Klasszikus

Bogányi Bence: "Zene vett minket körül"

2016.04.15. 14:34
Ajánlom
Hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Bogányi testvérek május 15-én a Zeneakadémián. A nagyszabású koncertet felvezető interjúsorozatunkban ezen a héten Bogányi Bence fagottművésszel olvashatnak beszélgetést, aki feleségével, Clara Dent-Bogányival közösen is hallható lesz az esten.

- Hogyan emlékszik vissza, milyen légkörben nevelkedtek?

- Természetes, szeretetteljes és egyszerű körülmények között nőttünk fel, de mégis mindenünk megvolt, amire szükségünk volt, és mindenütt a zene vett minket körül.

- Önnek milyen zenei nevelésben volt része?

- Semmit sem volt muszáj, mindenki saját maga választotta a hangszerét. A szüleink nem voltak a tanáraink, de természetesen szívesen segítettek, ha kértük őket.

Bogányi Bence

Bogányi Bence

Hogyan talált rá a fagottra?

- Inkább a fagott talált rám és választott ki engem. Ellenállhatatlan vonzódást éreztem a hangszer iránt akkoriban – és néha még most is. Nemrég ünnepeltük a párkapcsolatunk harmincéves jubileumát. (Nevet.)

Amikor időnként együtt van a teljes család, előkerülnek a hangszerek is?

- Előfordul, de leginkább édesapámat hallgatjuk szívesen, ha éppen megtanult vagy felújított egy-két új Bach-művet.

- Testvéreihez hasonlóan Helsinkiben folytatott zenei tanulmányokat. Mi köti jelenleg Finnországhoz?

- A volt zenész diáktársaim, illetve kollégáim és persze a sok-sok kedves emlék.

- Melyek azok a művészek, akik meghatározóak voltak pályája során ?

- A fagottművészek közül Hara Lászlót és Klaus Thunemann-t emelném ki, a karmesterek közt Christian Thielemann, Zubin Mehta és Valeri Gergiev nevét említeném meg, de természetesen olyan nagy zeneszerzők is hatással voltak rám, mint Mozart, Haydn, Wagner, Verdi vagy Puccini.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- A repertoáromban egyaránt megtalálhatók a klasszikus, romantikus és kortárs fagottversenyek, szonáták, kamarazene, illetve átiratok.

Bogányi Bernadett fuvolaművésszel hivatásról, családról, valamint malajziai élményeiről is beszélgettünk. Az interjút itt tekintheti meg

Bogányi Tibor csellóművészt, karmestert itt olvasható beszélgetésünkben arról is kérdeztük, a sok külföldi fellépéshez képest miben más egy hazai zenekart dirigálni.

- A zongoristák szerencsés előadók, hiszen óriási a repertoárjuk. Hogy alakul ez a fagott esetében?

- Aktívan munkálkodom kortárs zeneszerzőkkel, több tucat új mű előadásában vettem már részt, és

célom a fagott minél jobb megismertetése a közönséggel.

Mint említettem, egyre több átirat is a repertoáromban szerepel, amelyek az eredeti hangszertől függetlenül kiválóan alkalmasak fagottra. Ezek is azt bizonyítják, hogy egy sokoldalú, igazi szólisztikus kamarazenei zenekari hangszerről van szó.

- A koncerten Vivaldi g-moll kettősversenyét is hallhatjuk majd öntől. Gyakran játszik az olasz zeneszerzőtől?

- Vivaldi harminckilenc fagottversenyének eddig nagyjából egyharmadát előadtam, ezért kifejezetten várom a mostani kettősversenyt! A többi elhangzó darab esetében többek között a változatosságot szeretnénk előtérbe helyezni.

Clara Dent-Bogányi

Clara Dent-Bogányi

- A május 15-i esten az ön felesége, Clara Dent-Bogányi is hallható lesz oboán. Ő hogyan élte meg, hogy egy olyan komoly zenei hagyományokkal és elkötelezettséggel rendelkező család részévé vált, mint az önöké?

- Clara maga is egy zenész családból származik, az édesapja 35 éven át a Bajor Opera szólóoboistája volt, míg az édesanyja a Salzburgi Mozarteum zongoraprofesszoraként dolgozott – így ő is hagyományokkal teli nevelkedésben részesült és fiatalkori éveit végigkísérte a zene. A Bogányi névhez való „akklimatizálódás” ezért nem okozott számára problémát.

- Milyen gyakran van lehetőségük a közös zenélésre? Vannak kedvelt zeneműveik?

- Gyakran és szívesen lépünk fel együtt. A Berlini Rádiózenekarban éveken át voltunk kollégák, szólistaként pedig nemrég Wolf-Ferrari oboa-, illetve fagottversenyét adtuk elő egy koncerten. Jelenleg kamarapartnerként egy Zelenka-maratonon dolgozunk, ahol hat triószonátát adunk elő egy estén. Emellett minden évben több kurzust is tartunk együtt.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.