Klasszikus

Botrányba fulladt a fesztivál

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Botrányba fulladt a Budapesten 6. alkalommal megrendezett kortárs zenei eseménysorozat, a Nagy Fül Fesztivál. A lakossági tiltakozások hatására egyébként is megrövidített fesztivál úgy ért véget, hogy a XI. kerületi MU Színházba kiszálló rendőrök a színpadra lépve egyszerűen kihúzták a mikrofon és erősítők csatlakozóját. A Szentpétervárról érkezett N.O.M. zenekar szerint - amelynek koncertjét félbeszakították - utoljára tíz évvel ezelőtt Lukasenkó Belorussziájában történt velük hasonló eset.

A Nagy Fül Fesztivál, amely a ma aktuális zenei irányzatoknak és alkotóinak nemzetközi rangú zenei és társművészeti találkozóhelye, idén hatodszor került megrendezésre minden eddiginél gazdagabb műsorral. A fellépők között meghatározó kortárs zenészek, mint a holland Jaap Blonk, nagy rajongótáborral rendelkező avantgardisták, az orosz N. O. M., fiatal formabontó titánok, az osztrák 4exp2, s egy egész sor hazai és a szomszédos országokból érkezett eredeti zenészegyéniség lépett fel.

A fesztivált az idén Budapest IX. kerülete támogatta több millió forinttal, így - egy szabadtéri színpadon és további zártterű helyszíneken - a Ráday utca és környéke adott otthont a kortárs zenének. A fesztivál pénteken délután jószerivel el sem kezdődött, a szabadtéri színpad első koncertje alatt máris jelezte néhány lakó, hogy nem hajlandó a zenét megtűrni. Kiabáltak, tiltakoztak mindaddig, míg elérték, hogy a rendezvényt leállítsák, így a népes közönség, a külföldről ideutazott művészek, nagykövetségek képviselői, és a külföldről ideérkezett érdeklődők hiába várták a műsor folytatását - áll a szervezők nyilatkozatában. Érdekes, hogy nem messze ettől a helyszíntől, a Bakáts téren mintegy háromszoros hangerővel szóltak az általános közízlést kiszolgáló műsorok, amely a jelek szerint nem okoztak gondot a lakóknak.

A fesztivál szabadtéri színpada ezután átköltözött a MU Színházba, de a Nagy Fül itt sem folytatódhatott sokáig. A lakók ezen a környéken sem tűrték meg a zenét, s a fesztivál második napján - szombaton - annyi bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy végül a kiszálló rendőrök leállították a műsort. Éppen a Szentpétervárról ideutazott N. O. M. együttes teltházas koncertje zajlott, amikor a színpadra felment rendőr kihúzta a kapcsolót a falból. Az orosz zenekar, melynek már sok hivatali betiltás jutott ki a szocialista időkben, most értetlenkedve állt, elmondva, hogy ilyesmi velük utoljára vagy tíz éve történt, Lukasenkó Belorussziájának fővárosában, Minszkben.

Leszták Tibor a MU Színház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a lakossági panaszok következtében 2001-ben kérték a XI. kerületi önkormányzatot, hogy a színház 10,5 millió forintos bérleti díjának terhére oldják meg a hangszigetelést. Ehhez a színház saját forrásaiból el is készíttette a szükséges szakértői tanulmányt és építészeti terveket. Az önkormányzat azonban nem látott munkához, így tavaly más helyszínre helyezték a fesztivált. Leszták nem az eljárás jogosságát vitatja, hiszen a fesztivál a valóban jelentős csúszásban volt, s ilyenkor, ha lakossági panasz érkezik a rendőrség beszüntetheti a lakók nyugalmát zavaró rendezvényt. Azt szeretné elérni, hogy a hangszigetelés elvégzésével se a lakókat ne zavarja a színház, se a környező zajok ne szűrődjenek a színházterembe.

Úgy tűnik, hogy amit régebben a pártpolitika tiltott, azt ma ugyanúgy megteheti néhány makacs, intoleráns lakó, akik a zene örömét teszik lehetetlenné. Holott az eredeti muzsikálásra, gondolatokra, alternatívákra hatalmas szükségünk van ma is, még talán nagyobb, mint valaha, a kulturális identitásokat uniformizáló tömegmédiumok világában. Éppen ezért meg kell teremteni azt a helyet, ahol ez a fesztivál tovább élhet, s tovább tágíthatja a füleket, vele együtt mindenekelőtt a látóköröket azzal a céllal, hogy az emberek ne csak saját magukat lássák és fogadják el, hanem a másként-gondolkodóakat, muzsikálókat is, mert úgy jobb, gazdagabb és izgalmasabb lehet az élet - nyilatkozta a fesztivál szervezőinek nevében Máriás Béla, művészeti igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.