Klasszikus

Bor, trüffel, Cziffra-módszer

2016.09.21. 19:52
Ajánlom
Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21-26. között kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

Cziffra György

Cziffra György

A februári eseményeket megelőzi a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont 2016. október 28. és november 5. között. Februárban ismét lesznek a mesterkurzusok, valamint 2017-ben kerül először átadásra a Cziffra György-díj, illetve a Cziffra György-ösztöndíj is. A másodszor megrendezett eseménysorozaton olyan nemzetközi sikernek örvendő fellépők adnak majd koncertet, mint Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.

Cziffra György-ösztöndíj

A programban olyan tehetséges fiatal művész vehet részt egy éven keresztül, akit egy független szakmai zsűri erre érdemesnek ítél. Az ösztöndíj létrehozásában szerepet vállal több önkormányzat is.

A Balázs János által megálmodott fesztivál sikerét igazolja többek között az is, hogy a zongoraművész 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva adjon hangversenyt.

cziffra szelet

cziffra szelet

Nincs fesztivál gasztronómiai nélkül

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. A második Fesztiválra is tartogat különlegességet a Szamos Marcipán. Ezúttal a rumos ízesítésű Cziffra-trüffellel emlékezik meg a cukrászat a világhírű zongoraművészről. Ehhez társul egy speciális pörkölésű kávé, amellyel szeretnék visszaidézni a 50-es évek kávéházi hangulatát, valamint a Takler Pincészettel együttműködve palackozásra kerül az különleges, öt összetevőből álló cuvée bor is, a Hommage à Cziffra.

Cziffra György a képzőművészeket is improvizációra késztette

Kürthy Hanna festőművész a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A Cziffra Alapítvány emblémáját is ő tervezte. Alkotásaiból a CZF2017 idején időszaki kiállítás nyílik a Kossuth téri Szamos Cafeban.

Pajor Ildikó 1985-ben Cziffra György felkérésére készítette el Liszt Ferenc: Transzcendens etűdök című sorozatát. A festőművész 1986-ban részesült Cziffra-ösztöndíjban, amelyet követően több, koncerttel egybekötött kiállítást rendezett külföldi Liszt-társaságok meghívására. Munkásságáért a magyar Liszt Ferenc Társaság Liszt-emlékplakettet adományozott. A festőművész Liszt művei által inspirált festményeit bemutató tárlata a MOMkult Reich Károly Galériájában lesz megtekinthető a Fesztivál során.

Vajon mit tudnak a fiatalok Cziffra Györgyről?

Kapcsolódó

"Cziffra még tudott improvizálni"

Február 25-én indult útjára az I. Cziffra-fesztivál. Szakcsi Lakatos Béla, aki egy gyermekkori koncertélményét osztotta meg velünk, február 28-án ad improvizációs estet.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének közreműködésével valósítják meg a középiskolás korosztálynak hirdetett vetélkedőt. A kétfordulós megmérettetés során a jelentkezőknek logikai és kreatív feladatok sokaságán keresztül vázoljuk fel Cziffra György alakját, művészetét. A vetélkedőhöz nincs szükség előzetes tudásra. A FSZEK Zenei Gyűjtemény szakembergárdája úgy állítja össze a vetélkedő anyagát, hogy azok az online és az offline térben való kutatások és feladatmegoldások során teljesíthetők legyenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.