Klasszikus

Bösendorfer-bemutató

2010.05.10. 16:23
Ajánlom
Szombaton kerül sor Liszt Ferenc felújított Bösendorfer-zongorájának ünnepélyes bemutatójára a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeumban őrzött eredeti hangszerek közül egyedül a zeneszerző 1870-es években készült Bösendorfer zongorája volt eddig annyira rossz állapotban, hogy egyáltalán nem volt élvezhető a hangja. Korabeli tudósításokból tudjuk, hogy Liszt ezt a hangszert használta leggyakrabban, elsősorban tanítás céljából, amely az egykori szalon közepén foglalt helyet. A bécsi mechanikájú, egyenes húros, hét oktáv terjedelmű hangszer hitelességét halála után hárman is igazolták közjegyző előtt, a beírás a húrok alatt ma is olvasható: Liszt ezt a hangszert 1880-tól 1886-ban bekövetkezett haláláig pesti otthonában használta.
A zongora opus száma az 1873-ban készült hangszerek sorszámai közé illeszkedik. Az is elképzelhető, hogy a hangszer egyenesen Liszt számára készült, de megfelelő bizonyítékok hiányában egyelőre ez csak feltételezés marad. Liszt igen nagyra értékelte a Bösendorfer gyár készítményeit, és Ludwig Bösendorferrel 1870-től kezdve szívélyes baráti kapcsolatban állott. Ennek kézenfekvő bizonyítéka a híres bécsi zongoragyáros által Liszt számára készített, a világon egyedülálló komponáló-íróasztal, amely a zeneszerző egykori háló-dolgozószobáját díszítette, és amely ma is megtekinthető a múzeumban. Bösendorfer pontosan átérezte, hogy Liszt Ferenc kitüntető barátsága a legnagyobb elismerést jelentette, amit egy zongoragyáros kaphatott.
A berlini Tonwelt cég megtámogatta a hangszer restaurálásának anyagi költségeit, a munkát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora műhelyének mesterei végezték el, Mácsai János szaktanácsai alapján.

www.lisztmuseum.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.