Klasszikus

Boris Kovač (SR) és a Pop Ivan (H) az A38 hajón

2004.11.29. 00:00
Ajánlom
A MOLto Vivace sorozat keretében december 2-án este 8-tól egy magyar és egy közép-európai művész lép fel az A38 Hajó színpadán, így reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és az együttműködés lehetőségét.


Boris Kovač
Boris Kovač a szerb zenei élet egyik legkülönösebb művésze. Zeneileg Bartók, gondolkodásmódjában Hamvas Béla hatott rá. Zenéje a balkáni népzene, a temetési fúvószene és a tangó szívbemarkoló, melankolikus, szinte apokaliptikus hangulatát idézi fel, amelyből azonban a humor sem hiányzik (á la Kusturica).

Munkáit mindig erős koncepciózusság jellemzi, mint pl. legnagyobb sikerét, a Last Balkan Tangót, amelyet a 2001-ben alapított La Danza Apocalyptica Balcanicaval készített, s amely a születéstől az elmúlásig tartó utazást örökíti meg a zene nyelvén.

Erre az alkalomra új zenei formációjával, a La Campanella Quartett-tel érkezik. A zene témája a zenész saját megfogalmazása szerint: „szentimentális utazás egy történelem utáni világba”. A La Campanella Quartett felállása: Miloš Matić (nagybőgő, tamburitza), Goran Penić (tangóharmónika), Vukašin Mišković (gitár), Boris Kovač (alt- és szopránszaxofon), Ištvan Čik (dobok).

Boris Kovač előtt a Pop Ivan lép fel, amelynek meghatározó tagjai a Buharov-fivérek. Humorral átszőtt, egyedi zenéjük jazz-elemekből építkezik. A koncert előtti napokban a Pop Ivan az A38 Hajón kezdi el első albumának elkészítését. A mostani koncertről készülő összeállítást december 29-én sugározza a Duna Televízió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.