Klasszikus

Börtön fenyegeti Fazil Sayt

2012.06.02. 16:00
Ajánlom
Másfél év börtönbüntetéssel sújtaná egy isztambuli ügyész Fazil Say nemzetközi hírű török zongoristát és zeneszerzőt, amiért a művész egy Twitter-üzenetben a vád szerint megsértette az iszlámot - jelentette a török sajtó.

Fazil Say - aki a múlt hónapban koncertkörútja budapesti állomásán fellépett a Művészetek Palotájában is - ateista meggyőződéstől vezérelve Omar Hajjám 11. századi perzsa költőnek a vallással szemben kritikus egyik versét idézve gúnyolta ki a müezzin általi imára hívást - írták a Hürriyet és a Milliyet című napilapok, kiemelve a zongoravirtuóz "ok nélkül ejtett csorbát a szent vallási értékeken."

Az isztambuli bíróság Fazil Say állítólagos gúnyolódásának ügyében a napokban jóváhagyta a vádindítványt. A kifogásolt Twitter-bejegyzésben a következő állt: "Mi történik, ha a raki (hagyományos ánizsital) a paradicsomban és nem a pokolban van, a Chivas Regal (skót whisky) pedig a pokolban és nem a paradicsomban? Mi fog történni akkor? Ez a legfontosabb kérdés!" Say ügyvédje szerint a zongorista tagadja a vádat. Azt állítja, nem állt szándékában bármely vallást megsérteni. Alapvetően azokat bírálta, akik azt profitcélokra használják. A tárgyalást október 18-ra tűzték ki, Say akár másfél év börtönt is kaphat.

A 42 éves művész a múlt hónapban elmondta, azt fontolgatja, hogy Japánban telepedik le. Mint elpanaszolta, lehet, hogy nem lesz más lehetősége, mint kényszerből elhagyni Törökországot, mert, mint mondta, a jelenlegi konzervatív iszlámbarát kormány alatt előretört a minden más életfelfogással szemben türelmetlen radikális iszlám.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.