Klasszikus

Bogányi és az Alma Mater

2007.01.21. 00:00
Ajánlom
A három részből álló Bogányi-bérlet második előadása január 27-én lesz. Az önálló esten a Kossuth-díjas zongoraművész "táncközpontú" Liszt- és Schumann-műveket ad elő egykori iskolájában, a Zeneakadémián.

Az első Alma Mater Koncertet napjaink egyik legünnepeltebb lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő adta 2005. novemberben 11-én Mrs. Mozart címmel. A Zeneakadémia egykori növendéke - aki időközben a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett - akkori jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlotta fel, ezzel segítve Alma Materét. A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, a 2005-ben 130 éves Zeneakadémia az Alma Mater Koncerteket azért találta ki, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal is várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken rendre az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai lépnek föl. "Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen" – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora még a Rost Andrea féle koncert előtt. Az eseményt akkor rövid időn belül több is követte, a Zeneakadémia Szimfonikus zenekarával koncertezett például Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája, illetve az akadémia zenekara bemutatta Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét, s koncertezett az Egyetem jazztanszéke is.

A 2006/2007-es Alma Mater Koncertek kínálata sokszínű és izgalmas, nemzetközi színvonalú programokat tartalmaz. Ide tartozik a Bogányi-bérlet, valamint a Hérosz-bérlet, s ennek a sorozatnak a keretében tartották a Zeneakadémia ’56-os emlékkoncertjét is. Az Alma Mater Koncertek előadásain fellépők közt találjuk Helmuth Rillinget, Peter Schreierert, Schiff Andrást és Kocsis Zoltánt. "Az Alma Mater Koncertek megszervezésével lehetővé válik, hogy a Zeneakadémia kifejezésre juttathassa azt, hogy a zenében mit tart igazi értéknek. Ezek a koncertek jelentik a kiindulópontját annak a tervezett jövőképnek, melyben a Zeneakadémia maga gondozza a falai között létrejövő eseményeket" – nyilatkozta Batta András.

Ami a januári Bogányi Gergely koncertet illeti, az intézet egykori növendéke Liszt: I. Mefisztó-keringője és E-dúr polonéze mellett Schumann-dalokat játszik Liszt átiratában, valamint az ugyancsak Schumann Karnevált.

(2007. január 27. 19:30 Zeneakadémia - Bogányi Gergely zongorakoncertje; Alma Mater Koncertek; Bogányi-bérlet III/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.