Klasszikus

Bogányi Tibor nagy dolgokat szeretne véghezvinni Pécsett

2011.09.17. 07:48
Ajánlom
Az augusztus 1. óta regnáló zeneigazgató a Pannon Filharmonikusok (PFZ) mellett való döntéséről és terveiről is beszélt a baranyai megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A 25 éve Finnországban élő karmester, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész testvérének tervei között nem szerepelt magyarországi, rendszeresebb ténykedés, de a másfél éve érkezett pécsi megkeresés és a zenekarral adott három-négy hangverseny meggyőzte őt. "Azért döntöttem úgy, hogy elvállalom az 1+3 évre szóló felkérést, mert egyrészt sok fantáziát látok az együttesben: a zenekari tagok munkaszeretete és a fejlődés utáni késztetése rendkívül szimpatikus" - fejtette ki a dirigens. "Másrészt nagyszerű, európai színvonalú management dolgozik a zenekar mellett, harmadrészt világviszonylatban is privilégium, hogy egy együttes ilyen körülmények között, egy csodálatos akusztikájú hangversenyteremben dolgozhat. Mindez lehetővé teszi, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez nemzetközi szinten is."

Horváth Zsolt igazgató szintén kiemelte, hogy a zenekar szeretne ismét bekerülni a nyugat-európai koncerttermek vérkeringésébe. Az idei évad során ellátogatnak Graz, Zágráb, Bécs és Krakkó városába is és természetesen Budapesten is megtartják éves bérletüket a Művészetek Palotájában. Az igazgató szerint a PFZ küszöbén áll annak, hogy Kelet-Európa egyik meghatározó együttese legyen, de ehhez a meglévő, magas színvonalat tovább kell emelni. "A zenei célok között szerepel a virtuozitás, a könnyedség, az egyedi hangzáskép kialakítása, mely célok elérésében kulcsfontosságú a karmester és az együttes egymásra hangolódása. E szakmai célok Bogányi Tibor zeneigazgatóval és Vass András állandó karmesterrel realizálhatók" - emelte ki Horváth Zsolt. Bogányi Tiborral évi 12 koncertről szóló szerződést kötöttek, mely szám a külföldi turnékon, vidéki koncerteken ismételt alkalmakkal megduplázódik.

A tavalyi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében számos reprezentatív hangversenyt adtak, ami nem kedvezett a műhelymunkának, de az idei, teljes, költözés mentes évadot már a zenekar tréninggel és egy etikai kódex kiadásával kezdte. „A zenekar újradefiniálta magát és a művészeti tanács a szólamvezetők segítségével egy etikai kódexben írásban is lefektette az eddig íratlan szabályokat is" - folytatta az igazgató. Feléled az a hagyomány is, mely során a zenekar művészei szólistái lesznek a zenekarnak, mint történt ez szeptember 15-én, ahol az Év Zenekari Zenészének választott Deák Márta koncertmester játszotta Dvorák a-moll hegedűversenyét.

2011. december 9-én ünnepli az együttes fennállásának kétszázadik évfordulóját, a zenekart megalapító Lickl György zeneszerző, karnagy elfeledett operájának előadásával. A Haushaltung nach der Mode című kétfelvonásos daljáték a szerző egyetlen befejezett színpadi műve, és négy év kutatómunkának köszönhetően december 10-én ismerheti meg a 21. század közönsége.

A vezető szólt arról is, hogy a Pannon Filharmonikusok együttese a 2011/2012-es évadban 42 koncertet tart otthonában, a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban, ebből 22 bérletes előadás, 20 pedig egyedi hangverseny lesz. A két fő, 10-10 hangversenyre szóló mellett egy 6 koncertes bérletet is kínálnak az érdeklődőknek.

Az évadnyitón készült videónkon részletesen is szó esik a bérletekről, valamint bemutatkozik Bogányi Tibor, és bepillanthatnak a szeptember 15-i koncertbe is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.