Klasszikus

Bősze Ádám: "Liszt talán nem örülne"

2011.11.16. 07:37
Ajánlom
November 19-én, délelőtt 11 órától a Művészetek Palotájában Liszt-árverés lesz. Bősze Ádám Zenei Antikváriuma közel kétszáz, Liszttel kapcsolatos eredeti dokumentumot visz aukcióra. Az esemény kapcsán az antikvárium vezetőjét, Bősze Ádámot kérdeztük.

- Kicsit furcsa, hogy kereskedelmileg "használja ki" ezt a jeles évfordulót.

- Nem hiszem, hogy kihasználásról, esetleg kizsákmányolásról lenne szó. Az antikvár szakma, a régi, ritka kiadványokkal való kereskedés nem egyenlő például a rágógumi-importtal, amelyben a kereskedő „x" forintért vásárol, „y"-ért pedig elad, és „z" a haszna. Persze ott is megbújik némi ügyeskedő tudás a tranzakció mögött, de például Liszttel kapcsolatban sokkal nagyobb szakmai ismeretre van szükség. Nem mondom, hogy ez nem üzleti vállalkozás, de fontos értékmegőrző küldetése is van. Gondoljon csak bele: rokona talál a padláson egy ládányi kottát, és Önnek akarja ajándékozni. De Ön gitáros, csak ritkán zongorázik, hát mit csinál?! Felhívja ismerősét, betelefonál a zeneiskolába, esetleg eladásra kínálja a Vaterán? Lehet. Még ha ki is próbálja mindezeket, hamar rájön, hogy minimális a kereslet, s csak ott állnak a kották a lakása közepén, amíg a felesége nem mondja azt, hogy most már elég! Itt jön a képbe a szakértő, aki el tudja mondani, mit érnek a kották, hogyan s miként lehet belőlük pénzt csinálni? Nem feltétlenül ma. Hiszen sokszor tapasztalom, hogy az „eladóknak" nincs szükségük pénzre, egyszerűen csak útban vannak a dobozok. Ilyenkor kiválogatom az anyagból azokat, amelyeket érdemes félre rakni, azokat, amelyeknek ára van, illetve az olyan kiadványokat, amelyeket tényleg oda kellene ajándékozni valakinek. A mostani Liszt-aukcióra évekkel ezelőtt kezdtem készülni. Sokan három-négy esztendeje várnak arra, hogy a tételeik árverésen mérettessenek meg. Úgyhogy kihasználásról szó nincs, antikvárius nélkül bizony sok kiadvány a kukában végezte volna be sorsát.

- Azt gondolnám, hogy Liszttől eredeti dokumentumot már nagyon nehéz „beszerezni".

- Egyáltalán nem így van. Böngésszen csak kicsit a neten és rájön, még mindig kaphatók például Liszt-kéziratok. Két-három kattintás és az öné. Persze, ha van elég pénze. Ahhoz viszont, hogy valaki tervszerűen gyűjtsön, már sok idő és szakmai ismeret kell. A mostani árverést is lehetett volna úgy irányítani, hogy csak a legmagasabb árú, szinte megfizethetetlen Liszt-dokumentumok kerüljenek kalapács alá. De nem ez volt a cél. Inkább arra törekedtem, hogy a lehető legszélesebb körből válogassam a katalógus anyagát. Nem "csak" Liszttől származó kották, könyvek, kéziratok találhatók a listában, hanem olyan értékes dokumentumok, amelyek a legnevesebb Liszt-kortársakhoz köthetők. Ha csak a fotográfiákat nézzük: Liszt eredeti fényképe mellett a Cosima köré fonódó férfiak közül van itt eredeti Bülow- és Wagner-fotó is. Akit tényleg érdekel ez a korszak, az „szembesülhet" az eredetileg Liszt-barátnak, majd a legádázabb ellenségnek számító Clara és Robert Schumann, vagy Joachim József eredeti dokumentumaival, de akár az olyan igaz barátnak, mint gróf Zichy Gézának saját kézzel írt leveleivel is.

- Volt-e valami tervszerűség a katalógus összeállításában?

- Szerencsére egy antikvárius mindig ki van szolgáltatva a véletlenszerűségnek. Nem készíthet túlságosan tervszerű katalógust, bár Liszt személye már önmagában is magához vonzott és el is taszított bizonyos tételeket. Soha nem örülhetek maradéktalanul, mert egy antikváriumi, vagy árverési jegyzékből mindig hiányzik valami. Milyen jó lenne például a Hexameronból első kiadást találni és árverezni, vagy éppen megtalálni egy fontos Liszt-mű eredeti kéziratát. Jó lenne, de szinte lehetetlen. Éppen ezért a lehetőségekhez mérten kell a legszínvonalasabb katalógust összehozni. Szerénytelenség ide, vagy oda: a mostani jegyzékre sokáig büszke leszek.

- Ön szerint Liszt mit szólna egy ilyen árveréshez?

- Frappáns kérdés, amire csak őszintén tudok válaszolni. Nem hiszem, hogy túlságosan örülne neki, hiszen nem a liszti szuvenírek, hanem az általa írt zene az igazán lényeges. Ettől függetlenül örömmel vitatkoznék vele, és azt hiszem, hathatós érvekkel bizonyítanám be, hogy emlékének megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy akár csak kézjegyét is ne tekintsük felbecsülhetetlen értéknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.