Klasszikus

Bogányi Tibor: "Megvan a kémia"

2012.01.20. 16:14
Ajánlom
Meghosszabbították a Pannon Filharmonikusok új zeneigazgatójának szerződését, így 2015. június 30-ig biztosan ő vezényelheti a pécsi együttest.

Augusztusban még 1+3 évről szólt a megbízatás, melyet a kölcsönös elégedettség jegyében a vártnál előbb tárgyalt újra a két fél. Bogányi Tibor szerint ő is egyet értett a korábbi konstrukcióval, mivel utazó karmesterként ki kellett próbálnia, hogy hogyan tud helyt állni Finnországban és itthon is. "Soha ennyit nem ültem még autóban és repülőn, mint az elmúlt hónapokban, gyakorlatilag két bőröndben van az életem. De nem panaszkodom, mert ez a dolgoknak csupán technikai része és a lényeg megvan: a kémia első perctől működik a zenekar és köztem. Ez az oka annak, hogy a zenészek a feladatokat nem pusztán teljesítik, hanem szárnyakat kaptak" - mondta a pénteken tartott sajtótájékoztatón a fiatal karmester. Kiemelte a Pannon Filharmonikusok (PFZ), mint intézmény működésének gördülékenységét a zenekari tagoktól kezdve az irodai dolgozókig bezárólag. A Kodály Központ nagyterméről változatlanul igen elismerően beszélt: "ennek a teremnek lelke van" - mondta. Örömét fejezte ki azért is, amiért a külföldön egyre inkább tapasztalható "futószalagon gyártott", két-három napos gyakorlási idővel megvalósuló koncerteket a PFZ nem preferálja és egy-egy fellépésre több felkészülési időt, átlagosan 5-6 napot biztosítanak maguknak.

A 25 éve Finnországban élő karmestert péntek este hallhatja a budapesti közönség a Művészetek Palotájában - nem először. 2011. novemberében például nemcsak dirigensként, hanem csellóművészként is bemutatta tudását a fővárosi közönségnek. Ahogy a Fideliónak adott korábbi interjújában elmondta: "a gyakorlásra periodikusan tudok időt szakítani, épp ezért kifejlesztettem egy speciális technikát, amivel nagyon gyorsan vissza tudok kerülni a megfelelő színvonalra." A január 20-i koncert szólistája a Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely, a karmester testvére lesz. Elmondása szerint hétfőtől próbál a zenekarral a csütörtökön Pécsett, pénteken Budapesten adott koncertekre. A közös munka során azt tapasztalta, hogy "ebben az együttesben igazi értékeken alapuló munka folyik, melynek eredménye maga a siker. Ez nem azt jelenti, hogy diktatúra és katonás fegyelem uralkodik a zenekarban. Egész egyszerűen arról van szó, hogy komolyan veszik a munkát, amit egyébként jó hangulatban végeznek. Konkrét céljaik vannak, amiket elérve nagy esélyt látok arra, hogy valóban nemzetközi színvonalú együttessé váljanak."

A novemberi koncert a zenekar immár nyolc éve működő, budapesti tavaszi bérletének beharangozója volt. A bérlet első előadása tehát pénteken zajlik, majd március 2-án a Krakkói Filharmonikusok zeneigazgatójának, Pawel Przytocki vezényletével játszik a PFZ. Április 21-én Olari Elts észt dirigens, az Észt Nemzeti Szimfonikus zenekar vezető vendégkarmestere áll a karmesteri dobogn. Az est szólistája Baráti Kristóf lesz. A bérletzáró hangversenyt május 11-én tartják Bogányi vezényletével, Perényi Miklós közreműködésével. Ezen kívül még egy alkalommal lépnek fel a Müpában, mégpedig a Budapesti Fesztiválzenekar február 26-i Mozart-maratonján.

Horváth Zsolt igazgató kiemelte, hogy a Kodály Központ túl van az első évén, mely során a ház rezidens zenekaraként csak az épületben 42 koncertet adtak. "2011-ben 80%-os jegyeladással ment minden koncertünk és olyan zenekarokat láthattunk vendégül, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vagy a Nemzeti Filharmonikusok. A szaksajtó folyamatosan figyelemmel kíséri a munkánkat és olyan sajátosságok is jellemzik az együttest, minthogy a Time Out magazin toplistáján az Év pécsi márkája lett, valamint marketing-és kommunikációs vezetőnk, Graf Orsolya nyerte meg az Afal.hu Építő vélemény című, rendhagyó kritikapályázatát." Az intenzív szerepvállalást a vidéki és fővárosi zenei életben változatlanul fontosnak tartják, és ehhez mérten kívánják tovább emelni a zenekari játék minőségét és kialakítani az együttes egyéni hangzását. Ennek érdekében néhány újítást is bevezettek. Rezidens zeneszerzőt fogadtak Gyöngyösi Levente személyében, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a zenekar életét és ír annak megrendelésére. "Szeptemberre például elkészül egy szimfonikus nyitány, de kamaradarabot, szimfóniát is szeretnénk, ha írna nekünk. Ezen kívül tervezem az opera műfajának bevezetését is, hiszen a pécsi Kodály Központ a lesüllyeszthető zenekari árokkal és a kiváló fénytechnikával alkalmas ilyen előadások megrendezésére is" - emelte ki Bogányi Tibor.

A zenekar finanszírozását tekintve a helyzet stabil. Mivel a központ az EKF program részeként épült, az európai uniós támogatásért cserébe Pécs városnak 25 évre biztosítani kell az önálló programokat és azok megfelelő intenzitását, sűrűségét a létesítményben. Ezzel Pécs városa mint fenntartó és természetesen a támogatók is tisztában vannak. "E mellett persze egyre nagyobb szerepet kap az, hogy úgymond a piacról kell finanszíroznunk önmagunkat" - tette hozzá az igazgató. Fontos változás, hogy 2012 tavaszától a PFZ gazdasági társasággá alakul. Újságírói kérdésre Horváth Zsolt beszámolt a pécsi Nemzeti Színházzal való közös munkáról, melynek részeként február 24-én mutatják be a PFZ közreműködésével, Vass András és Kovács János dirigálásával Verdi Falstaffját. A pécsi egyetemmel is szoros a kapcsolat: a Pannon program részeként a művészeti kar hallgatói minden meglátogatott hangverseny után kreditpontot kapnak és a közgazdasági karról is több marketinges és pr-os érkezik hozzájuk, hogy tanulmányozzák a zenekar működését.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.
Klasszikus interjú

Nem mikrózunk semmit! – interjú Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar május 13-án zárja új művekkel, elit szólistákkal, szokatlan kihívásokkal tarkított évadát. Várdai István művészeti vezető elmesélte nekünk, hogyan vették az akadályokat, és mi vár az együttesre és közönségére a következő, jubileumi évadban.