Klasszikus

Bolzano – Ezeréves város a Brenner-hágó alatt

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A soknyelvűségéről híres dél-tiroli főváros, Bolzano mutatkozik be a Közép-európai Kulturális Intézet és Bolzano/Bozen város által szervezett két hónapos rendezvénysorozaton idén ősszel Budapesten. Bolzano néprajzi és fotókiállítással, borkóstolóval, hangversennyel, filmvetítésekkel érkezik Magyarországra. A programsorozatot a dél-tiroli mintát bemutató kisebbségi konferencia kíséri.

A XIX. század óta nemzetközileg ismert idegenforgalmi központot fekvése, természeti kincsei, soknemzetiségű kultúrája és gazdag gasztronómiai hagyományai teszik – évente mintegy 25 millió vendégéjszakájával – Európa egyik legfontosabb üdülőrégiójává. Az Itáliát és Ausztriát összekötő Brenner-hágó alatt fekvő Dél-Tirol Közép-Európa egyetlen működő területi autonómiája. A soknyelvű kulturális örökségét büszkén ápoló tartomány őshonos nemzetisége a ladin, lakossága azonban ma döntő többségben olasz és német. Európa kevés táján beszélnek olyan következetesen három nyelvet, mint itt. A „dél-tiroli modell” alkalmas minta lehet mind Közép-, Kelet- és Délkelet-Európának, mind Kelet-Ázsiának, amikor a helyi nemzetiségi kérdések megoldását keresi.

A tartomány fővárosa, Bolzano (német nevén Bozen) már a római korban is jelentős település volt, a középkortól pedig kedvelt pihenőhely a Róma felé vezető úton. A belváros középkori jellege napjainkig szinte változatlanul fennmaradt. A kilencvenes évek elején a környező hegyekben bukkantak rá a több mint ötezer éves, Ötzi néven ismertté vált „jégemberre”, akinek megrendítő múmiája ma a bolzanói Dél-tiroli Régészeti Múzeumban látható. Az „Európa almáskertje”-ként emlegetett Dél-Tirol gasztronómiai ínyencségekkel is vár mindenkit – kimagasló borkultúrája, a kontinentális és mediterrán eljárásokat ötvöző sonkakészítése páratlan ízeket ígér.

A napokban lázasan folyik a Bolzano városát bemutató és a közeljövőben a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) impozáns épületében nyíló kiállítások előkészítése. Bolzano városa a Dél-tiroli Tartományi Turisztikai Hivatal támogatásával és közreműködésével több hónapja dolgozik a tárlat-együttes összeállításán, mely szeptember 24. és november 22. között a BTM és Budapest városa egyik kiemelkedő attrakciója lesz. A kiállításokat kéz a kézben szervezik Bolzano múzeumai – a Városi Múzeum, a Modern Művészeti Múzeum, a Kereskedelmi Múzeum és a Régészeti Múzeum –, Roncolo/Runkelstein kastélya, az alkalmazott kutatással és továbbképzéssel foglalkozó EURAC Akadémia és a Dél-tiroli Kisebbségi Intézet. Ez a közös munka teszi lehetővé, hogy valóban eleven képet nyújtsanak a város kultúrájáról, történelméről és kereskedelmi fejlődéséről, népművészetéről, bortermelésük hagyományairól és legfőbb régészeti kincsükről, az előszeretettel csak „Ötzi”-ként emlegetett „jégemberről”. A világhírű Ötzi életét és halálát a már számos európai fővárost megjárt Ötzi-Cultour tárja a budapesti nagyközönség elé. A kiállításon az értékes leletek alapos elemzésének és rekonstrukciójának köszönhetően fogalmat alkothatunk az 5300 évvel ezelőtt Alto Adigében/Dél-Tirolban élt ősünk életmódjáról, a teste, ruházata és munkaeszközei által megőrzött titkokról.

A BTM földszinti termeiben helyet kapó várostörténeti bemutató vezérfonalát az olasz fotóművészet legnevesebb alkotói, a Leica művészcsoport tagjai által készített fotók adják. A képek virtuális sétára kísérik Bolzanóba a látogatót. Hétköznapi köntösében jelenik meg rajtuk a város: egy-egy fotó erejéig felvillan a közép-európai és a mediterrán kultúra rendkívüli kombinációja, a városközpont és a racionalista külváros számos építészeti különlegessége, számos műemléket látunk a fiatal városlakók és az idelátogatók szemszögéből, a fényképezőgép őszinte és találékony blendéjének közvetlenségével. A kiállításon Magyarországon először kerülnek bemutatásra a világ legnagyobb középkori profán freskóciklusának terraverde freskótöredékei, melyek a Sarentina-völgy bejáratánál emelkedő „képesvár”, Roncolo/Runkelstein kastélya falait díszítik.

A kiállítást kísérő eseménysorozat kóstolót kíván nyújtani a budapestieknek és a Budapestre látogató turistáknak Bolzano/Bozen város és Alto Adige/Dél-Tirol tartomány kultúrájából. Néhány program a kínálatból:

Szeptember 24. 16 óra: Ezeréves város a Brenner-hágó alatt. Megnyitó a Budapesti Történeti Múzeumban Bolzano városa és a tartomány vezetőinek jelenlétében, a Gries Fúvószenekar közreműködésével;

Szeptember 24. – november 22.: A dél-tiroli példa. Minta a nemzetiségi kérdés megoldásához. Kiállítás és beszélgetések a Közép-európai Kulturális Intézetben (Budapest, VIII. ker. Rákóczi út 15.)

Október 22. 20 óra: A Gustav Mahler Akadémia koncertje az Olasz Kultúrintézetben (Budapest VIII, Bródy Sándor u. ); vez.: Gustav Kuhn

November 7-10.: Bolzanói filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A programon három izgalmas dokumentumfilm: Ötzi (Folco Quilici Production), A sas szabadsága (Andreas Hofer) és Az elveszett fiú (Luis Trenker)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.