Klasszikus

Bösendorfer design pályázat 2006 – A zongoraépítés újraéled?

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
A bécsi Bösendorfer zongoragyár – minden 2006-ban előállt financiális problémája dacára – publikálta formatervezési pályázatának eredményét.

Aki eddig ódzkodott a zongorák látványától, annak most alkalma nyílik szerelembe esni ezekkel a gyönyörű hangszerekkel, mert ahány tervező, annyiféle módon láttatja ezt a korántsem oly esetlen formájú bútordarabot. Magunk is megelégednénk bármelyik nyertes kivitellel a majdani szalonunkban…

A Bösendorfer Piano Design Award 2006-ot Barry J. Hewson, a Sankt Pölten-i New Design University dékánjának moderálásával egy nemzetközi dizájnerekből és zongorakonstruktőrökből álló zsűri döntései alapján ítélték oda. A 2006-os pályázat meglepően nagy visszhangot keltett, a pályázók tömege a szakmai döntőbizottságot is meghökkentette. Európán kívül Amerikából, Oroszországból és Ázsiából egyaránt sok pályázó nevezett erre a nem hétköznapi versenyre. Az öt fős zsűri munkájában a Porsche designfőnöke, egy akusztikus szakember, egy brit dizájnkonzultáns és két hangszertervező, köztük a Bösendorfer részéről Ferdinand Bräu vezető konstruktőr vett részt.

A zsűri öt kategóriában ítélt oda első díjat: a Professzionális kategóriában az Edelweiß Industrial Design Edge című terve nyerte el a legnagyobb elismerést a hangszer klasszikus és szigorú vonalvezetésével, a zongora méltóságának átgondolásával és újszerű formába öltöztetésével. A díjnyertes formaterv kompromisszum nélkül képes átadni a zongora magas minőségének érzetét olymódon, hogy nem szakad el a Bösendorfer tradicionális vonalvezetésének hagyományaitól.

Az Innovációs kategóriában Thomas Dorsch (Németország) munkája nyerte az első díjat utazózongora-tervével. A Reiseflügel Flight 214 meghökkentően funkcionális ládadizájnja egy érdekes probléma megoldási lehetőségét vetette fel a gyár konzulensei számára. továbbgondolásra.

Az Első terves alkotók közül Stefan Konrad (Ausztria) Gonzales fantázianevű, görögdinnyére emlékeztető billentyűs kompozíciója aratta a legnagyobb tetszést. A fiatal tervezők számos további formaálmot produkáltak, melyek közül feltétlenül említésre érdemes további három osztrák tervezőiroda munkája: a Serenité fantázianevű modell az Element Design csapatának műve, míg a Float a GP designpartners tervezőasztaláról került le. Mindkét modell a Professzionális kategóriában pályázott, harmadikként pedig az első terves Michael Kogelnik kapott elismerést Ikarus című design-tervével.

A hangszerterveken kívül a résztvevők feladatként választhatták az akusztikai tér megtervezését is. Ebben a műfajban két kategóriát hirdettek meg: az egyik a koncerttér, a másik az otthoni zenélés helyszínének kialakítása volt. Előbbinek Giheiji Nakamura (Japán) Kiyora című terve lett a nyertese, egy rendkívül letisztult, ún. “Lounge”-tér kialakításával, amely főleg szállodák közösségi tereinek kialakítására jellemző. A lépcsőzetes színpadszerkezet akusztikailag jól kiemeli a zongora hangját, és a térszervezés logikája, a hangvetők esztétikája meggyőzte a zsűrit, hogy a legérettebb tervvel állnak itt szemben. Rainer Roth (Ausztria) egy intimebb teret választott, amely ugyancsak szállodákban létező térformát modellezett, lévén a lobby a kisebb, főleg esti beszélgetésre, kisebb társasági összejövetelekre alkalmas vendéglátó tér. Az itt használt hangszer zömmel a bárzongora szerepét tölti be, a helye ennek megfelelően illeszkedik bele a tér struktúrájába.

A formatervezési verseny eredményei mutatják, hogy nem üresedett ki a hangszerkészítés. Reményeink szerint hamarosan a magyar tervezők is beszállhatnak ebbe a nemes küzdelembe – erre biztatjuk formatervezői közösségeinket.

A design-díjak teljes dokumentációja az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.