Klasszikus

Bogányi Tibor nagy dolgokat szeretne véghezvinni Pécsett

2011.09.17. 07:48
Ajánlom
Az augusztus 1. óta regnáló zeneigazgató a Pannon Filharmonikusok (PFZ) mellett való döntéséről és terveiről is beszélt a baranyai megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A 25 éve Finnországban élő karmester, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész testvérének tervei között nem szerepelt magyarországi, rendszeresebb ténykedés, de a másfél éve érkezett pécsi megkeresés és a zenekarral adott három-négy hangverseny meggyőzte őt. "Azért döntöttem úgy, hogy elvállalom az 1+3 évre szóló felkérést, mert egyrészt sok fantáziát látok az együttesben: a zenekari tagok munkaszeretete és a fejlődés utáni késztetése rendkívül szimpatikus" - fejtette ki a dirigens. "Másrészt nagyszerű, európai színvonalú management dolgozik a zenekar mellett, harmadrészt világviszonylatban is privilégium, hogy egy együttes ilyen körülmények között, egy csodálatos akusztikájú hangversenyteremben dolgozhat. Mindez lehetővé teszi, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez nemzetközi szinten is."

Horváth Zsolt igazgató szintén kiemelte, hogy a zenekar szeretne ismét bekerülni a nyugat-európai koncerttermek vérkeringésébe. Az idei évad során ellátogatnak Graz, Zágráb, Bécs és Krakkó városába is és természetesen Budapesten is megtartják éves bérletüket a Művészetek Palotájában. Az igazgató szerint a PFZ küszöbén áll annak, hogy Kelet-Európa egyik meghatározó együttese legyen, de ehhez a meglévő, magas színvonalat tovább kell emelni. "A zenei célok között szerepel a virtuozitás, a könnyedség, az egyedi hangzáskép kialakítása, mely célok elérésében kulcsfontosságú a karmester és az együttes egymásra hangolódása. E szakmai célok Bogányi Tibor zeneigazgatóval és Vass András állandó karmesterrel realizálhatók" - emelte ki Horváth Zsolt. Bogányi Tiborral évi 12 koncertről szóló szerződést kötöttek, mely szám a külföldi turnékon, vidéki koncerteken ismételt alkalmakkal megduplázódik.

A tavalyi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében számos reprezentatív hangversenyt adtak, ami nem kedvezett a műhelymunkának, de az idei, teljes, költözés mentes évadot már a zenekar tréninggel és egy etikai kódex kiadásával kezdte. „A zenekar újradefiniálta magát és a művészeti tanács a szólamvezetők segítségével egy etikai kódexben írásban is lefektette az eddig íratlan szabályokat is" - folytatta az igazgató. Feléled az a hagyomány is, mely során a zenekar művészei szólistái lesznek a zenekarnak, mint történt ez szeptember 15-én, ahol az Év Zenekari Zenészének választott Deák Márta koncertmester játszotta Dvorák a-moll hegedűversenyét.

2011. december 9-én ünnepli az együttes fennállásának kétszázadik évfordulóját, a zenekart megalapító Lickl György zeneszerző, karnagy elfeledett operájának előadásával. A Haushaltung nach der Mode című kétfelvonásos daljáték a szerző egyetlen befejezett színpadi műve, és négy év kutatómunkának köszönhetően december 10-én ismerheti meg a 21. század közönsége.

A vezető szólt arról is, hogy a Pannon Filharmonikusok együttese a 2011/2012-es évadban 42 koncertet tart otthonában, a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban, ebből 22 bérletes előadás, 20 pedig egyedi hangverseny lesz. A két fő, 10-10 hangversenyre szóló mellett egy 6 koncertes bérletet is kínálnak az érdeklődőknek.

Az évadnyitón készült videónkon részletesen is szó esik a bérletekről, valamint bemutatkozik Bogányi Tibor, és bepillanthatnak a szeptember 15-i koncertbe is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.