Klasszikus

Bogányi Gergely és a kortárs zene

2002.11.14. 00:00
Ajánlom
A huszonnyolc éves Bogányi Gergely generációja egyik legtehetségesebbnek tartott zongoraművésze. Felváltva él Magyarországon és Finnországban, rengeteget koncertezik Európa-szerte és idehaza is. Ma Budapesten, a Zeneakadémia alapításának 127. évfordulóján tartott ünnepi hangversenyen lép föl.

Az est különlegessége, hogy kortárs darabot (Petrovics Emil: Zongoraverseny) is játszik. Bogányi Gergely ugyanis alapjaiban konzervatív ízlésű muzsikus, mindenekelőtt a zenetörténelem legnagyobb alakjainak műveit interpretálja. Bachtól Bartókig. Az utóbbi években leginkább a romantikus irodalom kötötte le kapacitását, tavaly tavasszal és ősszel emlékezetes, huszonöt estés sorozatban mutatta be az ország különböző pontján Frédéric Chopin összes zongoraművét. Ugyanezt az idén Finnországban is megtette.

– Számomra egy zenének alapvetően szépnek kell lennie – vallja –, illetve fontos, hogy az adott műnek legyen dallama, formája, karaktere. A kortárs zenében ma viszont elsősorban az a szemlélet uralkodik, hogy mindenáron újat, érdekeset kell alkotni, és ezekből a kísérletekből aztán minden lesz, csak zene nem.

Ez a mai este tehát mindenképpen újdonságnak számít Bogányi eddigi pályáján, a tőle megszokott repertoárral szemben ezúttal egy kortárs darabot, Petrovics Emil Zongoraversenyét is műsorára tűzte. További érdekesség, hogy ezt a négy éve született művet, Prunyi Ilona mutatta be először, illetve játszotta azóta is több alkalommal el, de más zongoraművész tolmácsolásában még nem hangzott el.

A Zeneakadémia baráti köre által szervezett mai koncerten Bogányi persze nemcsak Petrovics darabját játssza, hanem Mozart c-moll zongoraversenyét is. Partnere a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ligeti András vezényletével.

Bogányi Gergely a napokban egyébként egy másik kortárs művet is műsorra tűz. Három testvérével közel tizenöt éve ad – fuvola, zongora, cselló, fagott összeállításban – nagy sikerű családi kamarakoncerteket. Nemrég az egyik legnagyobb élő finn zeneszerző, Kalevi Aho írt számukra darabot, ennek lesz a magyarországi bemutatója november 16-án Vácott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.