Klasszikus

Bobby McFerrin Budapesten koncertezik

2004.01.28. 00:00
Ajánlom
Ki ne emlékezne a Don’t Worry Be Happy című dalra és előadójára, Bobby McFerrin-re? A világhírű amerikai dzsesszénekes és karmester először lép fel hazánkban, mégpedig a Matáv Szimfonikus Zenekarral közösen.

A május 24-én, az Erkel Színházban rendezendő hangverseny első részében Vivaldi, illetve Mozart egy-egy műve hallható Bobby McFerrin vezényletével a Matáv Szimfonikusok előadásában. A műsor első számaként Vivaldi két csellóra írt g-moll concertója hangzik el. A produkció különlegessége, hogy az egyik cselló szólamát Varga István hangszeren játssza, a másikét pedig Bobby McFerrin énekli is.

Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma „a cappella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli, szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában.

Bobby McFerrin a Sacramentóban és Cerritosban folytatott főiskolai évek után zongorista-énekesként kisebb kaliforniai klubokban muzsikált. 1979-ben fedezte fel Jon Hendricks, s beajánlotta a New York-i Cool Jazzfesztiválra, ahol egyéni énektechnikájával és show-műsorával hatalmas sikert aratott.

1982-ben jelent meg első albuma Bobby McFerrin címmel. Eddig 20 millió lemeze kelt el, s tíz Grammy-díjjal jutalmazták a négy oktávot átívelő hangterjedelemmel rendelkező előadót. A múlt század egyik legnépszerűbb a cappella dala, a Magyarországon is sokak által kedvelt és dúdolt Don't Worry, Be Happy című sláger is Bobby McFerrin nevéhez fűződik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.