Klasszikus

Bőség és drágaság a Völgyben

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt Bár kevesebb pénzből gazdálkodik idén a Művészetek Völgye, az első napok adatai azt mutatják, hogy a jegybevétel szempontjából még le is körözték a tavalyi fesztivált. Márta István fesztiváligazgató szerint a nehézségek ellenére nagyon sokan jöttek el, a korábbinál jobbak a parkolási lehetőségek és kisebb a zsúfoltság is.

A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt: ugyanott, ugyanazok az árusok, vendéglátósok fogadják a látogatókat. A kiállítóhelyek sem változtak: Kapolcson idén a Kastélygalériában Balla József és Erőss István képzőművész, a Pincegalériában Siklódi Zsolt és Sánta Csaba szobrászművész munkái láthatók. Látszólag semmi nyoma annak, hogy milyen anyagi nehézségekkel vágtak bele a szervezők az augusztus 7-ig tartó Művészetek Völgyébe. A programok bőségesek és színvonalasak, ráadásul a zsúfoltság is kisebb, annak ellenére, hogy Márta István fesztiváligazgató szerint az első napok jegybevétele azt mutatja, a tavalyinál jóval többen látogattak el az összművészeti fesztiválra. "Az első hétvége kétszer akkora jegybevételt hozott, mint tavaly" – mondja Márta István, majd hozzáteszi, hogy ennek ellenére még mindig hiányzik körülbelül hatmillió forint. A fesztiváligazgató azonban mindenkit megnyugtatott: a programsorozat nem szakad félbe, csak a rendelkezésre álló pénzösszeg ismeretében le kellett mondaniuk több rendezvényt. Ezért nem találhatja idén senki a Krétakör Színház és az Új Színház produkcióit a programok között, és elmaradtak az infrastrukturális beruházások is.

Lángos, sör, paradicsom
A nagyszerű előadások, koncertek mellett fejlődött a szolgáltatások színvonala is, igaz, mindehhez a látogatóknak is mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba. A szállásárak nem emelkedtek ugyan – egy sátorhely hat-nyolcszáz forintba kerül személyenként, amihez hideg vizes zuhany és általában pottyantós vécé is jár –, viszont az ital- és az ételárak között jelentős különbségek vannak. A lángos ára például kétszázötven és hatszáz forint között ingadozik, típustól és feltéttől függően, és fesztiválsöröket sem nagyon lehet háromszáz forint alatt megkapni. A Restiben (ami a vasútállomás hiányára figyelmeztet) nem szégyelltek elkérni százötven forintot egy fél paradicsomért. A büféslányok már a második nap ingerültek voltak, talán mert napi tizenhat órát dolgoznak váltás és pihenés nélkül.

Nehéz a pályázók élete
A mintegy százhetvenhárommillió forintos költségvetésű rendezvény igazgatója szerint a katasztrofális pályázati rendszer a felelős azért, hogy a hazai – a kulturális minisztérium felmérése szerint hatmillió embert vonzó – nagy fesztiválok lehetetlen helyzetbe kerültek. A már megérkezett pénzek a fesztivál levezénylésére elegendők lesznek, de félő, hogy a közüzemi díjakra és a jogdíjakra már nem. Azt sem lehet mondani, hogy a szervezők az államtól várják a fesztivál életben tartását: a költségvetés felét szponzorok támogatásaiból és jegybevételből fedezik, sőt idén már a megye is beszállt mintegy kétmillió forinttal. Ez utóbbit Márta István jelentős lépésnek nevezte. Így is hiába terveztek azonban új helyszínen, a közeli Hegyesden egy az európai uniós tagállamokat bemutató kis fesztivált, a pénzügyi bizonytalanság miatt vissza kellett mondani a fellépőket, holott csak az infrastruktúrát kellett volna biztosítani. Márta István úgy látja, "ilyen pénzügyi következetlenséggel nem lehet az unióba kilépni".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.