Klasszikus

Boldog lelkek hangszerei – beszélgetés Illés Eszterrel és Bábel Klárával

2021.08.12. 10:20
Ajánlom
Női hangszer a fuvola és a hárfa? Nem feltétlenül, de az biztos, hogy jól kiegészítik egymást. Augusztus 13-án a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templomban ad közös koncertet Illés Eszter és Bábel Klára, rövid beszélgetésünkben szóba került II. Frigyes és a hangszerszállítás megfelelő metodikája is.

Mióta ismeritek egymást?

IE: Többször muzsikáltunk együtt, legelőször a diplomakoncertemen a Zeneakadémián, amikor Klári megtisztelt azzal, hogy ketten eljátszottunk egy tételt Mozart C-dúr fuvola-hárfa kettősversenyét. Azóta is megesett, hogy kamarazenéltünk, és most, a Klassz a pARTon! fesztiválon újra együtt állhatunk színpadra.

A fuvola és a hárfa egymást jól kiegészítő hangszerek.

BK: Mindkettő más előnyökkel bír. A fuvola dallamhangszer, a hárfa viszont akkordikus, telt és dús hangzást biztosít. Sok eredeti mű született erre a duóra, de a zongora-fuvola irodalomból is táplálkozhatunk. Mindkettőre akad példa keszthelyi műsorunkban.

Mit emelnétek ki a programból?

BK: Bach zenéjével kezdjük a koncertet, amely eredetileg nem hárfára, hanem csembalóra készült. Helyet kap a programban Satie, aki a francia impresszionistákkal rokon alkotó, az impresszionizmus pedig sok hárfásnak szíve csücske, mivel akkoriban kiváló alkotások születettek a hangszerre. Különlegesség lesz Nino Rota műve, akit bizonyára mindenki a Keresztapa-filmek Oscar-díjas zeneszerzőjeként ismert, ezúttal egy szonátája hangzik el.

IE: Számomra nincsen nyári koncert Mozart zenéje nélkül. Mozart minden emberi lélekhez  megtalálja az utat. Most az E-dúr Adagiót adjuk elő, amely boldogságot sugárzó muzsika és amelynek érdekessége, hogy a K. 219-es A-dúr hegedűverseny „alternatív”  második tétele kívánt lenni, hiszen Brunetti túl hosszúnak találta az elsőként megírt második tételt. Muszáj megemlítenem II. Frigyest, aki felvilágosult uralkodóként páratlanul színes udvart – afféle „második Versailles-t” – teremtett a potsdami Sanssouciban, ahol a kultúrának és a művészetnek kitüntetett szerepe volt. Amellett ragyogó fuvolaműveket komponált, még ha az udvarában működő zeneszerzők, Johann Joachim  Quantz , valamint a Benda és Graun fivérek segítették, támogatták zeneszerzői ambícióit.

218333893_4250449478324772_6831913486306768700_n-092853.jpg

Bábel Klára hárfaművész és Illés Eszter fuvolaművész a Klassz a pARTon koncertjén, Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon)

Ahhoz, hogy két ember együtt muzsikáljon, a zenén kívül is meg kell értsék egymást.

BK: Egyetértek ezzel, amit mondasz. A próbákon viszont nem kell mindenben egyetérteni, sőt jót tesz, ha különböző elképzeléseket kipróbálhatunk. A rugalmasság rendkívül fontos, mert anélkül nem jön létre összhang.

IE:

Szerencsés, ha olyan kamarapartnerre bukkan az ember, aki hozzá hasonló zenei ízlésben, habitusban. De ha elsőre mégsem alakulna ki az összhang, fontos, hogy türelemmel és tisztelettel forduljunk kamarapartnerünkhöz.  Klárival nagyon jól megértjük egymást, azt hiszem, , harmonikus zenei párost alkotunk.

Eszter, olvasom, hogy számodra milyen fontos zenei előkép volt Végh Sándor hegedűművész alakja, akihez rokoni szálak is fűznek. Mennyiben?

IE: Végh Sándor, édesanyám nagybátyja volt, és külföldre távozása után  haláláig levelezést folytatott az itthoniakkal. Életem első hangszerét is tőle kaptam, és megfogott, hogy karmesterként, hegedűsként és brácsásként is olyan finoman tudott Mozart zenéjéhez nyúlni, amihez foghatót kevésszer hallottam. A Camerata Salzburg felvételein is hallható ez a manírmentes, egyszerű, mégis magával ragadó hangzás.

