Klasszikus

Bolzano – Ezeréves város a Brenner-hágó alatt

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A soknyelvűségéről híres dél-tiroli főváros, Bolzano mutatkozik be a Közép-európai Kulturális Intézet és Bolzano/Bozen város által szervezett két hónapos rendezvénysorozaton idén ősszel Budapesten. Bolzano néprajzi és fotókiállítással, borkóstolóval, hangversennyel, filmvetítésekkel érkezik Magyarországra. A programsorozatot a dél-tiroli mintát bemutató kisebbségi konferencia kíséri.

A XIX. század óta nemzetközileg ismert idegenforgalmi központot fekvése, természeti kincsei, soknemzetiségű kultúrája és gazdag gasztronómiai hagyományai teszik – évente mintegy 25 millió vendégéjszakájával – Európa egyik legfontosabb üdülőrégiójává. Az Itáliát és Ausztriát összekötő Brenner-hágó alatt fekvő Dél-Tirol Közép-Európa egyetlen működő területi autonómiája. A soknyelvű kulturális örökségét büszkén ápoló tartomány őshonos nemzetisége a ladin, lakossága azonban ma döntő többségben olasz és német. Európa kevés táján beszélnek olyan következetesen három nyelvet, mint itt. A „dél-tiroli modell” alkalmas minta lehet mind Közép-, Kelet- és Délkelet-Európának, mind Kelet-Ázsiának, amikor a helyi nemzetiségi kérdések megoldását keresi.

A tartomány fővárosa, Bolzano (német nevén Bozen) már a római korban is jelentős település volt, a középkortól pedig kedvelt pihenőhely a Róma felé vezető úton. A belváros középkori jellege napjainkig szinte változatlanul fennmaradt. A kilencvenes évek elején a környező hegyekben bukkantak rá a több mint ötezer éves, Ötzi néven ismertté vált „jégemberre”, akinek megrendítő múmiája ma a bolzanói Dél-tiroli Régészeti Múzeumban látható. Az „Európa almáskertje”-ként emlegetett Dél-Tirol gasztronómiai ínyencségekkel is vár mindenkit – kimagasló borkultúrája, a kontinentális és mediterrán eljárásokat ötvöző sonkakészítése páratlan ízeket ígér.

A napokban lázasan folyik a Bolzano városát bemutató és a közeljövőben a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) impozáns épületében nyíló kiállítások előkészítése. Bolzano városa a Dél-tiroli Tartományi Turisztikai Hivatal támogatásával és közreműködésével több hónapja dolgozik a tárlat-együttes összeállításán, mely szeptember 24. és november 22. között a BTM és Budapest városa egyik kiemelkedő attrakciója lesz. A kiállításokat kéz a kézben szervezik Bolzano múzeumai – a Városi Múzeum, a Modern Művészeti Múzeum, a Kereskedelmi Múzeum és a Régészeti Múzeum –, Roncolo/Runkelstein kastélya, az alkalmazott kutatással és továbbképzéssel foglalkozó EURAC Akadémia és a Dél-tiroli Kisebbségi Intézet. Ez a közös munka teszi lehetővé, hogy valóban eleven képet nyújtsanak a város kultúrájáról, történelméről és kereskedelmi fejlődéséről, népművészetéről, bortermelésük hagyományairól és legfőbb régészeti kincsükről, az előszeretettel csak „Ötzi”-ként emlegetett „jégemberről”. A világhírű Ötzi életét és halálát a már számos európai fővárost megjárt Ötzi-Cultour tárja a budapesti nagyközönség elé. A kiállításon az értékes leletek alapos elemzésének és rekonstrukciójának köszönhetően fogalmat alkothatunk az 5300 évvel ezelőtt Alto Adigében/Dél-Tirolban élt ősünk életmódjáról, a teste, ruházata és munkaeszközei által megőrzött titkokról.

A BTM földszinti termeiben helyet kapó várostörténeti bemutató vezérfonalát az olasz fotóművészet legnevesebb alkotói, a Leica művészcsoport tagjai által készített fotók adják. A képek virtuális sétára kísérik Bolzanóba a látogatót. Hétköznapi köntösében jelenik meg rajtuk a város: egy-egy fotó erejéig felvillan a közép-európai és a mediterrán kultúra rendkívüli kombinációja, a városközpont és a racionalista külváros számos építészeti különlegessége, számos műemléket látunk a fiatal városlakók és az idelátogatók szemszögéből, a fényképezőgép őszinte és találékony blendéjének közvetlenségével. A kiállításon Magyarországon először kerülnek bemutatásra a világ legnagyobb középkori profán freskóciklusának terraverde freskótöredékei, melyek a Sarentina-völgy bejáratánál emelkedő „képesvár”, Roncolo/Runkelstein kastélya falait díszítik.

A kiállítást kísérő eseménysorozat kóstolót kíván nyújtani a budapestieknek és a Budapestre látogató turistáknak Bolzano/Bozen város és Alto Adige/Dél-Tirol tartomány kultúrájából. Néhány program a kínálatból:

Szeptember 24. 16 óra: Ezeréves város a Brenner-hágó alatt. Megnyitó a Budapesti Történeti Múzeumban Bolzano városa és a tartomány vezetőinek jelenlétében, a Gries Fúvószenekar közreműködésével;

Szeptember 24. – november 22.: A dél-tiroli példa. Minta a nemzetiségi kérdés megoldásához. Kiállítás és beszélgetések a Közép-európai Kulturális Intézetben (Budapest, VIII. ker. Rákóczi út 15.)

Október 22. 20 óra: A Gustav Mahler Akadémia koncertje az Olasz Kultúrintézetben (Budapest VIII, Bródy Sándor u. ); vez.: Gustav Kuhn

November 7-10.: Bolzanói filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A programon három izgalmas dokumentumfilm: Ötzi (Folco Quilici Production), A sas szabadsága (Andreas Hofer) és Az elveszett fiú (Luis Trenker)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.