Klasszikus

Bőség és drágaság a Völgyben

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt Bár kevesebb pénzből gazdálkodik idén a Művészetek Völgye, az első napok adatai azt mutatják, hogy a jegybevétel szempontjából még le is körözték a tavalyi fesztivált. Márta István fesztiváligazgató szerint a nehézségek ellenére nagyon sokan jöttek el, a korábbinál jobbak a parkolási lehetőségek és kisebb a zsúfoltság is.

A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt: ugyanott, ugyanazok az árusok, vendéglátósok fogadják a látogatókat. A kiállítóhelyek sem változtak: Kapolcson idén a Kastélygalériában Balla József és Erőss István képzőművész, a Pincegalériában Siklódi Zsolt és Sánta Csaba szobrászművész munkái láthatók. Látszólag semmi nyoma annak, hogy milyen anyagi nehézségekkel vágtak bele a szervezők az augusztus 7-ig tartó Művészetek Völgyébe. A programok bőségesek és színvonalasak, ráadásul a zsúfoltság is kisebb, annak ellenére, hogy Márta István fesztiváligazgató szerint az első napok jegybevétele azt mutatja, a tavalyinál jóval többen látogattak el az összművészeti fesztiválra. "Az első hétvége kétszer akkora jegybevételt hozott, mint tavaly" – mondja Márta István, majd hozzáteszi, hogy ennek ellenére még mindig hiányzik körülbelül hatmillió forint. A fesztiváligazgató azonban mindenkit megnyugtatott: a programsorozat nem szakad félbe, csak a rendelkezésre álló pénzösszeg ismeretében le kellett mondaniuk több rendezvényt. Ezért nem találhatja idén senki a Krétakör Színház és az Új Színház produkcióit a programok között, és elmaradtak az infrastrukturális beruházások is.

Lángos, sör, paradicsom
A nagyszerű előadások, koncertek mellett fejlődött a szolgáltatások színvonala is, igaz, mindehhez a látogatóknak is mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba. A szállásárak nem emelkedtek ugyan – egy sátorhely hat-nyolcszáz forintba kerül személyenként, amihez hideg vizes zuhany és általában pottyantós vécé is jár –, viszont az ital- és az ételárak között jelentős különbségek vannak. A lángos ára például kétszázötven és hatszáz forint között ingadozik, típustól és feltéttől függően, és fesztiválsöröket sem nagyon lehet háromszáz forint alatt megkapni. A Restiben (ami a vasútállomás hiányára figyelmeztet) nem szégyelltek elkérni százötven forintot egy fél paradicsomért. A büféslányok már a második nap ingerültek voltak, talán mert napi tizenhat órát dolgoznak váltás és pihenés nélkül.

Nehéz a pályázók élete
A mintegy százhetvenhárommillió forintos költségvetésű rendezvény igazgatója szerint a katasztrofális pályázati rendszer a felelős azért, hogy a hazai – a kulturális minisztérium felmérése szerint hatmillió embert vonzó – nagy fesztiválok lehetetlen helyzetbe kerültek. A már megérkezett pénzek a fesztivál levezénylésére elegendők lesznek, de félő, hogy a közüzemi díjakra és a jogdíjakra már nem. Azt sem lehet mondani, hogy a szervezők az államtól várják a fesztivál életben tartását: a költségvetés felét szponzorok támogatásaiból és jegybevételből fedezik, sőt idén már a megye is beszállt mintegy kétmillió forinttal. Ez utóbbit Márta István jelentős lépésnek nevezte. Így is hiába terveztek azonban új helyszínen, a közeli Hegyesden egy az európai uniós tagállamokat bemutató kis fesztivált, a pénzügyi bizonytalanság miatt vissza kellett mondani a fellépőket, holott csak az infrastruktúrát kellett volna biztosítani. Márta István úgy látja, "ilyen pénzügyi következetlenséggel nem lehet az unióba kilépni".

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.