Klasszikus

Bobby McFerrin új honlapja

2004.05.18. 00:00
Ajánlom
Tartalmas, bár kissé nehézkesen elérhető honlapról tudhatunk meg mindent, ami az énekes fenoménnal kapcsolatos. Bobby McFerrin május 24-én Budapestre látogat, nem árt előtte megismerkedni a tevékenységével.

Bobby McFerrin neve hallatán alighanem több részre szakad a magyar zenehallgató társadalom: egyesek azt se tudják, Bobby fiú-e vagy lány (legalábbis a Fidelio fórumának tanúsága szerint). Sokan kényes ízléssel figyelik, ahogy bizarr énektechnikájával az európai klasszikus zene egészét átértelmezi. Sokan rajonganak rögtönzőtehetségéért. Néhányan egyszerűen botrányt orrontanak, és mint oly sokszor, ez már önmagában is elég lenne a szenzációhoz. Bobby McFerrin zenei képességei azonban jóval meghaladják a sztárcsinálás kétes mezsgyéit, erről mindenki meggyőződhet a 24-ei koncerten, amelynek az első felében a Matáv Szimfonikusokkal közösen, utána pedig szokásához híven, egy szál mikrofonnal, szólóban fog a közönség kedvében járni.

Bobby McFerrin hivatalos honlapján minden olvasható, ami a zenész tevékenységével kapcsolatos. A menüpontok közül alighanem azok a részek váltják ki a legnagyobb érdeklődést, amelyek az énekes első slágerével foglalkoznak. A Don’t Worry Be Bobby menüpont amolyan GYIK szekció, és a szám születésének, fogadtatásának körülményeiről tudósít. Ezen belül a Dark Side of DWBH rész a számot ért kritikai pocskondiák közül tallózik – amolyan bukott zenekritikák rovat. Az online shopban – még nem végleges formában – az előadó egyházzenei felvételei, sőt saját szerzeményeinek kottái rendelhetők meg. A kötelező kellékek, úgymint teljes körű életrajz és diszkográfia részeken túl érdekes lenne a Bobby Thoughts rovat – ám a honlap annyira új, hogy erre még várnunk kell.

A honlap ügyesen és logikusan különíti el azokat az információkat, amelyeket kifejezetten a művész zenei tevékenységét részletezik, szegmentálják. Az érdeklődők belemerülhetnek a szólóének mellett Bobby McFerrin karmesteri, karvezetői és kamarazenészi oldalának részleteibe, sőt műhelytitkaiba is. Megtudhatjuk, hogyan vált az inspiráció forrásává Keith Jarrett zongorázása, és miként kovácsolódott a barátság a másik zongorista-óriással, Chick Coreával.

A honlap inkább látványos akar lenni, mint informatív, de ezért még kábelkapcsolattal is sokáig kell az üres képernyő előtt ülni és várni. Szívesen hallgatnék részleteket a kiadott lemezekről, sőt belekukkantanék a DVD-katalógus egy-egy darabjába is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.