Klasszikus

Borisz Berezovszkij háborús nyilatkozata sokakat megdöbbentett

2022.03.18. 16:15
Ajánlom
A nemzetközi hírű zongoraművész egy orosz televízióműsorban beszélt az ukrajnai háborúról. Nyilatkozatát félreértették – reagálta a szavait követő közfelháborodásra.

A neves orosz zongoraművész, Borisz Berezovszkij március 10-én egy műsor vendége volt az orosz televízióban, ahol többek között egy katonatiszt társaságában beszélgetett az Ukrajnában zajló háborúról. A művész a kérdéses részben azzal kezdte a mondanivalóját, hogy nem ért a témához, hiszen ő csak egy zenész, de

nem érti, miért nem lehet Kijevet teljes egészében lekapcsolni az elektromos hálózatról.

A katonatiszt figyelmeztette, hogy az humanitárius katasztrófát idézne elő, de a műsor továbbra is jó hangulatban folyt tovább, anélkül, hogy erre bárki érdemben reagált volna.

Miután Norman Lebrecht oldalán, a Slippediscen közzétette az esetet, Berezovszkij közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, valamint személyesen a brit zenei szakírónak is címzett egy levelet. Ezekben leírta, megállapítását félreértették, és a műsorban nem engedték, hogy gondolatait kifejtse. Humanistának nevezte magát, és azt állította, csupán annyit akart közölni, hogy a nyugati világ is felelős a kialakult helyzet miatt. Állítása szerint azért vetette fel az áram lekapcsolásának lehetőségét, mert úgy gondolta, így kevesebb áldozat árán is megadásra lehetne bírni Kijevet, mintha ugyanezt fegyverekkel próbálnák elérni.

Háborúban hallgatnak a múzsák

– idézte a mondást a művész mindkét szövegében, egyfelől utalva arra, hogy neki sem kellett volna megszólalnia olyan területtel kapcsolatban, amihez nem ért, másfelől hogy kifejezze vágyát a háború gyors befejezése iránt, hogy újra a művészet állhasson a figyelem középpontjában.

Nem mindenki fogadta el azonban Berezovszkij helyesbítését, a Productions Sarfati, a zongoraművész ügynöksége bejelentette, hogy mivel korábban egyértelműen elhatárolódtak az Ukrajnában zajló háborútól,

nagy sajnálattal, de meg kell szakítaniuk csaknem húsz éve tartó együttműködésüket a zongoraművésszel, akit egyébként nagyszerű zenésznek tartanak.

Fejléckép: Borisz Berezovszkij (fotó / forrás: Szöllősi Mátyás / Zeneakadémia)

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

Kapcsolódó

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

A korábban Putyint támogató orosz szoprán nyilatkozatban szögezte le, hogy minden háborút szörnyűségesnek tart, és nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni, de azután lemondta soron következő európai fellépéseit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.