Egyik kedves idézetem is tőle származik : „A zene minden kaput megnyit.”

Most, a pandémiás időszak után sok visszajelzést kaptam a közönség tagjaitól, akiket feltöltöttek a koncertek, s ha csak egy kis időre  is, de egy-egy hallgatót a hangversenyek talán kiemeltek a nehéz időszakból Számomra most derült ki igazán, hogy mennyire szükségünk van - koncertlátogatóknak és nekünk előadó-művészeknek is - a zenére és a közösségi élményekre.

A hárfa különleges hangszer. Lenyűgöző a mérete, nagyon sokat kell hangolni, és azonnal megragadja a szemet és a fület.

BK:

Gyerekkoromban történt, hogy kapcsolgattam a tévét, és megláttam a hárfát. Nem csoda, hogy rögtön megtetszett, a hangszer íve, díszítései, az éteri hang és a játékosok gyönyörű öltözéke sok kislányt magával ragad, így engem is.

Viszont kisbusz kell a szállításához.

BK: Egy kombiautó is elég!

217874181_4250485654987821_2624390022917602866_n-092853.jpg

Bábel Klára hárfaművész a Klassz a pARTon koncertjén, Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon)

Mindkettőtök hangszeréhez kapcsolódik egy sztereotípia – talán a hárfához kicsit jobban –, hogy nők játszanak rajta. Mit gondoltok erről?

BK: Itthon pár évtizedes jelenség, hogy szinte eltűntek a férfi hárfások, pedig a múlt század meghatározó egyéniségei, Mosshammer Román és Ottó, Rékai Miklós, Rohmann Henrik mind férfiak voltak. Ahogy most külföldön is: Emmanuel Ceysson vagy Xavier de Maistre. De kis hazánkban is van néhány tehetséges fiatal férfi, akik ezen a hangszeren játszanak. Ha belehallgatsz a játékukba, eszedbe sem jut, hogy bármi furcsaság lenne ebben.

IE: A fuvolával kapcsolatban is hasonlóan tudok nyilatkozni. A zeneiskolákban valóban úgy tűnik, hogy sokkal több lány választja, de bízom abban, hogy  újra egyre több fiú szeretne majd megismerkedni a fuvolával. Mi nők, talán a zenét is elsősorban érzelmi oldalról közelítjük meg, a férfiak viszont szeretik a technikai kihívásokat, újításokat. Tanulmányaim során a zeneiskolai tanárom nő volt, majd azt követően férfi tanároktól, művészektől tanulhattam. A nemzetközi művészvilágban  is sok férfit találunk. Egy-egy korszakot fantasztikus egyéniségek, mesterek határoztak meg: Marcel Moyse, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lucas Graf, James Galway,  Emmanuel Pahud vagy épp korunk kiváló fiatal művésze Matvey Demin.

217778957_4250456284990758_467195195719247531_n-092853.jpg

Illés Eszter fuvolaművész a Klassz a pARTon koncertjén, Balatonalmádiban (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon)

A hárfa és a fuvola is freskókon megfestett, angyali hangszer, az angyaloknak pedig legjobb tudomásom szerint nincsen neme.

IE: Nekem is hasonló jutott eszembe. Az biztos, hogy bátran választhatja őket férfi és nő is.

A keszthelyi koncert a Magyarok Nagyasszonya-templomban kap helyet. Azt hiszem, nincs is jobb egy meleg nyári napon, mint beülni a templomi hűvösbe és nagyszerű zenét hallgatni.

IE: A templomi környezet olyan hangulatot teremt, amit meg kell becsülni azzal is, hogy ennek megfelelő műveket játsszunk. Egészen más, mint egy koncertterem vagy egy szabadtéri helyszín. A jó akusztika mellett olyan varázsa van, ami máshoz nem hasonlítható.

szerző: Csabai Máté

Illés Eszter és Bábel Klára augusztus 13-án 20 órakor lép fel a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templomban. A hangverseny, ahogy a Klassz a pARTon összes eseménye, ingyenes.

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejáték Zrt.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.