Klasszikus

Börtön fenyegeti Fazil Sayt

2012.06.02. 16:00
Ajánlom
Másfél év börtönbüntetéssel sújtaná egy isztambuli ügyész Fazil Say nemzetközi hírű török zongoristát és zeneszerzőt, amiért a művész egy Twitter-üzenetben a vád szerint megsértette az iszlámot - jelentette a török sajtó.

Fazil Say - aki a múlt hónapban koncertkörútja budapesti állomásán fellépett a Művészetek Palotájában is - ateista meggyőződéstől vezérelve Omar Hajjám 11. századi perzsa költőnek a vallással szemben kritikus egyik versét idézve gúnyolta ki a müezzin általi imára hívást - írták a Hürriyet és a Milliyet című napilapok, kiemelve a zongoravirtuóz "ok nélkül ejtett csorbát a szent vallási értékeken."

Az isztambuli bíróság Fazil Say állítólagos gúnyolódásának ügyében a napokban jóváhagyta a vádindítványt. A kifogásolt Twitter-bejegyzésben a következő állt: "Mi történik, ha a raki (hagyományos ánizsital) a paradicsomban és nem a pokolban van, a Chivas Regal (skót whisky) pedig a pokolban és nem a paradicsomban? Mi fog történni akkor? Ez a legfontosabb kérdés!" Say ügyvédje szerint a zongorista tagadja a vádat. Azt állítja, nem állt szándékában bármely vallást megsérteni. Alapvetően azokat bírálta, akik azt profitcélokra használják. A tárgyalást október 18-ra tűzték ki, Say akár másfél év börtönt is kaphat.

A 42 éves művész a múlt hónapban elmondta, azt fontolgatja, hogy Japánban telepedik le. Mint elpanaszolta, lehet, hogy nem lesz más lehetősége, mint kényszerből elhagyni Törökországot, mert, mint mondta, a jelenlegi konzervatív iszlámbarát kormány alatt előretört a minden más életfelfogással szemben türelmetlen radikális iszlám.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.