Klasszikus

Bogányi Tibor nagy dolgokat szeretne véghezvinni Pécsett

2011.09.17. 07:48
Ajánlom
Az augusztus 1. óta regnáló zeneigazgató a Pannon Filharmonikusok (PFZ) mellett való döntéséről és terveiről is beszélt a baranyai megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A 25 éve Finnországban élő karmester, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész testvérének tervei között nem szerepelt magyarországi, rendszeresebb ténykedés, de a másfél éve érkezett pécsi megkeresés és a zenekarral adott három-négy hangverseny meggyőzte őt. "Azért döntöttem úgy, hogy elvállalom az 1+3 évre szóló felkérést, mert egyrészt sok fantáziát látok az együttesben: a zenekari tagok munkaszeretete és a fejlődés utáni késztetése rendkívül szimpatikus" - fejtette ki a dirigens. "Másrészt nagyszerű, európai színvonalú management dolgozik a zenekar mellett, harmadrészt világviszonylatban is privilégium, hogy egy együttes ilyen körülmények között, egy csodálatos akusztikájú hangversenyteremben dolgozhat. Mindez lehetővé teszi, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez nemzetközi szinten is."

Horváth Zsolt igazgató szintén kiemelte, hogy a zenekar szeretne ismét bekerülni a nyugat-európai koncerttermek vérkeringésébe. Az idei évad során ellátogatnak Graz, Zágráb, Bécs és Krakkó városába is és természetesen Budapesten is megtartják éves bérletüket a Művészetek Palotájában. Az igazgató szerint a PFZ küszöbén áll annak, hogy Kelet-Európa egyik meghatározó együttese legyen, de ehhez a meglévő, magas színvonalat tovább kell emelni. "A zenei célok között szerepel a virtuozitás, a könnyedség, az egyedi hangzáskép kialakítása, mely célok elérésében kulcsfontosságú a karmester és az együttes egymásra hangolódása. E szakmai célok Bogányi Tibor zeneigazgatóval és Vass András állandó karmesterrel realizálhatók" - emelte ki Horváth Zsolt. Bogányi Tiborral évi 12 koncertről szóló szerződést kötöttek, mely szám a külföldi turnékon, vidéki koncerteken ismételt alkalmakkal megduplázódik.

A tavalyi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében számos reprezentatív hangversenyt adtak, ami nem kedvezett a műhelymunkának, de az idei, teljes, költözés mentes évadot már a zenekar tréninggel és egy etikai kódex kiadásával kezdte. „A zenekar újradefiniálta magát és a művészeti tanács a szólamvezetők segítségével egy etikai kódexben írásban is lefektette az eddig íratlan szabályokat is" - folytatta az igazgató. Feléled az a hagyomány is, mely során a zenekar művészei szólistái lesznek a zenekarnak, mint történt ez szeptember 15-én, ahol az Év Zenekari Zenészének választott Deák Márta koncertmester játszotta Dvorák a-moll hegedűversenyét.

2011. december 9-én ünnepli az együttes fennállásának kétszázadik évfordulóját, a zenekart megalapító Lickl György zeneszerző, karnagy elfeledett operájának előadásával. A Haushaltung nach der Mode című kétfelvonásos daljáték a szerző egyetlen befejezett színpadi műve, és négy év kutatómunkának köszönhetően december 10-én ismerheti meg a 21. század közönsége.

A vezető szólt arról is, hogy a Pannon Filharmonikusok együttese a 2011/2012-es évadban 42 koncertet tart otthonában, a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban, ebből 22 bérletes előadás, 20 pedig egyedi hangverseny lesz. A két fő, 10-10 hangversenyre szóló mellett egy 6 koncertes bérletet is kínálnak az érdeklődőknek.

Az évadnyitón készült videónkon részletesen is szó esik a bérletekről, valamint bemutatkozik Bogányi Tibor, és bepillanthatnak a szeptember 15-i koncertbe is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.