Klasszikus

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

2021.06.21. 15:40
Ajánlom
Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.

Bartók Béla színpadi művei a nő és férfi kapcsolatának természetrajzát vizsgálják. Az egyetlen operája a mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára, és a meseszerű Fából faragott királyfi mellett, A csodálatos mandarin című balettzenéje a beteljesült szerelmet mutatja be, amelynek azonban a halál az ára. 

Csajkovszkij utolsó műve a „Patetikus” jelzővel felruházott h-moll szimfónia,

melynek bemutatóját a szerző mindössze nyolc nappal élte túl. A zenemű mint ha sugározná is, hogy az orosz zeneszerző érzi a közelgő halált, még ha a megnyilatkozásai viszont életerőről tettek tanúságot.

A két drámai mű között hallható Schumann gyönyörű a-moll zongoraversenye. 

A zongora mögött ezúttal a világhírű zongoravirtuóz Bogányi Gergely foglal helyet, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte. 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, 2010-ben pedig a zeneszerző születésének bicentenáriumán két nap alatt eljátszotta a Müpában Chopin összes zongoraművét.

1920x850_24505_MAV_Szimfonikus_Zenekar_210624_03-114956.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar koncertkép (Fotó/Forrás: Kelemen Gergő / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Ligeti András, az est karmestere tizenhét évesen nyert felvételt a Zeneakadémia hegedűszakára, majd ezt követően elvégezte a karmesterképzőt is. 1980-ban Solti-ösztöndíjjal a Bécsi Zeneakadémián, a neves Karl Österreicher professzornál folytatta karmesteri tanulmányait.

1991-ben Abbado mellett dolgozott Kurtág György új ősbemutatójának előkészületein. 

A nyolcvanas évek közepén felfigyelt munkásságára a nemzetközi zenei élet is, így ettől kezdve rendszeresen dirigált hazai és külföldi zenekarokat vendégkarmesterként.

Nyolc éven keresztül volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, később a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lett, 2001-től a Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és első állandó vendégkarmestere, majd 2005-ben a Tajpeji Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett. Közben egyetemi docensként éveken át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szimfonikus zenekarát, illetve később ugyanitt a karmesterképző munkát is ő irányította.

Műsor

Bartók Béla: A csodálatos mandarin - szvit, Sz. 73, BB 82
Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54
Csajkovszkij: VI. (h-moll; „Patetikus”) szimfónia, op. 74
Vezényel: Ligeti András
Közreműködik: Bogányi Gergely - zongora
MÁV Szimfonikus Zenekar
Helyszín: Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2021. június 24. 19:30-22:00
Jegyvásárlás ezen a linken elérhető. 
Fejléckép: Bogányi Gergely (forrás: Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.