakorlás mellett a legtöbb figyelmét mégiscsak a családjára fordíthatja, hiszen két gyermek boldog édesanyja. Hálaadással ül a zongora mellé a ma délutáni fasori kamarakoncerten is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.