Klasszikus

Bobby McFerrin új honlapja

2004.05.18. 00:00
Ajánlom
Tartalmas, bár kissé nehézkesen elérhető honlapról tudhatunk meg mindent, ami az énekes fenoménnal kapcsolatos. Bobby McFerrin május 24-én Budapestre látogat, nem árt előtte megismerkedni a tevékenységével.

Bobby McFerrin neve hallatán alighanem több részre szakad a magyar zenehallgató társadalom: egyesek azt se tudják, Bobby fiú-e vagy lány (legalábbis a Fidelio fórumának tanúsága szerint). Sokan kényes ízléssel figyelik, ahogy bizarr énektechnikájával az európai klasszikus zene egészét átértelmezi. Sokan rajonganak rögtönzőtehetségéért. Néhányan egyszerűen botrányt orrontanak, és mint oly sokszor, ez már önmagában is elég lenne a szenzációhoz. Bobby McFerrin zenei képességei azonban jóval meghaladják a sztárcsinálás kétes mezsgyéit, erről mindenki meggyőződhet a 24-ei koncerten, amelynek az első felében a Matáv Szimfonikusokkal közösen, utána pedig szokásához híven, egy szál mikrofonnal, szólóban fog a közönség kedvében járni.

Bobby McFerrin hivatalos honlapján minden olvasható, ami a zenész tevékenységével kapcsolatos. A menüpontok közül alighanem azok a részek váltják ki a legnagyobb érdeklődést, amelyek az énekes első slágerével foglalkoznak. A Don’t Worry Be Bobby menüpont amolyan GYIK szekció, és a szám születésének, fogadtatásának körülményeiről tudósít. Ezen belül a Dark Side of DWBH rész a számot ért kritikai pocskondiák közül tallózik – amolyan bukott zenekritikák rovat. Az online shopban – még nem végleges formában – az előadó egyházzenei felvételei, sőt saját szerzeményeinek kottái rendelhetők meg. A kötelező kellékek, úgymint teljes körű életrajz és diszkográfia részeken túl érdekes lenne a Bobby Thoughts rovat – ám a honlap annyira új, hogy erre még várnunk kell.

A honlap ügyesen és logikusan különíti el azokat az információkat, amelyeket kifejezetten a művész zenei tevékenységét részletezik, szegmentálják. Az érdeklődők belemerülhetnek a szólóének mellett Bobby McFerrin karmesteri, karvezetői és kamarazenészi oldalának részleteibe, sőt műhelytitkaiba is. Megtudhatjuk, hogyan vált az inspiráció forrásává Keith Jarrett zongorázása, és miként kovácsolódott a barátság a másik zongorista-óriással, Chick Coreával.

A honlap inkább látványos akar lenni, mint informatív, de ezért még kábelkapcsolattal is sokáig kell az üres képernyő előtt ülni és várni. Szívesen hallgatnék részleteket a kiadott lemezekről, sőt belekukkantanék a DVD-katalógus egy-egy darabjába is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.