Klasszikus

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

2020.08.15. 16:05
Ajánlom
Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.

 

HB2-161456.jpg

Hornyák Balázs

Augusztus 17-19. között a somogyi megyeszékhelyen rendezik a tizenegyedik Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivált. A közönség hallhatja a két művészeti vezetőt, Baráti Kristóf hegedűművészt és Várdai István csellóművészt, fellép Fejérvári Zoltán zongoraművész, Baráth Emőke operaénekes, Kirill Troussov hegedűművész és Szűcs Máté brácsaművész. A zárókoncerten Miklósa Erika Gershwin-dalokat énekel a Vigasságok Terén.

Az idei évtől Hornyák Balázs veszi át a Kaposfest igazgatását, aki elmondta, hogy a fesztivál profilja nem változik meg, de valamelyest módosul: „A Kaposfest az elmúlt tíz évben olyan minőséget képviselt, ami a magyar komolyzenei élet vezető fesztiváljává tette. A programban azonban a kamarazene mellett egyre inkább megjelennek a zenekari koncertek, és nyitunk más zenei műfajok felé is.” Ennek megfelelően két kamarazenekar (Liszt Ferenc Kamarazenekar, Camerata Pelsonore), valamint Pál István „Szalonna” és zenekara, valamint a Budapest Jazz Orchestra is fellép Kaposváron.

Részletes program a Kaposfest.com honlapon olvasható!

Idén több koncertet szabadtéren hallgathat a közönség. Ez a járványveszély miatt is kézenfekvő megoldás, de nem ez a fő ok. „A klasszikus zene műfaja nem csak a koncerttermeké, és a nyári fesztiválhangulathoz hozzátartozik, hogy a zenét a szabad ég alatt élvezhessék az emberek” – mondta Hornyák Balázs. Esténként pedig – hasonlóan a korábbi évekhez – Sárközy Lajos prímás és zenekara szórakoztatja a Kapos Hotel éttermében a vendégeket. És ha már a hagyományoknál tartunk, a Kaposfest idei házigazdája ismét Bősze Ádám lesz.

kaposfest-20170813-nyitokoncert-original-94737-100626.jpg

Baráti Kristóf és Várdai István a 2017-es Kaposfest nyitókoncertjén (Fotó/Forrás: Kaposfest)

Az idei évben Kokas Katalin is fellép a fesztiválon

– rögtön a 17-i nyitókoncerten halljuk majd –, ami azért izgalmas, mert a hegedűművésznő alapítója, és 2014-ig művészeti vezetője volt a Kaposfestnek. „Kokas Katival mindketten Kaposvárról származunk, gyerekkori ismerősök vagyunk, és amikor annak idején a fesztivál alapításán munkálkodtak, nagyon szimpatikusak voltak az ötleteik” – mesélte Hornyák Balázs. –

„Az, hogy férjével, Kelemen Barnabással együtt muzsikálnak a mostani művészeti vezetőkkel, mutatja, hogy a jelenlegi helyzetben nincs fontosabb a zenészvilág összefogásánál.”

FotoPosztosJanos-151322.jpg

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

A Kaposfest segíteni szeretné a pályakezdő fiatal muzsikusokat. Augusztus 16-án „pre-fesztivál workshop” nyitja a rendezvényt, mesterkurzusokat és előadásokat hallhat a közönség és a szakma, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyílt próbáját is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztiválra mindig is jellemző volt, hogy a zene testközelibb élményét nyújtja, és ezt a nyitottságot szeretnék továbbra is megőrizni a művészeti vezetők.

Szeretnénk új közönséget nevelni, akik 10-15 év múlva is részt vesznek a Kaposfesten

– mondta a fesztiváligazgató.

_BHP0046-145935.jpg

Bősze Ádám a Kaposfesten (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Az idei rendezvény lebonyolítását természetesen nehezebbé teszi a koronavírus-járvány, de a szervezők nem szeretnék, ha ez bárkinek a kedvét szegné. „Akkor cselekszünk helyesen, ha az előírtaknál is többet teszünk annak érdekében, hogy a látogatóink nagyobb biztonságban érezzék magukat. A beltéri koncerteken kötelező lesz a maszkviselés, annak érdekében, hogy ne legyen zsúfoltság, a legtöbb hangversenyt megismételjük. Arra kérünk mindenkit, hogy a biztonsági előírásokat tartsák be, ezekről óriásposztereken tájékoztatunk mindenkit.”

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Klasszikus hír

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.