Klasszikus

Bojkott szólózongorára és Amerikára

2009.04.29. 00:00
Ajánlom
Krystian Zimerman, a kiváló lengyel zongoraművész sokkolta közönségét, amikor vasárnap a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hallban tartott estjén bejelentette, az ország világméretű katonai szerepvállalása miatt nem lép fel többet az Amerikai Egyesült Államokban.

Krystian Zimerman (fotó: Kasskara/Deutsche Grammophon)

Már épp belekezdett volna szólóestjének zárószámába, Karol Szymanowski Variációk egy lengyel népi témára című művébe, amikor a közönséghez fordult, és zaklatott hangon közölte, hogy nem játszik többet olyan országban, amely az egész földet katonai ellenőrzés alá kívánja vonni. ”El a kezekkel a hazámtól!” – mondta. Szavaival Barack Obama bejelentésére utalt, mely szerint a NATO Cseh- és Lengyelországban rakétavédelmi berendezéseket kíván telepíteni. Lengyel források úgy tartják, a Bush-éra óta halogatott döntés az országot orosz fenyegetésnek teszi ki. A közönség vegyesen fogadta a művész kifakadását, többen hangosan szitkozódtak, mások azonnal távoztak. Zimerman erre megjegyezte: „Egyesek a katona szó hallatán azonnal masírozni kezdenek.” A véleménnyel szimpatizálók lelkes tapssal jutalmazták a zongorista megrázó erejű előadását.

A lengyel zongoraművész 2006 óta többször is felemelte szavát az USA külpolitikája és a guantanamói fogolytábor ellen. Kifakadásait azonban személyes indokok is vezérelhették, ugyanis közvetlenül a szeptember 11-i terrortámadások után, az újonnan bevezetett biztonsági intézkedések miatt lefoglalták és megsemmisítették hangversenyzongoráját, mivel a hangszer lakkja különös szagot árasztott. Az eset után Zimerman évekig csak zongorájának alkatrészeit vitte magával, amiket a Steinway cégtől New Yorkban bérelt hangszerbe építtetett be. Amikor 2006-ban újra saját zongorájával indult amerikai turnéra, a vámhatóságok öt napig visszatartották a hangszert, és ezzel keresztülhúzták programját. Akkor úgy döntött, nem tér vissza az országba mindaddig, amíg George Bush hivatalban van, de úgy tűnik, az új elnökkel sem kegyesebb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.