Klasszikus

Boszorkányos romantika

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel adnak koncertet az MR Szimfonikusok december 1-jén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est szólistája Varga Tamás lesz, a karmesteri pulpituson Kesselyák Gergely áll majd.

A XIX. század második felében élt és alkotott orosz romantikus zeneszerzők egyik legnagyobbja, Muszorgszkij, nemcsak hazája népzenéjét ismerte jól, hanem az ősi, pogány nép lelkivilágát is. Fiatalon rengeteg időt töltött falusi környezetben, itt ismerte meg a boszorkányokról és a szellemekről szóló legendákat és kísértethistóriákat, amelyekből később sokat merített zenéihez. Egy vad boszorkányszombat történetét mutatja be az Éj a kopár hegyen című művével. A sötétség leple alatt a sírokból előbújó alvilági szellemek hátborzongató táncukkal megidézik a Sátánt és együtt tivornyáznak vele hajnalig. A virradat közeledtével csendesedik és nyugszik csak meg a mulatozás helyszíne, a kísértetek visszaosonnak rejtekeikbe, miközben a kopár hegy megtisztul a felkelő nap fényében.

Másképpen démoni és boszorkányos a másik nagy orosz romantikus zeneszerző, Csajkovszkij darabja. Itt a táncos lejtésű, gálánsan egyszerű, szép dallamok és az ördöngös technikai ügyességet ötvöző variációk együttesen bilincselnek oda minket a székhez. A Bécsi Filharmonikusoktól érkezik az est szólistája, Varga Tamás, aki energikus, ugyanakkor leheletfinom gordonkajátékával feledhetetlenné teszi az estét. A rokokó korszak csipkéit idéző tételek között egy csodaszép keringő is elhangzik.
A programot Rachmaninov dallamos, hajlékony ritmikájú, ugyanakkor romantikus szélsőségektől sem mentes szimfóniája zárja, amelyet sajnálatosan ritkán hallani a koncerttermekben. Az I. szimfónia mélyről fakadó, ragyogó, őszinte dallamai filozofikus tartalmat hordoznak. A lassú tételt hallgatva kicsit kibékülünk a világgal. Az áradó líra, a szenvedélyek és a fantázia világában tett képzeletbeli utazás után felfrissülve, megtisztulva térhetünk vissza otthonunkba.

A hangversenyt a fiatal karmester generáció egyik legígéretesebb tagja, Kesselyák Gergely vezényli, aki így vall a befejező darabról: "Hogy miért különlegesen kedves számomra ez a szimfónia?
Talán, mert meg van benne minden, ami miatt Rachmaninov általában népszerű: dallamgazdagság, romantikus szélsőségek, rendkívül színes hangszerelés és harmóniavilág. Ugyanakkor olyan gondolati és formai értékekkel egészül ki, melyek hiánya miatt a szerzőt gyakran vádolják szalonzenéléssel. Egyrészt mélyebbről fakadó, tisztább, őszintébb, filozofikusabb tartalmat hordoz, mint az életmű nagy átlaga; másrészt a szokásosnál szigorúbb szerkesztés, a négy tételen átívelő motivikus összetartozás értékesebb, időt állóbb formába vési ezt a tartalmat. Talán ezért szeretem különösen. Persze igazán megfogalmazni nem lehet, inkább megpróbálunk ebből átadni valamit a zenészekkel. Remélem, hogy akad majd Önök között, akinél felkerül a mű a kedvencek polcára."

(2008. december 1. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Boszorkányos romantika − MR Szimfonikusok; km.: Varga Tamás (gordonka); vez.: Kesselyák Gergely; Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen, op. post.; Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33; Rahmanyinov: I., d-moll szimfónia, op. 13)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.