Klasszikus

Bölcs Alfonz és a Victoria Kamarakórus

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Különleges egyházi énekeket hallhatnak az érdeklődők a Kiscelli Múzeum Romtemplomában március 24-én este nyolctól. Az ingyenes hangverseny során Bölcs Alfonz művei, a spanyol Las Huelgas kódex dalai, valamint Andreas de Silva páratlan szépségű motettái csendülnek fel.

A Victoria Kamarakórus és Cser Ádám

Bölcs Alfonz, a spanyol középkor "tudós királya" uralkodóként, tudósként és művészként is nagy hatással volt az európai szellemi élet fejlődésére. Nevéhez fűződik a 420 vallásos éneket tartalmazó Cantigas de Santa Maria című gyűjtemény összeállítása is, amely ma az arab kultúrával összefonódó középkori spanyol zene egyik legfontosabb dokumentuma.

Tizedik, avagy Bölcs Alfonz a mai Spanyolország területén fekvő Kasztília és León királya volt a XII-XIII. század fordulóján. A politika mellett költészettel, zeneszerzéssel, csillagászattal és filozófiával is foglalkozó uralkodó nevéhez fűződik többek között az első európai sakk-könyv megalkotása is. Nem csak hazája, de – az arab tudomány és filozófia közvetítőjeként – az európai szellemi élet fejlődésére is nagy hatással volt.

Az udvarában megrendezett különleges összejövetelek a középkori vulgáris költészetnek is helyet adtak. Az ebben a körben előadott Cantiga de Santa Maria című versének különleges szövegéért csodálták kortársai, ezért Bölcs Alfonz elhatározta, hogy ír még „százat”. Így született a 420 éneket tartalmazó gyűjtemény, melynek darabjait az uralkodó rendeletére gyűjtötték össze. A dalok nagy részének mind a szövegét mind a dallamát ő maga komponálta, legtöbbjük Mária misztikus közbenjárásáról és spirituális segítségéről szól.

(2007. március 24. 20:00 Kiscelli Múzeum (Budapest) - A Victoria Kamarakórus koncertje; Középkori spanyol egyházi zene; Vez.: Cser Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.