Klasszikus

Bogányi Tibor: "Vivaldi a barokk rockzenésze"

2016.04.01. 17:09
Ajánlom
Nagyszabású koncertre készülnek a Bogányi testvérek: május 15-én hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Zeneakadémián. A következő hetekben interjút olvashatnak a négy testvérrel, akik azt vallják, a szüleik szerettették meg velük a zenét, hiszen kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon. Elsőként Bogányi Tibort kérdeztük, aki a május 15-ei koncert alkalmával nemcsak karmesterként lép színpadra, hanem kivételesen virtuóz csellójátékának is tanúi lehetünk.

- Egy család, amelyben négy kiváló művész is született. Milyen légkörben nevelkedtek?

- Különleges hangulat uralkodott otthon: zenével, vendégekkel és dohányfüsttel teli levegőben nevelkedtünk. Emlékeim szerint szinte mindig voltak nálunk zenészek, karnagyok, kórusok akiket vendégül láttak a szüleim.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Milyen zenei nevelésben volt része?

- Zenei neveltetésünkben sok felelősség hárult saját magunkra. Már tizenéves korunktól egyedül voltunk délutánonként, egyedül gyakoroltunk, készültünk, az időbeosztásunkat is magunknak alakítottuk ki. Automatikusan tudtuk a feladatunkat, azonban mindent megkaptunk, amire a fejlődésünkhöz szükség volt, kitűnő tanárok irányítottak.

- Hogyan dőlt el, hogy ki milyen hangszert választ?

- Ezt is a sors irányította, mint oly sok mindent az életünkben. A csellóválasztásra nem emlékszem, az első emlékeim arról szólnak, hogy izzadok a csellóórán, s hogy sokáig csak pengetni volt szabad.

- Ritka esemény lehet, amikor összegyűl a család. Ezeken az alkalmakon is előkerülnek a hangszerek?

- Legtöbbször nem. Mindenki a koncertezésből érkezik, s ilyenkor inkább az élmények, beszámolók vannak napirenden. Évekre visszamenőleg vannak események amiket nem tudunk megbeszélni – ilyenkor ezeket pótoljuk.

- A család minden tagja Helsinkiben kezdte tanulmányait. Mi köti még családot Finnországhoz?

- A Finnországban eltöltött harminc év rengeteg barátot adott: én talán a legaktívabban vagyok jelen a finn zenei életben, miután majd tizenöt éve vagyok vezető karmester különböző zenekaroknál. Legutóbbi „városom”, Lappeenranta a mai napig saját emberének tekint, bár már négy éve nem élünk ott. Finnországba a mai napig hazajárok.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Kik azok a művészek, akik meghatározták az eddigi karrierjét?

- Hannu Kiiski és Arto Noras csellóprofesszoraim, Leif Segerstam, Juri Szimonov, illetve Fürst János karmesterek. De áttételesen Vladimir Fedosejev és Sergiu Celibidache is közéjük tartozik.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- Szerencsére rendkívül széles repertoárban kezdtem el gondolkodni a karmesteri pályám kezdetétől, ezért semmilyen határt sem tudok húzni. Zenei korszakaim leginkább abból állnak, hogy melyik zeneszerzőt kedvelem vagy értem aktuálisan a legjobban. Ez most Bruckner!

bog

bog

- Hogyan viszonyul a koncerten elhangzó darabokhoz?

- Minden koncerten elhangzó darab a sajátom. Szerintem másként nem megy.

- Gyakorlatilag az összes finn nagyzenekart vezényelte már, a koncerten az Új Magyar Kamarazenekar élén lesz látható. Miben más egy hazai zenekart dirigálni?

- Ezt leginkább egy esszében tudnám kifejteni, de röviden az a lényeg, hogy minden zenekar más. Sajnos vagy szerencsére a zenekarokra kiül a társadalmi beállítottság, megfigyelhetőek az adott népre jellemző magatartási viszonyok, tehát ezek a sajátságok meghatározóak. Dirigáltam Mexikóban, Kínában, Macaóban, de sokat jártam dél-afrikai zenekarokhoz is. Európában rengeteg helyen megfordultam, s kézzel fogható minden országban a különbség.

- A koncerten csellójátékának is tanúi lehetünk. Mit hallhatunk majd öntől?

- Egy barokk művet játszunk, Vivaldi két csellóra irt concertóját. Vivaldit talán nem kell bemutatnom: minden, amit leírt jó energiájú zene. A saját kora legünnepeltebb sztárja volt, művei közel 340 év után is slágerek, stílusa elementáris. Ő a barokk rockzenésze.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus ajánló

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus hír

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.
Klasszikus hír

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.