Klasszikus

"Botrány Eszterházán"

2005.09.29. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet viseli az az alábbiakban általunk teljes terjedelmében közölt levél, amelyet a fertődi Esterházy-kastély koncertjeit szervező Strém Kft. juttatott el szerkesztőségünknek. A levelet mintegy húsz notabilitás, köztük Csengery Adrienne, Esterházy Péter, Kertész Imre, Vámos Tibor és Vitányi Iván jegyzi.

"Vannak ünnepei a magyar kultúrának, és vannak helyek, ahová boldogan zarándokolnak mindazok, akiknek fontosak az emberi szellem kincsei – különösen akkor, ha az igazat és szépet az alkotói géniusz gyönyörű emlékhelyén ünnepelhetjük.

Ünnepre készültünk, amikor Eszterházára jöttünk, hogy a kastély dísztermében Schiff Andrásnak és barátainak Haydn-koncertjeit meghallgassuk. Több százan készültünk erre, sokan külföldről látogattak ide, csak Londonból közel százan. Az ünnepet azonban valakik el akarták rontani. Először arról hallottunk, hogy a kastély dísztermének restaurálási állványzatát nem fogják lebontani, és a fesztivál elmarad. A kulturális miniszter közbelépett, és az állványzat két nap alatt eltűnt. Igazán az első koncert napján döbbentünk meg, amikor megtudtuk, hogy a kastély kezelői statikai okokra hivatkozva a korábban szokásos kétszáz szék közül százat kivitettek a díszteremből. A közönség fele a szomszédos terembe szorult. Az ötnapos fesztivált a művészek mentették meg: kárpótolták a kiszorított közönséget, és a műsor nagy részét nekik még egyszer eljátszották.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megnevezhessük azokat a személyeket, akik miatt előállhatott ez a helyzet. Azt azonban tudjuk, hogy valaki – az ország hírnevével sem törődve – súlyos felelőtlenséggel veszélyeztetett egy kivételes ünnepet.

Kérjük a történtek kivizsgálását, és a közvélemény tájékoztatását!

Fertőd-Eszterháza, 2005. szeptember 24."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.