Klasszikus

Bösendorfer design pályázat 2006 – A zongoraépítés újraéled?

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
A bécsi Bösendorfer zongoragyár – minden 2006-ban előállt financiális problémája dacára – publikálta formatervezési pályázatának eredményét.

Aki eddig ódzkodott a zongorák látványától, annak most alkalma nyílik szerelembe esni ezekkel a gyönyörű hangszerekkel, mert ahány tervező, annyiféle módon láttatja ezt a korántsem oly esetlen formájú bútordarabot. Magunk is megelégednénk bármelyik nyertes kivitellel a majdani szalonunkban…

A Bösendorfer Piano Design Award 2006-ot Barry J. Hewson, a Sankt Pölten-i New Design University dékánjának moderálásával egy nemzetközi dizájnerekből és zongorakonstruktőrökből álló zsűri döntései alapján ítélték oda. A 2006-os pályázat meglepően nagy visszhangot keltett, a pályázók tömege a szakmai döntőbizottságot is meghökkentette. Európán kívül Amerikából, Oroszországból és Ázsiából egyaránt sok pályázó nevezett erre a nem hétköznapi versenyre. Az öt fős zsűri munkájában a Porsche designfőnöke, egy akusztikus szakember, egy brit dizájnkonzultáns és két hangszertervező, köztük a Bösendorfer részéről Ferdinand Bräu vezető konstruktőr vett részt.

A zsűri öt kategóriában ítélt oda első díjat: a Professzionális kategóriában az Edelweiß Industrial Design Edge című terve nyerte el a legnagyobb elismerést a hangszer klasszikus és szigorú vonalvezetésével, a zongora méltóságának átgondolásával és újszerű formába öltöztetésével. A díjnyertes formaterv kompromisszum nélkül képes átadni a zongora magas minőségének érzetét olymódon, hogy nem szakad el a Bösendorfer tradicionális vonalvezetésének hagyományaitól.

Az Innovációs kategóriában Thomas Dorsch (Németország) munkája nyerte az első díjat utazózongora-tervével. A Reiseflügel Flight 214 meghökkentően funkcionális ládadizájnja egy érdekes probléma megoldási lehetőségét vetette fel a gyár konzulensei számára. továbbgondolásra.

Az Első terves alkotók közül Stefan Konrad (Ausztria) Gonzales fantázianevű, görögdinnyére emlékeztető billentyűs kompozíciója aratta a legnagyobb tetszést. A fiatal tervezők számos további formaálmot produkáltak, melyek közül feltétlenül említésre érdemes további három osztrák tervezőiroda munkája: a Serenité fantázianevű modell az Element Design csapatának műve, míg a Float a GP designpartners tervezőasztaláról került le. Mindkét modell a Professzionális kategóriában pályázott, harmadikként pedig az első terves Michael Kogelnik kapott elismerést Ikarus című design-tervével.

A hangszerterveken kívül a résztvevők feladatként választhatták az akusztikai tér megtervezését is. Ebben a műfajban két kategóriát hirdettek meg: az egyik a koncerttér, a másik az otthoni zenélés helyszínének kialakítása volt. Előbbinek Giheiji Nakamura (Japán) Kiyora című terve lett a nyertese, egy rendkívül letisztult, ún. “Lounge”-tér kialakításával, amely főleg szállodák közösségi tereinek kialakítására jellemző. A lépcsőzetes színpadszerkezet akusztikailag jól kiemeli a zongora hangját, és a térszervezés logikája, a hangvetők esztétikája meggyőzte a zsűrit, hogy a legérettebb tervvel állnak itt szemben. Rainer Roth (Ausztria) egy intimebb teret választott, amely ugyancsak szállodákban létező térformát modellezett, lévén a lobby a kisebb, főleg esti beszélgetésre, kisebb társasági összejövetelekre alkalmas vendéglátó tér. Az itt használt hangszer zömmel a bárzongora szerepét tölti be, a helye ennek megfelelően illeszkedik bele a tér struktúrájába.

A formatervezési verseny eredményei mutatják, hogy nem üresedett ki a hangszerkészítés. Reményeink szerint hamarosan a magyar tervezők is beszállhatnak ebbe a nemes küzdelembe – erre biztatjuk formatervezői közösségeinket.

A design-díjak teljes dokumentációja az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.