Klasszikus

Bogányi Bence: "Zene vett minket körül"

2016.04.15. 14:34
Ajánlom
Hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Bogányi testvérek május 15-én a Zeneakadémián. A nagyszabású koncertet felvezető interjúsorozatunkban ezen a héten Bogányi Bence fagottművésszel olvashatnak beszélgetést, aki feleségével, Clara Dent-Bogányival közösen is hallható lesz az esten.

- Hogyan emlékszik vissza, milyen légkörben nevelkedtek?

- Természetes, szeretetteljes és egyszerű körülmények között nőttünk fel, de mégis mindenünk megvolt, amire szükségünk volt, és mindenütt a zene vett minket körül.

- Önnek milyen zenei nevelésben volt része?

- Semmit sem volt muszáj, mindenki saját maga választotta a hangszerét. A szüleink nem voltak a tanáraink, de természetesen szívesen segítettek, ha kértük őket.

Bogányi Bence

Bogányi Bence

Hogyan talált rá a fagottra?

- Inkább a fagott talált rám és választott ki engem. Ellenállhatatlan vonzódást éreztem a hangszer iránt akkoriban – és néha még most is. Nemrég ünnepeltük a párkapcsolatunk harmincéves jubileumát. (Nevet.)

Amikor időnként együtt van a teljes család, előkerülnek a hangszerek is?

- Előfordul, de leginkább édesapámat hallgatjuk szívesen, ha éppen megtanult vagy felújított egy-két új Bach-művet.

- Testvéreihez hasonlóan Helsinkiben folytatott zenei tanulmányokat. Mi köti jelenleg Finnországhoz?

- A volt zenész diáktársaim, illetve kollégáim és persze a sok-sok kedves emlék.

- Melyek azok a művészek, akik meghatározóak voltak pályája során ?

- A fagottművészek közül Hara Lászlót és Klaus Thunemann-t emelném ki, a karmesterek közt Christian Thielemann, Zubin Mehta és Valeri Gergiev nevét említeném meg, de természetesen olyan nagy zeneszerzők is hatással voltak rám, mint Mozart, Haydn, Wagner, Verdi vagy Puccini.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- A repertoáromban egyaránt megtalálhatók a klasszikus, romantikus és kortárs fagottversenyek, szonáták, kamarazene, illetve átiratok.

Bogányi Bernadett fuvolaművésszel hivatásról, családról, valamint malajziai élményeiről is beszélgettünk. Az interjút itt tekintheti meg

Bogányi Tibor csellóművészt, karmestert itt olvasható beszélgetésünkben arról is kérdeztük, a sok külföldi fellépéshez képest miben más egy hazai zenekart dirigálni.

- A zongoristák szerencsés előadók, hiszen óriási a repertoárjuk. Hogy alakul ez a fagott esetében?

- Aktívan munkálkodom kortárs zeneszerzőkkel, több tucat új mű előadásában vettem már részt, és

célom a fagott minél jobb megismertetése a közönséggel.

Mint említettem, egyre több átirat is a repertoáromban szerepel, amelyek az eredeti hangszertől függetlenül kiválóan alkalmasak fagottra. Ezek is azt bizonyítják, hogy egy sokoldalú, igazi szólisztikus kamarazenei zenekari hangszerről van szó.

- A koncerten Vivaldi g-moll kettősversenyét is hallhatjuk majd öntől. Gyakran játszik az olasz zeneszerzőtől?

- Vivaldi harminckilenc fagottversenyének eddig nagyjából egyharmadát előadtam, ezért kifejezetten várom a mostani kettősversenyt! A többi elhangzó darab esetében többek között a változatosságot szeretnénk előtérbe helyezni.

Clara Dent-Bogányi

Clara Dent-Bogányi

- A május 15-i esten az ön felesége, Clara Dent-Bogányi is hallható lesz oboán. Ő hogyan élte meg, hogy egy olyan komoly zenei hagyományokkal és elkötelezettséggel rendelkező család részévé vált, mint az önöké?

- Clara maga is egy zenész családból származik, az édesapja 35 éven át a Bajor Opera szólóoboistája volt, míg az édesanyja a Salzburgi Mozarteum zongoraprofesszoraként dolgozott – így ő is hagyományokkal teli nevelkedésben részesült és fiatalkori éveit végigkísérte a zene. A Bogányi névhez való „akklimatizálódás” ezért nem okozott számára problémát.

- Milyen gyakran van lehetőségük a közös zenélésre? Vannak kedvelt zeneműveik?

- Gyakran és szívesen lépünk fel együtt. A Berlini Rádiózenekarban éveken át voltunk kollégák, szólistaként pedig nemrég Wolf-Ferrari oboa-, illetve fagottversenyét adtuk elő egy koncerten. Jelenleg kamarapartnerként egy Zelenka-maratonon dolgozunk, ahol hat triószonátát adunk elő egy estén. Emellett minden évben több kurzust is tartunk együtt.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.