Klasszikus

Bogányi Bence: "Zene vett minket körül"

2016.04.15. 14:34
Ajánlom
Hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Bogányi testvérek május 15-én a Zeneakadémián. A nagyszabású koncertet felvezető interjúsorozatunkban ezen a héten Bogányi Bence fagottművésszel olvashatnak beszélgetést, aki feleségével, Clara Dent-Bogányival közösen is hallható lesz az esten.

- Hogyan emlékszik vissza, milyen légkörben nevelkedtek?

- Természetes, szeretetteljes és egyszerű körülmények között nőttünk fel, de mégis mindenünk megvolt, amire szükségünk volt, és mindenütt a zene vett minket körül.

- Önnek milyen zenei nevelésben volt része?

- Semmit sem volt muszáj, mindenki saját maga választotta a hangszerét. A szüleink nem voltak a tanáraink, de természetesen szívesen segítettek, ha kértük őket.

Bogányi Bence

Bogányi Bence

Hogyan talált rá a fagottra?

- Inkább a fagott talált rám és választott ki engem. Ellenállhatatlan vonzódást éreztem a hangszer iránt akkoriban – és néha még most is. Nemrég ünnepeltük a párkapcsolatunk harmincéves jubileumát. (Nevet.)

Amikor időnként együtt van a teljes család, előkerülnek a hangszerek is?

- Előfordul, de leginkább édesapámat hallgatjuk szívesen, ha éppen megtanult vagy felújított egy-két új Bach-művet.

- Testvéreihez hasonlóan Helsinkiben folytatott zenei tanulmányokat. Mi köti jelenleg Finnországhoz?

- A volt zenész diáktársaim, illetve kollégáim és persze a sok-sok kedves emlék.

- Melyek azok a művészek, akik meghatározóak voltak pályája során ?

- A fagottművészek közül Hara Lászlót és Klaus Thunemann-t emelném ki, a karmesterek közt Christian Thielemann, Zubin Mehta és Valeri Gergiev nevét említeném meg, de természetesen olyan nagy zeneszerzők is hatással voltak rám, mint Mozart, Haydn, Wagner, Verdi vagy Puccini.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- A repertoáromban egyaránt megtalálhatók a klasszikus, romantikus és kortárs fagottversenyek, szonáták, kamarazene, illetve átiratok.

Bogányi Bernadett fuvolaművésszel hivatásról, családról, valamint malajziai élményeiről is beszélgettünk. Az interjút itt tekintheti meg

Bogányi Tibor csellóművészt, karmestert itt olvasható beszélgetésünkben arról is kérdeztük, a sok külföldi fellépéshez képest miben más egy hazai zenekart dirigálni.

- A zongoristák szerencsés előadók, hiszen óriási a repertoárjuk. Hogy alakul ez a fagott esetében?

- Aktívan munkálkodom kortárs zeneszerzőkkel, több tucat új mű előadásában vettem már részt, és

célom a fagott minél jobb megismertetése a közönséggel.

Mint említettem, egyre több átirat is a repertoáromban szerepel, amelyek az eredeti hangszertől függetlenül kiválóan alkalmasak fagottra. Ezek is azt bizonyítják, hogy egy sokoldalú, igazi szólisztikus kamarazenei zenekari hangszerről van szó.

- A koncerten Vivaldi g-moll kettősversenyét is hallhatjuk majd öntől. Gyakran játszik az olasz zeneszerzőtől?

- Vivaldi harminckilenc fagottversenyének eddig nagyjából egyharmadát előadtam, ezért kifejezetten várom a mostani kettősversenyt! A többi elhangzó darab esetében többek között a változatosságot szeretnénk előtérbe helyezni.

Clara Dent-Bogányi

Clara Dent-Bogányi

- A május 15-i esten az ön felesége, Clara Dent-Bogányi is hallható lesz oboán. Ő hogyan élte meg, hogy egy olyan komoly zenei hagyományokkal és elkötelezettséggel rendelkező család részévé vált, mint az önöké?

- Clara maga is egy zenész családból származik, az édesapja 35 éven át a Bajor Opera szólóoboistája volt, míg az édesanyja a Salzburgi Mozarteum zongoraprofesszoraként dolgozott – így ő is hagyományokkal teli nevelkedésben részesült és fiatalkori éveit végigkísérte a zene. A Bogányi névhez való „akklimatizálódás” ezért nem okozott számára problémát.

- Milyen gyakran van lehetőségük a közös zenélésre? Vannak kedvelt zeneműveik?

- Gyakran és szívesen lépünk fel együtt. A Berlini Rádiózenekarban éveken át voltunk kollégák, szólistaként pedig nemrég Wolf-Ferrari oboa-, illetve fagottversenyét adtuk elő egy koncerten. Jelenleg kamarapartnerként egy Zelenka-maratonon dolgozunk, ahol hat triószonátát adunk elő egy estén. Emellett minden évben több kurzust is tartunk együtt.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.