Klasszikus

Börzsöny Barokk Napok

2007.08.06. 00:00
Ajánlom
2007. augusztus 23-27. között rendezik a IV. Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztivált, amelynek fő fellépője a világhírű angol énekegyüttes, a Hilliard Ensemble. Játsszon velünk és nyerjen két jegyet az együttes augusztus 27-i váci koncertjére!

A Hilliard Ensemble korunk egyik legjelesebb komolyzenei együttese, munkásságuk mind a régi-, mind pedig a kortárs zene területén egyedülálló. A világ legrangosabb színpadain több száz koncertet adnak évente. Nevük az 1980-as években vált híressé, amikor az EMI kiadó nagysikerű régizenei felvételeket készített velük. Azonban már a kezdetektől nagy figyelemmel fordultak a kortárs zene felé. Gyümölcsöző kapcsolatuk az észt származású Arvo Pärttel, korunk egyik legnagyobb zeneszerzőjével, valamint a müncheni ECM kiadóval Pärt Passiojának '88-as felvételével kezdődött. Intenzív részvételüket a kortárs zenében mi sem bizonyítja jobban, mint az 1994-ben az együttes által meghirdetett zeneszerzői verseny. A több száz beérkezett mű közül sok felkerült repertoárjukra, valamint egy dupla lemezt is készítettek belőlük (A Hilliard Songbook, ECM, 1996).

1994-ben Jan Garbarek norvég szaxofonossal közösen kiadták a '90-es évek egyik leghíresebb zenei produkcióját, az Officiumot, melyet az egész világon óriási siker koronázott, majd ezt a lemezt pár évvel később a Mnemosyne követte, s e két lemez mintegy 5000 év zenetörténetét felölelő műsorával egész Európát bejárták. A '80-as évek vége óta mintegy 40 önálló lemezük jelent meg különböző kiadóknál, és körülbelül ugyanennyin szerepelnek közreműködőként. Nevükhöz számos filmzene is fűződik.

A Hilliard Ensemble a középkori és reneszánsz vokális zene egyik legjelesebb interpretátora. Augusztus 27-i koncertjükön, amelyre Vácott, a Fehérek templomában kerül sor, a francia reneszánsz két nagy zeneszerzője, Guillaume Dufay és Josquin Desprez művei csendülnek fel.

E heti kérdésünk: Melyik zeneszerzői iskolának volt kiemelkedő zeneszerzője Guillaume Dufay? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!) A helyes megfejtők között 2x2 db jegyet sorsoljunk ki az együttes augusztus 27-i váci koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.