Klasszikus

Borisz Berezovszkij háborús nyilatkozata sokakat megdöbbentett

2022.03.18. 16:15
Ajánlom
A nemzetközi hírű zongoraművész egy orosz televízióműsorban beszélt az ukrajnai háborúról. Nyilatkozatát félreértették – reagálta a szavait követő közfelháborodásra.

A neves orosz zongoraművész, Borisz Berezovszkij március 10-én egy műsor vendége volt az orosz televízióban, ahol többek között egy katonatiszt társaságában beszélgetett az Ukrajnában zajló háborúról. A művész a kérdéses részben azzal kezdte a mondanivalóját, hogy nem ért a témához, hiszen ő csak egy zenész, de

nem érti, miért nem lehet Kijevet teljes egészében lekapcsolni az elektromos hálózatról.

A katonatiszt figyelmeztette, hogy az humanitárius katasztrófát idézne elő, de a műsor továbbra is jó hangulatban folyt tovább, anélkül, hogy erre bárki érdemben reagált volna.

Miután Norman Lebrecht oldalán, a Slippediscen közzétette az esetet, Berezovszkij közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, valamint személyesen a brit zenei szakírónak is címzett egy levelet. Ezekben leírta, megállapítását félreértették, és a műsorban nem engedték, hogy gondolatait kifejtse. Humanistának nevezte magát, és azt állította, csupán annyit akart közölni, hogy a nyugati világ is felelős a kialakult helyzet miatt. Állítása szerint azért vetette fel az áram lekapcsolásának lehetőségét, mert úgy gondolta, így kevesebb áldozat árán is megadásra lehetne bírni Kijevet, mintha ugyanezt fegyverekkel próbálnák elérni.

Háborúban hallgatnak a múzsák

– idézte a mondást a művész mindkét szövegében, egyfelől utalva arra, hogy neki sem kellett volna megszólalnia olyan területtel kapcsolatban, amihez nem ért, másfelől hogy kifejezze vágyát a háború gyors befejezése iránt, hogy újra a művészet állhasson a figyelem középpontjában.

Nem mindenki fogadta el azonban Berezovszkij helyesbítését, a Productions Sarfati, a zongoraművész ügynöksége bejelentette, hogy mivel korábban egyértelműen elhatárolódtak az Ukrajnában zajló háborútól,

nagy sajnálattal, de meg kell szakítaniuk csaknem húsz éve tartó együttműködésüket a zongoraművésszel, akit egyébként nagyszerű zenésznek tartanak.

Fejléckép: Borisz Berezovszkij (fotó / forrás: Szöllősi Mátyás / Zeneakadémia)

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

Kapcsolódó

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

A korábban Putyint támogató orosz szoprán nyilatkozatban szögezte le, hogy minden háborút szörnyűségesnek tart, és nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni, de azután lemondta soron következő európai fellépéseit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus interjú

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.