Klasszikus

Bóna Ottó nyerte a Vian festészeti díjat

2007.09.29. 00:00
Ajánlom
A Café Vian és az Artitude Galéria sokéves együttműködésnek újabb eredménye a Magyarországon élő, legfeljebb 40 éves festőművészeknek hirdetett pályázat. Bóna Ottó, a győztes egy év elteltével a Café Vianban mutatja be azokat a műveket, amelyek a fél millió forintos, alkotói támogatás segítségével jöttek létre. A díjat ünnepélyes átadójára 2007. október 2-án fél nyolckor kerül sor a Café Vianban.

A hazai fiatal művészeket inspiráló díj- és ösztöndíjrendszer (pl. Derkovits-ösztöndíj, Strabag-díj) tehát új taggal bővült. Az elnyerhető fél millió forintos alkotói támogatás megközelíti a legrangosabbnak számító, magyar fiatal festőművészeknek járó elismerést, a Strabag festészeti díjat, így az új festészeti díj már indulása pillanatában az egyik legkomolyabb festészeti támogatásnak számít Magyarországon.

A zsűrit Bordács Andrea (esztéta, Új Művészet, Dorottya Galéria), Molnár Kálmán (képzőművész, Magyar Képzőművészeti Egyetem, egyetemi tanár), Philippe Gallicé (üzletember, Café Vian), Nagy Andrea (képzőművész, Artitude Galéria), Rung András (képzőművész, Artitude Galéria) alkották. Az első fordulóban a művészek portfóliót, életrajzot és alkotói tervet adtak le, s a zsűri ennek alapján választotta ki azt a 13 továbbjutót, akik a második fordulóban három eredeti munkájukkal pályáztak.

A zsűri 2007. szeptember 17-én választotta ki közülük a győztest. A díj átadásakor, október 2-án a Café Vianban látható lesz a második fordulóba továbbjutott, 13 művésztől (Appelshoffer Péter, Babinszky Csilla, Bóna Ottó, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Hegedűs Anett Lilla, Laár Balázs, Kammerlohr-Kováts László, Király Gábor, Kucsora Márta, Osgyányi Sára, Páll Tibor Krisztián, Szabó Franciska, Tóth Angelika) egy-egy alkotás.

Bóna Ottó 1991 és 1995 között a Bokányi Dezső Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt Budapestre, díszítőfestő szakra. 1997-től 2002-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult festő szakon Nagy Gábor és Károlyi Zsigmond osztályába, továbbá a pedagógia tanszéken művészettörténet és vizuális nevelés tanári diplomát is szerzett. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének is.

Gréczi Emőke, művészeti író így fogalmazott: "Bóna Ottó művészete mögött filozófia, múltból, hagyományból táplálkozó értékrend, az intim témaválasztás mögött univerzális látásmód áll, melyet reményeink szerint egyszer majd mindenki kezébe vehet vaskos művészetfilozófiai és művészettörténeti kötetek formájában.

Bóna Ottó képein látszólag szokványos jeleneteket látunk. Csakhogy ezeknek a jeleneteknek rendezője van, nem az élet, hanem maga a művész, aki először tenyérnyi kis rajzokon, kompozíciós vázlatokon megírja a forgatókönyvet, hogy a vásznon végleges formát adjon nekik, létrejöjjön, ahogy ő mondja, egy lehetséges világkép, az élettel szinte megegyező második valóság. Minden lehetséges így, minden megtörténhet ebben a formában. Fikció, mely csak abban különbözik a valóságtól, hogy festészeti problémákat old meg, az elmozdulás, a fény, a felület, vagy az ellentétes viszonylatok ábrázolását."

 
 
 
 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.