Klasszikus

Botrányba fulladt a fesztivál

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Botrányba fulladt a Budapesten 6. alkalommal megrendezett kortárs zenei eseménysorozat, a Nagy Fül Fesztivál. A lakossági tiltakozások hatására egyébként is megrövidített fesztivál úgy ért véget, hogy a XI. kerületi MU Színházba kiszálló rendőrök a színpadra lépve egyszerűen kihúzták a mikrofon és erősítők csatlakozóját. A Szentpétervárról érkezett N.O.M. zenekar szerint - amelynek koncertjét félbeszakították - utoljára tíz évvel ezelőtt Lukasenkó Belorussziájában történt velük hasonló eset.

A Nagy Fül Fesztivál, amely a ma aktuális zenei irányzatoknak és alkotóinak nemzetközi rangú zenei és társművészeti találkozóhelye, idén hatodszor került megrendezésre minden eddiginél gazdagabb műsorral. A fellépők között meghatározó kortárs zenészek, mint a holland Jaap Blonk, nagy rajongótáborral rendelkező avantgardisták, az orosz N. O. M., fiatal formabontó titánok, az osztrák 4exp2, s egy egész sor hazai és a szomszédos országokból érkezett eredeti zenészegyéniség lépett fel.

A fesztivált az idén Budapest IX. kerülete támogatta több millió forinttal, így - egy szabadtéri színpadon és további zártterű helyszíneken - a Ráday utca és környéke adott otthont a kortárs zenének. A fesztivál pénteken délután jószerivel el sem kezdődött, a szabadtéri színpad első koncertje alatt máris jelezte néhány lakó, hogy nem hajlandó a zenét megtűrni. Kiabáltak, tiltakoztak mindaddig, míg elérték, hogy a rendezvényt leállítsák, így a népes közönség, a külföldről ideutazott művészek, nagykövetségek képviselői, és a külföldről ideérkezett érdeklődők hiába várták a műsor folytatását - áll a szervezők nyilatkozatában. Érdekes, hogy nem messze ettől a helyszíntől, a Bakáts téren mintegy háromszoros hangerővel szóltak az általános közízlést kiszolgáló műsorok, amely a jelek szerint nem okoztak gondot a lakóknak.

A fesztivál szabadtéri színpada ezután átköltözött a MU Színházba, de a Nagy Fül itt sem folytatódhatott sokáig. A lakók ezen a környéken sem tűrték meg a zenét, s a fesztivál második napján - szombaton - annyi bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy végül a kiszálló rendőrök leállították a műsort. Éppen a Szentpétervárról ideutazott N. O. M. együttes teltházas koncertje zajlott, amikor a színpadra felment rendőr kihúzta a kapcsolót a falból. Az orosz zenekar, melynek már sok hivatali betiltás jutott ki a szocialista időkben, most értetlenkedve állt, elmondva, hogy ilyesmi velük utoljára vagy tíz éve történt, Lukasenkó Belorussziájának fővárosában, Minszkben.

Leszták Tibor a MU Színház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a lakossági panaszok következtében 2001-ben kérték a XI. kerületi önkormányzatot, hogy a színház 10,5 millió forintos bérleti díjának terhére oldják meg a hangszigetelést. Ehhez a színház saját forrásaiból el is készíttette a szükséges szakértői tanulmányt és építészeti terveket. Az önkormányzat azonban nem látott munkához, így tavaly más helyszínre helyezték a fesztivált. Leszták nem az eljárás jogosságát vitatja, hiszen a fesztivál a valóban jelentős csúszásban volt, s ilyenkor, ha lakossági panasz érkezik a rendőrség beszüntetheti a lakók nyugalmát zavaró rendezvényt. Azt szeretné elérni, hogy a hangszigetelés elvégzésével se a lakókat ne zavarja a színház, se a környező zajok ne szűrődjenek a színházterembe.

Úgy tűnik, hogy amit régebben a pártpolitika tiltott, azt ma ugyanúgy megteheti néhány makacs, intoleráns lakó, akik a zene örömét teszik lehetetlenné. Holott az eredeti muzsikálásra, gondolatokra, alternatívákra hatalmas szükségünk van ma is, még talán nagyobb, mint valaha, a kulturális identitásokat uniformizáló tömegmédiumok világában. Éppen ezért meg kell teremteni azt a helyet, ahol ez a fesztivál tovább élhet, s tovább tágíthatja a füleket, vele együtt mindenekelőtt a látóköröket azzal a céllal, hogy az emberek ne csak saját magukat lássák és fogadják el, hanem a másként-gondolkodóakat, muzsikálókat is, mert úgy jobb, gazdagabb és izgalmasabb lehet az élet - nyilatkozta a fesztivál szervezőinek nevében Máriás Béla, művészeti igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.