Klasszikus

Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián

2015.02.24. 11:40
Ajánlom
Borisz Berezovszkij zongoraművész lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral március 4-én. Sorozatának ötödik koncertjén az együttes Rossini-, Chopin- és Schönberg-darabokat játszik.

Gavriel Lipkind, Boldoczki Gábor, Jurij Bashmet és Ning Feng után újabb világhírű vendéggel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 4-én a Zeneakadémián. Chopin f-moll zongoraversenyét Borisz Berezovszkijjal játsszák el, a karmester Kovács János lesz.

"Berezovszkijjal már többször játszottunk együtt a Zeneakadémián - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. - Könnyen egymásra tudtunk hangolódni már az első pillanattól kezdve. Régi zenész barátunk, Kovács János lesz az est karmestere, aki megkönnyíti majd a munkát, mert nagy apparátust igénylő darabokat adunk elő: mind a Berezovszkijjal közös Chopin: f-moll zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel, mint a mi kamarazenekarunk, kisegítő zenészekkel fogunk játszani."

Borisz Berezovszkij virtuóz zongoristaként illetve egyedi elképzeléssel és érzékenységgel bíró zenészként is világhírnévre tett szert. Az orosz zenész a Moszkvai Konzervatóriumban tanult Eliso Virsaladzenél és magánúton Alexander Satznál. Az 1988-as Wigmore Hall-beli londoni debütálása utána a The Times magazin kivételesen ígéretes művészként jellemezte, aki káprázatosan virtuóz és bámulatos erővel játszó zenész egyszerre. Két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

A zongoraművész játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legnívósabb koncerttermeiben, a Berlini Philharmonie-n, az amszterdami  Concertgebouw-ban, a bécsi konzerthaus-ban, vagy a londoni  Royal Festival Hall-ban.

A Berezovszkij, Dmitri Makhtin és Alexander Kniazev alkotta trió 2004 augusztusában a rangos Diapason d'Or díját nyerte el Csajkovszkij zongorára, hegedűre és csellóra írt darabjai valamint a Trio Elegiaque c. mű DVD-jével. A felvételt az ARTE és a japán NHK is műsorra tűzte. 2004 októberében ugyanez a három művész Sosztakovics 2. trióját, Rachmaninov Trio Elégiaque No. 2 című darabját rögzítette a Warner Classics kiadónál, s e felvételt a francia Choc de la Musique, az angol Gramophone és a német Echo Classic is méltatta.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar idei zeneakadémiai koncertsorozatát május 13-án Michael Collins vendégszereplésével zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.