Klasszikus

Biztosított a Sziget Fesztivál jövője

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Újabb három évre közterület-használati engedélyt adott szerdán a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága több fővárosi nagyrendezvény, köztük a Sziget Fesztivál és a Budapest Parádé megtartásához.

A kormánypárti többség elutasította Németh Zoltán (Fidesz) alelnök azon indítványát, hogy a rendezvényekhez kapcsolódó kereskedelmi-vendéglátói tevékenységek által elfoglalt területek után kérjenek térítést. Az ellenzéki politikus utalva arra, hogy másfél éve ezt az elvet alkalmazzák minden rendezvénynél, diszkriminatívnak tartotta ezt az eljárást a többi, ilyen kedvezményben nem részesülő rendezvénnyel szemben. A többség szerint e rendezvények szervezésébe már évek óta bekalkulálják a teljes mértékű ingyenes közterület-használatot. Nem támogatta a többség azt sem, hogy csak idén legyen ingyenes a vendéglátó területek közterület foglalása, a következő két évben fizessenek ezért.

A XI. kerület véleményének megismeréséig elnapolta döntését a testület a budai plázs szervezői által három évre kért közterület-használati engedély megadásáról. A kormánypárti képviselők szavazataival a bizottság tulajdonosi hozzájárulást adott a jövő évi margitszigeti úszó Eb megtartásához szükséges létesítmények, illetve a csatorna-beruházás építési munkálataihoz.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.