Klasszikus

"Botrány Eszterházán"

2005.09.29. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet viseli az az alábbiakban általunk teljes terjedelmében közölt levél, amelyet a fertődi Esterházy-kastély koncertjeit szervező Strém Kft. juttatott el szerkesztőségünknek. A levelet mintegy húsz notabilitás, köztük Csengery Adrienne, Esterházy Péter, Kertész Imre, Vámos Tibor és Vitányi Iván jegyzi.

"Vannak ünnepei a magyar kultúrának, és vannak helyek, ahová boldogan zarándokolnak mindazok, akiknek fontosak az emberi szellem kincsei – különösen akkor, ha az igazat és szépet az alkotói géniusz gyönyörű emlékhelyén ünnepelhetjük.

Ünnepre készültünk, amikor Eszterházára jöttünk, hogy a kastély dísztermében Schiff Andrásnak és barátainak Haydn-koncertjeit meghallgassuk. Több százan készültünk erre, sokan külföldről látogattak ide, csak Londonból közel százan. Az ünnepet azonban valakik el akarták rontani. Először arról hallottunk, hogy a kastély dísztermének restaurálási állványzatát nem fogják lebontani, és a fesztivál elmarad. A kulturális miniszter közbelépett, és az állványzat két nap alatt eltűnt. Igazán az első koncert napján döbbentünk meg, amikor megtudtuk, hogy a kastély kezelői statikai okokra hivatkozva a korábban szokásos kétszáz szék közül százat kivitettek a díszteremből. A közönség fele a szomszédos terembe szorult. Az ötnapos fesztivált a művészek mentették meg: kárpótolták a kiszorított közönséget, és a műsor nagy részét nekik még egyszer eljátszották.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megnevezhessük azokat a személyeket, akik miatt előállhatott ez a helyzet. Azt azonban tudjuk, hogy valaki – az ország hírnevével sem törődve – súlyos felelőtlenséggel veszélyeztetett egy kivételes ünnepet.

Kérjük a történtek kivizsgálását, és a közvélemény tájékoztatását!

Fertőd-Eszterháza, 2005. szeptember 24."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.