Klasszikus

Bobby McFerrin Budapesten koncertezik

2004.01.28. 00:00
Ajánlom
Ki ne emlékezne a Don’t Worry Be Happy című dalra és előadójára, Bobby McFerrin-re? A világhírű amerikai dzsesszénekes és karmester először lép fel hazánkban, mégpedig a Matáv Szimfonikus Zenekarral közösen.

A május 24-én, az Erkel Színházban rendezendő hangverseny első részében Vivaldi, illetve Mozart egy-egy műve hallható Bobby McFerrin vezényletével a Matáv Szimfonikusok előadásában. A műsor első számaként Vivaldi két csellóra írt g-moll concertója hangzik el. A produkció különlegessége, hogy az egyik cselló szólamát Varga István hangszeren játssza, a másikét pedig Bobby McFerrin énekli is.

Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma „a cappella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli, szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában.

Bobby McFerrin a Sacramentóban és Cerritosban folytatott főiskolai évek után zongorista-énekesként kisebb kaliforniai klubokban muzsikált. 1979-ben fedezte fel Jon Hendricks, s beajánlotta a New York-i Cool Jazzfesztiválra, ahol egyéni énektechnikájával és show-műsorával hatalmas sikert aratott.

1982-ben jelent meg első albuma Bobby McFerrin címmel. Eddig 20 millió lemeze kelt el, s tíz Grammy-díjjal jutalmazták a négy oktávot átívelő hangterjedelemmel rendelkező előadót. A múlt század egyik legnépszerűbb a cappella dala, a Magyarországon is sokak által kedvelt és dúdolt Don't Worry, Be Happy című sláger is Bobby McFerrin nevéhez fűződik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.