Klasszikus

Brahms és Enescu

2013.05.11. 23:49
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok évadzáró budapesti hangversenyét Kocsis Zoltán vezényli kedden, 2013. május 14-én a Művészetek Palotájában.

A koncert első részében Brahms - talán rendkívüli nehézsége miatt - nem sokszor hallható, de csodálatos B-dúr zongoraversenye (op. 83) szólal meg, amely összefoglaló jellege, mondanivalójának sűrűsége, összetettsége, valamint négytételessége miatt akár a szimfónia műfaj-megjelölést is kiérdemelhetné. Vannak, akik önéletrajzhoz hasonlítják: az első tételt a fiatalság frissessége hatja át, ezt a barokkos elemeket is felvonultató ördögi scherzo szakítja meg, amelyet vigasztaló hangvételű harmadik tétel követ egy gyönyörű csellószólóval, majd táncos, magyaros ritmusokban gazdag zene zárja a művet.

A zeneirodalom egyik leghatalmasabb versenyművéről Brahms 1881-ben szerényen így számolt be Elisabeth von Herzogenberghez írt levelében: „Tájékoztatom, hogy írtam egy kis zongoraversenyt egy kedves, egészen gyengéd kis scherzóval."  A közreműködő Denis Kozukhin, Dmitrij Baskirov neveltje 2010-ben nyerte meg a brüsszeli Erzsébet Királyné Versenyt, és ugyanabban az évben koncertezett is a zenekarral Budapesten. Kocsis Zoltán egy mesterkurzuson találkozott a fiatal zongoristával, ahol ezekkel a szavakkal fordult hozzá: „Magának, fiatalember, nem itt a helye, hanem a Carnegie Hallban." A Süddeutsche Zeitung kevésbé tömören, de hasonlóan elismerő hangon nyilatkozott Kozukhin játékáról egy alkalommal: "Aki ilyen elevenséggel tudja formálni a különböző dallamokat és hangszíneket Brahms C-dúr szonátájának sűrűn tömött futamaiban, úgy, hogy egyetlen zenei részlet sem tűnik el, igazi lényegbeli zenei megértést mutat" - írta a lap. Az 1986-ban született művész repertoárját tekintve úgy tűnik, neki semmi sem elég nehéz.

A hangverseny második felében Enescu II. szimfóniája (A-dúr, op. 17) hangzik el, amelyet az együttes nagy sikerrel adott elő 2011-es romániai hangversenykörútján, többek közt a bukaresti Enescu Fesztiválon is. A Romániában született, de később főleg Franciaországban élt alkotó egyszerre volt zeneszerző, hegedűművész, karmester és nagy hatású tanár. Bartókhoz és Dohnányihoz hasonló kaliberű előadó létére sajnálatosan kevés felvétel maradt fent tőle, ráadásul kompozíciói sem gyakran hangzanak el. Pedig sokrétű tevékenysége és rendkívül szigorú önkritikája miatt nem sokat vállalt fel: összesen harminchármat, ezek között nem egy nagyszabású alkotás is található. Három befejezett szimfóniája közül a másodikat 1914-ben írta; a haladó korszellemnek megfelelően Richard Strauss Elektrájának és Saloméjának hatása érezhető rajta, már-már túlburjánzó hangszereléssel és kromatikával, igaz, „keletibb" kompozíció lévén kevésbé rigorózus, mint a német Strauss muzsikája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.