Klasszikus

Bölcsődal filmbemutató

2009.02.10. 00:00
Ajánlom
Hajdú Eszter legújabb filmjének, a Bölcsődalnak bemutatójára február 20-án, a Toldi Mozi Nagytermében kerül sor este héttől. A film egy lendületes szocio-muziko dokumentumfilm, ami MS3 2008-as romániai turnéja alatt készült.

A Bölcsődal című alkotás őszintén, tabuk nélkül mutatja be három klasszikus zenész romániai turnéját. Ezen az úton kísérte végig az MS3 Barokk triót az ötfős filmes stáb a rendező, Hajdú Eszter vezetésével. A film sok mindenről szól: zenéről, a kultúrmisszióról, erdélyi sorsról, a zenészek problémáiról. A francia barokk kamarazene mellett a reneszánsz zenétől, Bartókon át MS3 saját szerzeményéig, a Bölcsődalig hallunk gitárdarabokat. A Bölcsődal nem szokványos turnéfilm és nem road-movie. Az alkotók a „szocio-muziko” dokumentumfilm műfaji megjelölést használják erre a mozira. A film támogatás nélkül, önerőből készült el.

A turnézó zenészek általában útjaik során számos olyan dologgal találkoznak, amit aztán évekig szívesen mesélnek, "bárcsak lett volna nálunk kamera" - mondják. Másrészt az abszurd vagy megdöbbentő sztorik, sokszor a filmes nyelven szólva "szocio" elemek sohasem szoktak beleférni a művészéletet idealizáló portrékba, viszont az életben lépten-nyomon megtörténnek. A Bölcsődalban látunk roma lókupeceket, MS3 néptáncol az út során váratlanul felbukkanó szüreti menettel. Egy film a színes és spontán valóságról, Hajdú Esztertől megszokott lendületes stílusban.

Mester Sándor, azaz MS3, klasszikus gitárművész 1994-ben hagyta abba szólókarrierjét a fokális disztónia nevű zenész betegség miatt. A gitármentes években feltalálta a Digimpro nevű zenei szoftvert, amelyet azóta többek között az Erasure, Roots Manuva és Robbie Williams is használt. MS3 – Róth Ede gitárművész segítségének köszönhetően – 2003-ban tért vissza a koncertéletbe és 2005-ben kezdte el 150koncert elnevezésű sorozatát, melynek keretében kisebb városokban, falvakban adott és azóta is ad koncerteket művelődési házakban, templomokban, iskolákban. Egyfajta kultúrmisszió ez: olyan helyekre juttatja el a klasszikus gitárzenét, ahova egyébként nem jutna el. Olyan embereknek játszik, akik nagyon ritkán vagy egyáltalán nem járnak hangversenyre. Az elmúlt négy évben a gitárművész koncertjeit több tízezer gyerek látogatta.

2007-ben számos koncertet adott Nagyszebenben, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton román írók, költők könyvbemutatóin, román festők kiállítás-megnyitóin, szabadtéri színpadokon. 2008-ban ismét játszott Erdélyben több magyarlakta városban és Bukarestben is.

Hajdú Eszter több filmet készített már, a két legismertebb az Otthonom, Tarnabod (Prizma Fesztivál fődíj, Cinefest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja dokumentum szekció fődíj) és A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció. Ez utóbbi sok port kavart, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál különdíját és a 40. Filmszemlén a Schiffer Pát díjat is elnyerte. A Fideszes zsidót több ezren látták már, Budapesten kívül öt vidéki moziban is játszották, ami nagy eredmény egy kis költségvetésű, hazai dokumentumfilm esetében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.