Klasszikus

"Botrány Eszterházán"

2005.09.29. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet viseli az az alábbiakban általunk teljes terjedelmében közölt levél, amelyet a fertődi Esterházy-kastély koncertjeit szervező Strém Kft. juttatott el szerkesztőségünknek. A levelet mintegy húsz notabilitás, köztük Csengery Adrienne, Esterházy Péter, Kertész Imre, Vámos Tibor és Vitányi Iván jegyzi.

"Vannak ünnepei a magyar kultúrának, és vannak helyek, ahová boldogan zarándokolnak mindazok, akiknek fontosak az emberi szellem kincsei – különösen akkor, ha az igazat és szépet az alkotói géniusz gyönyörű emlékhelyén ünnepelhetjük.

Ünnepre készültünk, amikor Eszterházára jöttünk, hogy a kastély dísztermében Schiff Andrásnak és barátainak Haydn-koncertjeit meghallgassuk. Több százan készültünk erre, sokan külföldről látogattak ide, csak Londonból közel százan. Az ünnepet azonban valakik el akarták rontani. Először arról hallottunk, hogy a kastély dísztermének restaurálási állványzatát nem fogják lebontani, és a fesztivál elmarad. A kulturális miniszter közbelépett, és az állványzat két nap alatt eltűnt. Igazán az első koncert napján döbbentünk meg, amikor megtudtuk, hogy a kastély kezelői statikai okokra hivatkozva a korábban szokásos kétszáz szék közül százat kivitettek a díszteremből. A közönség fele a szomszédos terembe szorult. Az ötnapos fesztivált a művészek mentették meg: kárpótolták a kiszorított közönséget, és a műsor nagy részét nekik még egyszer eljátszották.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megnevezhessük azokat a személyeket, akik miatt előállhatott ez a helyzet. Azt azonban tudjuk, hogy valaki – az ország hírnevével sem törődve – súlyos felelőtlenséggel veszélyeztetett egy kivételes ünnepet.

Kérjük a történtek kivizsgálását, és a közvélemény tájékoztatását!

Fertőd-Eszterháza, 2005. szeptember 24."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.