Klasszikus

Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián

2015.02.24. 11:40
Ajánlom
Borisz Berezovszkij zongoraművész lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral március 4-én. Sorozatának ötödik koncertjén az együttes Rossini-, Chopin- és Schönberg-darabokat játszik.

Gavriel Lipkind, Boldoczki Gábor, Jurij Bashmet és Ning Feng után újabb világhírű vendéggel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 4-én a Zeneakadémián. Chopin f-moll zongoraversenyét Borisz Berezovszkijjal játsszák el, a karmester Kovács János lesz.

"Berezovszkijjal már többször játszottunk együtt a Zeneakadémián - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. - Könnyen egymásra tudtunk hangolódni már az első pillanattól kezdve. Régi zenész barátunk, Kovács János lesz az est karmestere, aki megkönnyíti majd a munkát, mert nagy apparátust igénylő darabokat adunk elő: mind a Berezovszkijjal közös Chopin: f-moll zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel, mint a mi kamarazenekarunk, kisegítő zenészekkel fogunk játszani."

Borisz Berezovszkij virtuóz zongoristaként illetve egyedi elképzeléssel és érzékenységgel bíró zenészként is világhírnévre tett szert. Az orosz zenész a Moszkvai Konzervatóriumban tanult Eliso Virsaladzenél és magánúton Alexander Satznál. Az 1988-as Wigmore Hall-beli londoni debütálása utána a The Times magazin kivételesen ígéretes művészként jellemezte, aki káprázatosan virtuóz és bámulatos erővel játszó zenész egyszerre. Két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

A zongoraművész játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legnívósabb koncerttermeiben, a Berlini Philharmonie-n, az amszterdami  Concertgebouw-ban, a bécsi konzerthaus-ban, vagy a londoni  Royal Festival Hall-ban.

A Berezovszkij, Dmitri Makhtin és Alexander Kniazev alkotta trió 2004 augusztusában a rangos Diapason d'Or díját nyerte el Csajkovszkij zongorára, hegedűre és csellóra írt darabjai valamint a Trio Elegiaque c. mű DVD-jével. A felvételt az ARTE és a japán NHK is műsorra tűzte. 2004 októberében ugyanez a három művész Sosztakovics 2. trióját, Rachmaninov Trio Elégiaque No. 2 című darabját rögzítette a Warner Classics kiadónál, s e felvételt a francia Choc de la Musique, az angol Gramophone és a német Echo Classic is méltatta.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar idei zeneakadémiai koncertsorozatát május 13-án Michael Collins vendégszereplésével zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.