Klasszikus

Bogányi Bence: "Zene vett minket körül"

2016.04.15. 14:34
Ajánlom
Hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Bogányi testvérek május 15-én a Zeneakadémián. A nagyszabású koncertet felvezető interjúsorozatunkban ezen a héten Bogányi Bence fagottművésszel olvashatnak beszélgetést, aki feleségével, Clara Dent-Bogányival közösen is hallható lesz az esten.

- Hogyan emlékszik vissza, milyen légkörben nevelkedtek?

- Természetes, szeretetteljes és egyszerű körülmények között nőttünk fel, de mégis mindenünk megvolt, amire szükségünk volt, és mindenütt a zene vett minket körül.

- Önnek milyen zenei nevelésben volt része?

- Semmit sem volt muszáj, mindenki saját maga választotta a hangszerét. A szüleink nem voltak a tanáraink, de természetesen szívesen segítettek, ha kértük őket.

Bogányi Bence

Bogányi Bence

Hogyan talált rá a fagottra?

- Inkább a fagott talált rám és választott ki engem. Ellenállhatatlan vonzódást éreztem a hangszer iránt akkoriban – és néha még most is. Nemrég ünnepeltük a párkapcsolatunk harmincéves jubileumát. (Nevet.)

Amikor időnként együtt van a teljes család, előkerülnek a hangszerek is?

- Előfordul, de leginkább édesapámat hallgatjuk szívesen, ha éppen megtanult vagy felújított egy-két új Bach-művet.

- Testvéreihez hasonlóan Helsinkiben folytatott zenei tanulmányokat. Mi köti jelenleg Finnországhoz?

- A volt zenész diáktársaim, illetve kollégáim és persze a sok-sok kedves emlék.

- Melyek azok a művészek, akik meghatározóak voltak pályája során ?

- A fagottművészek közül Hara Lászlót és Klaus Thunemann-t emelném ki, a karmesterek közt Christian Thielemann, Zubin Mehta és Valeri Gergiev nevét említeném meg, de természetesen olyan nagy zeneszerzők is hatással voltak rám, mint Mozart, Haydn, Wagner, Verdi vagy Puccini.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- A repertoáromban egyaránt megtalálhatók a klasszikus, romantikus és kortárs fagottversenyek, szonáták, kamarazene, illetve átiratok.

Bogányi Bernadett fuvolaművésszel hivatásról, családról, valamint malajziai élményeiről is beszélgettünk. Az interjút itt tekintheti meg

Bogányi Tibor csellóművészt, karmestert itt olvasható beszélgetésünkben arról is kérdeztük, a sok külföldi fellépéshez képest miben más egy hazai zenekart dirigálni.

- A zongoristák szerencsés előadók, hiszen óriási a repertoárjuk. Hogy alakul ez a fagott esetében?

- Aktívan munkálkodom kortárs zeneszerzőkkel, több tucat új mű előadásában vettem már részt, és

célom a fagott minél jobb megismertetése a közönséggel.

Mint említettem, egyre több átirat is a repertoáromban szerepel, amelyek az eredeti hangszertől függetlenül kiválóan alkalmasak fagottra. Ezek is azt bizonyítják, hogy egy sokoldalú, igazi szólisztikus kamarazenei zenekari hangszerről van szó.

- A koncerten Vivaldi g-moll kettősversenyét is hallhatjuk majd öntől. Gyakran játszik az olasz zeneszerzőtől?

- Vivaldi harminckilenc fagottversenyének eddig nagyjából egyharmadát előadtam, ezért kifejezetten várom a mostani kettősversenyt! A többi elhangzó darab esetében többek között a változatosságot szeretnénk előtérbe helyezni.

Clara Dent-Bogányi

Clara Dent-Bogányi

- A május 15-i esten az ön felesége, Clara Dent-Bogányi is hallható lesz oboán. Ő hogyan élte meg, hogy egy olyan komoly zenei hagyományokkal és elkötelezettséggel rendelkező család részévé vált, mint az önöké?

- Clara maga is egy zenész családból származik, az édesapja 35 éven át a Bajor Opera szólóoboistája volt, míg az édesanyja a Salzburgi Mozarteum zongoraprofesszoraként dolgozott – így ő is hagyományokkal teli nevelkedésben részesült és fiatalkori éveit végigkísérte a zene. A Bogányi névhez való „akklimatizálódás” ezért nem okozott számára problémát.

- Milyen gyakran van lehetőségük a közös zenélésre? Vannak kedvelt zeneműveik?

- Gyakran és szívesen lépünk fel együtt. A Berlini Rádiózenekarban éveken át voltunk kollégák, szólistaként pedig nemrég Wolf-Ferrari oboa-, illetve fagottversenyét adtuk elő egy koncerten. Jelenleg kamarapartnerként egy Zelenka-maratonon dolgozunk, ahol hat triószonátát adunk elő egy estén. Emellett minden évben több kurzust is tartunk együtt.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.