Klasszikus

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

2021.06.21. 15:40
Ajánlom
Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.

Bartók Béla színpadi művei a nő és férfi kapcsolatának természetrajzát vizsgálják. Az egyetlen operája a mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára, és a meseszerű Fából faragott királyfi mellett, A csodálatos mandarin című balettzenéje a beteljesült szerelmet mutatja be, amelynek azonban a halál az ára. 

Csajkovszkij utolsó műve a „Patetikus” jelzővel felruházott h-moll szimfónia,

melynek bemutatóját a szerző mindössze nyolc nappal élte túl. A zenemű mint ha sugározná is, hogy az orosz zeneszerző érzi a közelgő halált, még ha a megnyilatkozásai viszont életerőről tettek tanúságot.

A két drámai mű között hallható Schumann gyönyörű a-moll zongoraversenye. 

A zongora mögött ezúttal a világhírű zongoravirtuóz Bogányi Gergely foglal helyet, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte. 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, 2010-ben pedig a zeneszerző születésének bicentenáriumán két nap alatt eljátszotta a Müpában Chopin összes zongoraművét.

1920x850_24505_MAV_Szimfonikus_Zenekar_210624_03-114956.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar koncertkép (Fotó/Forrás: Kelemen Gergő / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Ligeti András, az est karmestere tizenhét évesen nyert felvételt a Zeneakadémia hegedűszakára, majd ezt követően elvégezte a karmesterképzőt is. 1980-ban Solti-ösztöndíjjal a Bécsi Zeneakadémián, a neves Karl Österreicher professzornál folytatta karmesteri tanulmányait.

1991-ben Abbado mellett dolgozott Kurtág György új ősbemutatójának előkészületein. 

A nyolcvanas évek közepén felfigyelt munkásságára a nemzetközi zenei élet is, így ettől kezdve rendszeresen dirigált hazai és külföldi zenekarokat vendégkarmesterként.

Nyolc éven keresztül volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, később a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lett, 2001-től a Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és első állandó vendégkarmestere, majd 2005-ben a Tajpeji Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett. Közben egyetemi docensként éveken át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szimfonikus zenekarát, illetve később ugyanitt a karmesterképző munkát is ő irányította.

Műsor

Bartók Béla: A csodálatos mandarin - szvit, Sz. 73, BB 82
Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54
Csajkovszkij: VI. (h-moll; „Patetikus”) szimfónia, op. 74
Vezényel: Ligeti András
Közreműködik: Bogányi Gergely - zongora
MÁV Szimfonikus Zenekar
Helyszín: Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2021. június 24. 19:30-22:00
Jegyvásárlás ezen a linken elérhető. 
Fejléckép: Bogányi Gergely (forrás: Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.
Klasszikus ajánló

Betiltott művek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Június 7-én A megrendülés hangjai címmel a Budapest Music Centerben ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, az együttest Amaury du Closel dirigálja, az esten közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.