Klasszikus

Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián

2015.02.24. 11:40
Ajánlom
Borisz Berezovszkij zongoraművész lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral március 4-én. Sorozatának ötödik koncertjén az együttes Rossini-, Chopin- és Schönberg-darabokat játszik.

Gavriel Lipkind, Boldoczki Gábor, Jurij Bashmet és Ning Feng után újabb világhírű vendéggel koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 4-én a Zeneakadémián. Chopin f-moll zongoraversenyét Borisz Berezovszkijjal játsszák el, a karmester Kovács János lesz.

"Berezovszkijjal már többször játszottunk együtt a Zeneakadémián - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. - Könnyen egymásra tudtunk hangolódni már az első pillanattól kezdve. Régi zenész barátunk, Kovács János lesz az est karmestere, aki megkönnyíti majd a munkát, mert nagy apparátust igénylő darabokat adunk elő: mind a Berezovszkijjal közös Chopin: f-moll zongoraverseny, mind a Rossini-nyitány nagyobb együttest igényel, mint a mi kamarazenekarunk, kisegítő zenészekkel fogunk játszani."

Borisz Berezovszkij virtuóz zongoristaként illetve egyedi elképzeléssel és érzékenységgel bíró zenészként is világhírnévre tett szert. Az orosz zenész a Moszkvai Konzervatóriumban tanult Eliso Virsaladzenél és magánúton Alexander Satznál. Az 1988-as Wigmore Hall-beli londoni debütálása utána a The Times magazin kivételesen ígéretes művészként jellemezte, aki káprázatosan virtuóz és bámulatos erővel játszó zenész egyszerre. Két évvel később, 1990-ben elnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny aranyérmét.

A zongoraművész játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Philharmonia of London zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a BBC és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Szólistaként megfordult a világ legnívósabb koncerttermeiben, a Berlini Philharmonie-n, az amszterdami  Concertgebouw-ban, a bécsi konzerthaus-ban, vagy a londoni  Royal Festival Hall-ban.

A Berezovszkij, Dmitri Makhtin és Alexander Kniazev alkotta trió 2004 augusztusában a rangos Diapason d'Or díját nyerte el Csajkovszkij zongorára, hegedűre és csellóra írt darabjai valamint a Trio Elegiaque c. mű DVD-jével. A felvételt az ARTE és a japán NHK is műsorra tűzte. 2004 októberében ugyanez a három művész Sosztakovics 2. trióját, Rachmaninov Trio Elégiaque No. 2 című darabját rögzítette a Warner Classics kiadónál, s e felvételt a francia Choc de la Musique, az angol Gramophone és a német Echo Classic is méltatta.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar idei zeneakadémiai koncertsorozatát május 13-án Michael Collins vendégszereplésével zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Klasszikus

Ők most a legjobb fiatal kamarazenészek Vásáry Tamás zsűrije szerint

A Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.