Klasszikus

Bőség és drágaság a Völgyben

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt Bár kevesebb pénzből gazdálkodik idén a Művészetek Völgye, az első napok adatai azt mutatják, hogy a jegybevétel szempontjából még le is körözték a tavalyi fesztivált. Márta István fesztiváligazgató szerint a nehézségek ellenére nagyon sokan jöttek el, a korábbinál jobbak a parkolási lehetőségek és kisebb a zsúfoltság is.

A Művészetek Völgyében első ránézésre minden ugyanolyan, mint tavaly vagy az előtt volt: ugyanott, ugyanazok az árusok, vendéglátósok fogadják a látogatókat. A kiállítóhelyek sem változtak: Kapolcson idén a Kastélygalériában Balla József és Erőss István képzőművész, a Pincegalériában Siklódi Zsolt és Sánta Csaba szobrászművész munkái láthatók. Látszólag semmi nyoma annak, hogy milyen anyagi nehézségekkel vágtak bele a szervezők az augusztus 7-ig tartó Művészetek Völgyébe. A programok bőségesek és színvonalasak, ráadásul a zsúfoltság is kisebb, annak ellenére, hogy Márta István fesztiváligazgató szerint az első napok jegybevétele azt mutatja, a tavalyinál jóval többen látogattak el az összművészeti fesztiválra. "Az első hétvége kétszer akkora jegybevételt hozott, mint tavaly" – mondja Márta István, majd hozzáteszi, hogy ennek ellenére még mindig hiányzik körülbelül hatmillió forint. A fesztiváligazgató azonban mindenkit megnyugtatott: a programsorozat nem szakad félbe, csak a rendelkezésre álló pénzösszeg ismeretében le kellett mondaniuk több rendezvényt. Ezért nem találhatja idén senki a Krétakör Színház és az Új Színház produkcióit a programok között, és elmaradtak az infrastrukturális beruházások is.

Lángos, sör, paradicsom
A nagyszerű előadások, koncertek mellett fejlődött a szolgáltatások színvonala is, igaz, mindehhez a látogatóknak is mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba. A szállásárak nem emelkedtek ugyan – egy sátorhely hat-nyolcszáz forintba kerül személyenként, amihez hideg vizes zuhany és általában pottyantós vécé is jár –, viszont az ital- és az ételárak között jelentős különbségek vannak. A lángos ára például kétszázötven és hatszáz forint között ingadozik, típustól és feltéttől függően, és fesztiválsöröket sem nagyon lehet háromszáz forint alatt megkapni. A Restiben (ami a vasútállomás hiányára figyelmeztet) nem szégyelltek elkérni százötven forintot egy fél paradicsomért. A büféslányok már a második nap ingerültek voltak, talán mert napi tizenhat órát dolgoznak váltás és pihenés nélkül.

Nehéz a pályázók élete
A mintegy százhetvenhárommillió forintos költségvetésű rendezvény igazgatója szerint a katasztrofális pályázati rendszer a felelős azért, hogy a hazai – a kulturális minisztérium felmérése szerint hatmillió embert vonzó – nagy fesztiválok lehetetlen helyzetbe kerültek. A már megérkezett pénzek a fesztivál levezénylésére elegendők lesznek, de félő, hogy a közüzemi díjakra és a jogdíjakra már nem. Azt sem lehet mondani, hogy a szervezők az államtól várják a fesztivál életben tartását: a költségvetés felét szponzorok támogatásaiból és jegybevételből fedezik, sőt idén már a megye is beszállt mintegy kétmillió forinttal. Ez utóbbit Márta István jelentős lépésnek nevezte. Így is hiába terveztek azonban új helyszínen, a közeli Hegyesden egy az európai uniós tagállamokat bemutató kis fesztivált, a pénzügyi bizonytalanság miatt vissza kellett mondani a fellépőket, holott csak az infrastruktúrát kellett volna biztosítani. Márta István úgy látja, "ilyen pénzügyi következetlenséggel nem lehet az unióba kilépni".

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.