Klasszikus

Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián

2015.02.24. 11:40
Ajánlom
Borisz Berezovszkij zongoraművész lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral március 4-én. Sorozatának ötödik koncertjén az együttes Rossini-, Chopin- és Schönberg-darabokat játszik.

Gavriel Lipkind, Boldoczki Gábor, Jurij Bashmet és Ning Feng után újabb világhírű vendéggel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 4-én a Zeneakadémián. Chopin f-moll zongoraversenyét Borisz Berezovszkijjal játsszák el, a karmester Kovács János lesz.

"Berezovszkijjal már többször játszottunk együtt a Zeneakadémián - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. - Könnyen egymásra tudtunk hangolódni már az első pillanattól kezdve. Régi zenész barátunk, Kovács János lesz az est karmestere, aki megkönnyíti majd a munkát, mert nagy apparátust igénylő darabokat adunk elő: mind a Berezovszkijjal közös Chopin: f-moll zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel, mint a mi kamarazenekarunk, kisegítő zenészekkel fogunk játszani."

Borisz Berezovszkij virtuóz zongoristaként illetve egyedi elképzeléssel és érzékenységgel bíró zenészként is világhírnévre tett szert. Az orosz zenész a Moszkvai Konzervatóriumban tanult Eliso Virsaladzenél és magánúton Alexander Satznál. Az 1988-as Wigmore Hall-beli londoni debütálása utána a The Times magazin kivételesen ígéretes művészként jellemezte, aki káprázatosan virtuóz és bámulatos erővel játszó zenész egyszerre. Két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

A zongoraművész játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legnívósabb koncerttermeiben, a Berlini Philharmonie-n, az amszterdami  Concertgebouw-ban, a bécsi konzerthaus-ban, vagy a londoni  Royal Festival Hall-ban.

A Berezovszkij, Dmitri Makhtin és Alexander Kniazev alkotta trió 2004 augusztusában a rangos Diapason d'Or díját nyerte el Csajkovszkij zongorára, hegedűre és csellóra írt darabjai valamint a Trio Elegiaque c. mű DVD-jével. A felvételt az ARTE és a japán NHK is műsorra tűzte. 2004 októberében ugyanez a három művész Sosztakovics 2. trióját, Rachmaninov Trio Elégiaque No. 2 című darabját rögzítette a Warner Classics kiadónál, s e felvételt a francia Choc de la Musique, az angol Gramophone és a német Echo Classic is méltatta.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar idei zeneakadémiai koncertsorozatát május 13-án Michael Collins vendégszereplésével zárja.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Színház

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.