Klasszikus

Bogányi Tibor: "Vivaldi a barokk rockzenésze"

2016.04.01. 17:09
Ajánlom
Nagyszabású koncertre készülnek a Bogányi testvérek: május 15-én hosszú évek után ismét együtt lépnek színpadra a Zeneakadémián. A következő hetekben interjút olvashatnak a négy testvérrel, akik azt vallják, a szüleik szerettették meg velük a zenét, hiszen kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon. Elsőként Bogányi Tibort kérdeztük, aki a május 15-ei koncert alkalmával nemcsak karmesterként lép színpadra, hanem kivételesen virtuóz csellójátékának is tanúi lehetünk.

- Egy család, amelyben négy kiváló művész is született. Milyen légkörben nevelkedtek?

- Különleges hangulat uralkodott otthon: zenével, vendégekkel és dohányfüsttel teli levegőben nevelkedtünk. Emlékeim szerint szinte mindig voltak nálunk zenészek, karnagyok, kórusok akiket vendégül láttak a szüleim.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Milyen zenei nevelésben volt része?

- Zenei neveltetésünkben sok felelősség hárult saját magunkra. Már tizenéves korunktól egyedül voltunk délutánonként, egyedül gyakoroltunk, készültünk, az időbeosztásunkat is magunknak alakítottuk ki. Automatikusan tudtuk a feladatunkat, azonban mindent megkaptunk, amire a fejlődésünkhöz szükség volt, kitűnő tanárok irányítottak.

- Hogyan dőlt el, hogy ki milyen hangszert választ?

- Ezt is a sors irányította, mint oly sok mindent az életünkben. A csellóválasztásra nem emlékszem, az első emlékeim arról szólnak, hogy izzadok a csellóórán, s hogy sokáig csak pengetni volt szabad.

- Ritka esemény lehet, amikor összegyűl a család. Ezeken az alkalmakon is előkerülnek a hangszerek?

- Legtöbbször nem. Mindenki a koncertezésből érkezik, s ilyenkor inkább az élmények, beszámolók vannak napirenden. Évekre visszamenőleg vannak események amiket nem tudunk megbeszélni – ilyenkor ezeket pótoljuk.

- A család minden tagja Helsinkiben kezdte tanulmányait. Mi köti még családot Finnországhoz?

- A Finnországban eltöltött harminc év rengeteg barátot adott: én talán a legaktívabban vagyok jelen a finn zenei életben, miután majd tizenöt éve vagyok vezető karmester különböző zenekaroknál. Legutóbbi „városom”, Lappeenranta a mai napig saját emberének tekint, bár már négy éve nem élünk ott. Finnországba a mai napig hazajárok.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

- Kik azok a művészek, akik meghatározták az eddigi karrierjét?

- Hannu Kiiski és Arto Noras csellóprofesszoraim, Leif Segerstam, Juri Szimonov, illetve Fürst János karmesterek. De áttételesen Vladimir Fedosejev és Sergiu Celibidache is közéjük tartozik.

- Milyen művek képezik leginkább a koncertrepertoárját?

- Szerencsére rendkívül széles repertoárban kezdtem el gondolkodni a karmesteri pályám kezdetétől, ezért semmilyen határt sem tudok húzni. Zenei korszakaim leginkább abból állnak, hogy melyik zeneszerzőt kedvelem vagy értem aktuálisan a legjobban. Ez most Bruckner!

bog

bog

- Hogyan viszonyul a koncerten elhangzó darabokhoz?

- Minden koncerten elhangzó darab a sajátom. Szerintem másként nem megy.

- Gyakorlatilag az összes finn nagyzenekart vezényelte már, a koncerten az Új Magyar Kamarazenekar élén lesz látható. Miben más egy hazai zenekart dirigálni?

- Ezt leginkább egy esszében tudnám kifejteni, de röviden az a lényeg, hogy minden zenekar más. Sajnos vagy szerencsére a zenekarokra kiül a társadalmi beállítottság, megfigyelhetőek az adott népre jellemző magatartási viszonyok, tehát ezek a sajátságok meghatározóak. Dirigáltam Mexikóban, Kínában, Macaóban, de sokat jártam dél-afrikai zenekarokhoz is. Európában rengeteg helyen megfordultam, s kézzel fogható minden országban a különbség.

- A koncerten csellójátékának is tanúi lehetünk. Mit hallhatunk majd öntől?

- Egy barokk művet játszunk, Vivaldi két csellóra irt concertóját. Vivaldit talán nem kell bemutatnom: minden, amit leírt jó energiájú zene. A saját kora legünnepeltebb sztárja volt, művei közel 340 év után is slágerek, stílusa elementáris. Ő a barokk rockzenésze.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.