Klasszikus

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

2020.08.15. 16:05
Ajánlom
Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.

 

HB2-161456.jpg

Hornyák Balázs

Augusztus 17-19. között a somogyi megyeszékhelyen rendezik a tizenegyedik Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivált. A közönség hallhatja a két művészeti vezetőt, Baráti Kristóf hegedűművészt és Várdai István csellóművészt, fellép Fejérvári Zoltán zongoraművész, Baráth Emőke operaénekes, Kirill Troussov hegedűművész és Szűcs Máté brácsaművész. A zárókoncerten Miklósa Erika Gershwin-dalokat énekel a Vigasságok Terén.

Az idei évtől Hornyák Balázs veszi át a Kaposfest igazgatását, aki elmondta, hogy a fesztivál profilja nem változik meg, de valamelyest módosul: „A Kaposfest az elmúlt tíz évben olyan minőséget képviselt, ami a magyar komolyzenei élet vezető fesztiváljává tette. A programban azonban a kamarazene mellett egyre inkább megjelennek a zenekari koncertek, és nyitunk más zenei műfajok felé is.” Ennek megfelelően két kamarazenekar (Liszt Ferenc Kamarazenekar, Camerata Pelsonore), valamint Pál István „Szalonna” és zenekara, valamint a Budapest Jazz Orchestra is fellép Kaposváron.

Részletes program a Kaposfest.com honlapon olvasható!

Idén több koncertet szabadtéren hallgathat a közönség. Ez a járványveszély miatt is kézenfekvő megoldás, de nem ez a fő ok. „A klasszikus zene műfaja nem csak a koncerttermeké, és a nyári fesztiválhangulathoz hozzátartozik, hogy a zenét a szabad ég alatt élvezhessék az emberek” – mondta Hornyák Balázs. Esténként pedig – hasonlóan a korábbi évekhez – Sárközy Lajos prímás és zenekara szórakoztatja a Kapos Hotel éttermében a vendégeket. És ha már a hagyományoknál tartunk, a Kaposfest idei házigazdája ismét Bősze Ádám lesz.

kaposfest-20170813-nyitokoncert-original-94737-100626.jpg

Baráti Kristóf és Várdai István a 2017-es Kaposfest nyitókoncertjén (Fotó/Forrás: Kaposfest)

Az idei évben Kokas Katalin is fellép a fesztiválon

– rögtön a 17-i nyitókoncerten halljuk majd –, ami azért izgalmas, mert a hegedűművésznő alapítója, és 2014-ig művészeti vezetője volt a Kaposfestnek. „Kokas Katival mindketten Kaposvárról származunk, gyerekkori ismerősök vagyunk, és amikor annak idején a fesztivál alapításán munkálkodtak, nagyon szimpatikusak voltak az ötleteik” – mesélte Hornyák Balázs. –

„Az, hogy férjével, Kelemen Barnabással együtt muzsikálnak a mostani művészeti vezetőkkel, mutatja, hogy a jelenlegi helyzetben nincs fontosabb a zenészvilág összefogásánál.”

FotoPosztosJanos-151322.jpg

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

A Kaposfest segíteni szeretné a pályakezdő fiatal muzsikusokat. Augusztus 16-án „pre-fesztivál workshop” nyitja a rendezvényt, mesterkurzusokat és előadásokat hallhat a közönség és a szakma, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyílt próbáját is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztiválra mindig is jellemző volt, hogy a zene testközelibb élményét nyújtja, és ezt a nyitottságot szeretnék továbbra is megőrizni a művészeti vezetők.

Szeretnénk új közönséget nevelni, akik 10-15 év múlva is részt vesznek a Kaposfesten

– mondta a fesztiváligazgató.

_BHP0046-145935.jpg

Bősze Ádám a Kaposfesten (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Az idei rendezvény lebonyolítását természetesen nehezebbé teszi a koronavírus-járvány, de a szervezők nem szeretnék, ha ez bárkinek a kedvét szegné. „Akkor cselekszünk helyesen, ha az előírtaknál is többet teszünk annak érdekében, hogy a látogatóink nagyobb biztonságban érezzék magukat. A beltéri koncerteken kötelező lesz a maszkviselés, annak érdekében, hogy ne legyen zsúfoltság, a legtöbb hangversenyt megismételjük. Arra kérünk mindenkit, hogy a biztonsági előírásokat tartsák be, ezekről óriásposztereken tájékoztatunk mindenkit.”

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.