Klasszikus

Bogányi Tibor: "Vivaldi a barokk rockzenésze"

2016.04.01. 17:09
Ajánlom
Nagyszabású koncertre készülnek a Bogányi testvérek: május 15-én hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Zeneakadémián. A következő hetekben interjút olvashatnak a négy testvérrel, akik azt vallják, a szüleik szerettették meg velük a zenét, hiszen kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon. Elsőként Bogányi Tibort kérdeztük, aki a május 15-ei koncert alkalmával nemcsak karmesterként lép színpadra, hanem kivételesen virtuóz csellójátékának is tanúi lehetünk.

- Egy család, amelyben négy kiváló művész is született. Milyen légkörben nevelkedtek?

- Különleges hangulat uralkodott otthon: zenével, vendégekkel és dohányfüsttel teli levegőben nevelkedtünk. Emlékeim szerint szinte mindig voltak nálunk zenészek, karnagyok, kórusok akiket vendégül láttak a szüleim.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Milyen zenei nevelésben volt része?

- Zenei neveltetésünkben sok felelősség hárult saját magunkra. Már tizenéves korunktól egyedül voltunk délutánonként, egyedül gyakoroltunk, készültünk, az időbeosztásunkat is magunknak alakítottuk ki. Automatikusan tudtuk a feladatunkat, azonban mindent megkaptunk, amire a fejlődésünkhöz szükség volt, kitűnő tanárok irányítottak.

- Hogyan dőlt el, hogy ki milyen hangszert választ?

- Ezt is a sors irányította, mint oly sok mindent az életünkben. A csellóválasztásra nem emlékszem, az első emlékeim arról szólnak, hogy izzadok a csellóórán, s hogy sokáig csak pengetni volt szabad.

- Ritka esemény lehet, amikor összegyűl a család. Ezeken az alkalmakon is előkerülnek a hangszerek?

- Legtöbbször nem. Mindenki a koncertezésből érkezik, s ilyenkor inkább az élmények, beszámolók vannak napirenden. Évekre visszamenőleg vannak események amiket nem tudunk megbeszélni – ilyenkor ezeket pótoljuk.

- A család minden tagja Helsinkiben kezdte tanulmányait. Mi köti még családot Finnországhoz?

- A Finnországban eltöltött harminc év rengeteg barátot adott: én talán a legaktívabban vagyok jelen a finn zenei életben, miután majd tizenöt éve vagyok vezető karmester különböző zenekaroknál. Legutóbbi „városom”, Lappeenranta a mai napig saját emberének tekint, bár már négy éve nem élünk ott. Finnországba a mai napig hazajárok.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Kik azok a művészek, akik meghatározták az eddigi karrierjét?

- Hannu Kiiski és Arto Noras csellóprofesszoraim, Leif Segerstam, Juri Szimonov, illetve Fürst János karmesterek. De áttételesen Vladimir Fedosejev és Sergiu Celibidache is közéjük tartozik.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- Szerencsére rendkívül széles repertoárban kezdtem el gondolkodni a karmesteri pályám kezdetétől, ezért semmilyen határt sem tudok húzni. Zenei korszakaim leginkább abból állnak, hogy melyik zeneszerzőt kedvelem vagy értem aktuálisan a legjobban. Ez most Bruckner!

bog

bog

- Hogyan viszonyul a koncerten elhangzó darabokhoz?

- Minden koncerten elhangzó darab a sajátom. Szerintem másként nem megy.

- Gyakorlatilag az összes finn nagyzenekart vezényelte már, a koncerten az Új Magyar Kamarazenekar élén lesz látható. Miben más egy hazai zenekart dirigálni?

- Ezt leginkább egy esszében tudnám kifejteni, de röviden az a lényeg, hogy minden zenekar más. Sajnos vagy szerencsére a zenekarokra kiül a társadalmi beállítottság, megfigyelhetőek az adott népre jellemző magatartási viszonyok, tehát ezek a sajátságok meghatározóak. Dirigáltam Mexikóban, Kínában, Macaóban, de sokat jártam dél-afrikai zenekarokhoz is. Európában rengeteg helyen megfordultam, s kézzel fogható minden országban a különbség.

- A koncerten csellójátékának is tanúi lehetünk. Mit hallhatunk majd öntől?

- Egy barokk művet játszunk, Vivaldi két csellóra irt concertóját. Vivaldit talán nem kell bemutatnom: minden, amit leírt jó energiájú zene. A saját kora legünnepeltebb sztárja volt, művei közel 340 év után is slágerek, stílusa elementáris. Ő a barokk rockzenésze.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.