Klasszikus

Boszorkányos romantika

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel adnak koncertet az MR Szimfonikusok december 1-jén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est szólistája Varga Tamás lesz, a karmesteri pulpituson Kesselyák Gergely áll majd.

A XIX. század második felében élt és alkotott orosz romantikus zeneszerzők egyik legnagyobbja, Muszorgszkij, nemcsak hazája népzenéjét ismerte jól, hanem az ősi, pogány nép lelkivilágát is. Fiatalon rengeteg időt töltött falusi környezetben, itt ismerte meg a boszorkányokról és a szellemekről szóló legendákat és kísértethistóriákat, amelyekből később sokat merített zenéihez. Egy vad boszorkányszombat történetét mutatja be az Éj a kopár hegyen című művével. A sötétség leple alatt a sírokból előbújó alvilági szellemek hátborzongató táncukkal megidézik a Sátánt és együtt tivornyáznak vele hajnalig. A virradat közeledtével csendesedik és nyugszik csak meg a mulatozás helyszíne, a kísértetek visszaosonnak rejtekeikbe, miközben a kopár hegy megtisztul a felkelő nap fényében.

Másképpen démoni és boszorkányos a másik nagy orosz romantikus zeneszerző, Csajkovszkij darabja. Itt a táncos lejtésű, gálánsan egyszerű, szép dallamok és az ördöngös technikai ügyességet ötvöző variációk együttesen bilincselnek oda minket a székhez. A Bécsi Filharmonikusoktól érkezik az est szólistája, Varga Tamás, aki energikus, ugyanakkor leheletfinom gordonkajátékával feledhetetlenné teszi az estét. A rokokó korszak csipkéit idéző tételek között egy csodaszép keringő is elhangzik.
A programot Rachmaninov dallamos, hajlékony ritmikájú, ugyanakkor romantikus szélsőségektől sem mentes szimfóniája zárja, amelyet sajnálatosan ritkán hallani a koncerttermekben. Az I. szimfónia mélyről fakadó, ragyogó, őszinte dallamai filozofikus tartalmat hordoznak. A lassú tételt hallgatva kicsit kibékülünk a világgal. Az áradó líra, a szenvedélyek és a fantázia világában tett képzeletbeli utazás után felfrissülve, megtisztulva térhetünk vissza otthonunkba.

A hangversenyt a fiatal karmester generáció egyik legígéretesebb tagja, Kesselyák Gergely vezényli, aki így vall a befejező darabról: "Hogy miért különlegesen kedves számomra ez a szimfónia?
Talán, mert meg van benne minden, ami miatt Rachmaninov általában népszerű: dallamgazdagság, romantikus szélsőségek, rendkívül színes hangszerelés és harmóniavilág. Ugyanakkor olyan gondolati és formai értékekkel egészül ki, melyek hiánya miatt a szerzőt gyakran vádolják szalonzenéléssel. Egyrészt mélyebbről fakadó, tisztább, őszintébb, filozofikusabb tartalmat hordoz, mint az életmű nagy átlaga; másrészt a szokásosnál szigorúbb szerkesztés, a négy tételen átívelő motivikus összetartozás értékesebb, időt állóbb formába vési ezt a tartalmat. Talán ezért szeretem különösen. Persze igazán megfogalmazni nem lehet, inkább megpróbálunk ebből átadni valamit a zenészekkel. Remélem, hogy akad majd Önök között, akinél felkerül a mű a kedvencek polcára."

(2008. december 1. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Boszorkányos romantika − MR Szimfonikusok; km.: Varga Tamás (gordonka); vez.: Kesselyák Gergely; Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen, op. post.; Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33; Rahmanyinov: I., d-moll szimfónia, op. 13)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.