Klasszikus

Bogányi Tibor: "Vivaldi a barokk rockzenésze"

2016.04.01. 17:09
Ajánlom
Nagyszabású koncertre készülnek a Bogányi testvérek: május 15-én hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Zeneakadémián. A következő hetekben interjút olvashatnak a négy testvérrel, akik azt vallják, a szüleik szerettették meg velük a zenét, hiszen kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon. Elsőként Bogányi Tibort kérdeztük, aki a május 15-ei koncert alkalmával nemcsak karmesterként lép színpadra, hanem kivételesen virtuóz csellójátékának is tanúi lehetünk.

- Egy család, amelyben négy kiváló művész is született. Milyen légkörben nevelkedtek?

- Különleges hangulat uralkodott otthon: zenével, vendégekkel és dohányfüsttel teli levegőben nevelkedtünk. Emlékeim szerint szinte mindig voltak nálunk zenészek, karnagyok, kórusok akiket vendégül láttak a szüleim.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Milyen zenei nevelésben volt része?

- Zenei neveltetésünkben sok felelősség hárult saját magunkra. Már tizenéves korunktól egyedül voltunk délutánonként, egyedül gyakoroltunk, készültünk, az időbeosztásunkat is magunknak alakítottuk ki. Automatikusan tudtuk a feladatunkat, azonban mindent megkaptunk, amire a fejlődésünkhöz szükség volt, kitűnő tanárok irányítottak.

- Hogyan dőlt el, hogy ki milyen hangszert választ?

- Ezt is a sors irányította, mint oly sok mindent az életünkben. A csellóválasztásra nem emlékszem, az első emlékeim arról szólnak, hogy izzadok a csellóórán, s hogy sokáig csak pengetni volt szabad.

- Ritka esemény lehet, amikor összegyűl a család. Ezeken az alkalmakon is előkerülnek a hangszerek?

- Legtöbbször nem. Mindenki a koncertezésből érkezik, s ilyenkor inkább az élmények, beszámolók vannak napirenden. Évekre visszamenőleg vannak események amiket nem tudunk megbeszélni – ilyenkor ezeket pótoljuk.

- A család minden tagja Helsinkiben kezdte tanulmányait. Mi köti még családot Finnországhoz?

- A Finnországban eltöltött harminc év rengeteg barátot adott: én talán a legaktívabban vagyok jelen a finn zenei életben, miután majd tizenöt éve vagyok vezető karmester különböző zenekaroknál. Legutóbbi „városom”, Lappeenranta a mai napig saját emberének tekint, bár már négy éve nem élünk ott. Finnországba a mai napig hazajárok.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Kik azok a művészek, akik meghatározták az eddigi karrierjét?

- Hannu Kiiski és Arto Noras csellóprofesszoraim, Leif Segerstam, Juri Szimonov, illetve Fürst János karmesterek. De áttételesen Vladimir Fedosejev és Sergiu Celibidache is közéjük tartozik.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- Szerencsére rendkívül széles repertoárban kezdtem el gondolkodni a karmesteri pályám kezdetétől, ezért semmilyen határt sem tudok húzni. Zenei korszakaim leginkább abból állnak, hogy melyik zeneszerzőt kedvelem vagy értem aktuálisan a legjobban. Ez most Bruckner!

bog

bog

- Hogyan viszonyul a koncerten elhangzó darabokhoz?

- Minden koncerten elhangzó darab a sajátom. Szerintem másként nem megy.

- Gyakorlatilag az összes finn nagyzenekart vezényelte már, a koncerten az Új Magyar Kamarazenekar élén lesz látható. Miben más egy hazai zenekart dirigálni?

- Ezt leginkább egy esszében tudnám kifejteni, de röviden az a lényeg, hogy minden zenekar más. Sajnos vagy szerencsére a zenekarokra kiül a társadalmi beállítottság, megfigyelhetőek az adott népre jellemző magatartási viszonyok, tehát ezek a sajátságok meghatározóak. Dirigáltam Mexikóban, Kínában, Macaóban, de sokat jártam dél-afrikai zenekarokhoz is. Európában rengeteg helyen megfordultam, s kézzel fogható minden országban a különbség.

- A koncerten csellójátékának is tanúi lehetünk. Mit hallhatunk majd öntől?

- Egy barokk művet játszunk, Vivaldi két csellóra irt concertóját. Vivaldit talán nem kell bemutatnom: minden, amit leírt jó energiájú zene. A saját kora legünnepeltebb sztárja volt, művei közel 340 év után is slágerek, stílusa elementáris. Ő a barokk rockzenésze.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.
Klasszikus interjú

Nem mikrózunk semmit! – interjú Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar május 13-án zárja új művekkel, elit szólistákkal, szokatlan kihívásokkal tarkított évadát. Várdai István művészeti vezető elmesélte nekünk, hogyan vették az akadályokat, és mi vár az együttesre és közönségére a következő, jubileumi évadban.