Klasszikus

Brazil szisztéma

2012.01.04. 17:26
Ajánlom
Követve egyik szomszédja példáját, a Venezuelával határos Brazília is új klasszikus zenei oktatási rendszert alakít ki.

A kidolgozó Alex Klein, a Chicagói Szimfonikus Zenekar korábbi első oboása, a Paraiba Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója azt a feladatot kapta, hogy helyezze vissza a brazil államot a komolyzene térképére. Ennek érdekében egy, a venezuelai El Sistemához hasonló rendszert dolgozott ki.

"Terveink szerint 2013-ig bezárólag körülbelül húsz, fiatalokból álló zenekart keresünk meg, szerte az államban. Néhányan közülük már megteremtette a saját egzisztenciáját, de ezeket is szeretnénk integrálni a rendszerbe" - nyilatkozta Alex Klein. A célok között egységes tanterv kidolgozása, közös szemléletmód kialakítása, továbbá fiatal szólistáknak szervezett versenyek és konferenciák, továbbképzések szervezése is szerepel.

A venezuelai El Sistema példája azt mutatja, hogy a zene kiváló eszköze a tanításnak, de a Paraiba Rendszer új irányt képvisel: tucatnyi együttest és kórust kíván összefogni. "A brazilok mérhetetlen zenei öröksége méltán lesz megbecsülve a rendszer által, legyen az akár szimfonikus zenekar, a zeneszerzői réteg vagy a fiatal tehetségek sokasága. A rendszert szeretnénk elterjeszteni az egyetemeken is, így az oktatást kiterjeszthetjük a gyerekkortól a professzionális létig" - mondta Alex Klein.

A venezuelai El Sistema kidolgozója Jose Antonio Abreu közgazdász, akienek elve a komolyzenén és a felemelkedés lehetőségén nyugszik. Nem mellékes kérdés ez egy olyan országban, ahol a drogkereskedelem, a bandaháborúk és a szegénység jelentős probléma. Az El Sistema-tanítványok a legszegényebbek közül kerülnek ki, így jut el a zene üzenete a társadalom legmélyebb rétegeihez is. A tanórák nem magánórák, hanem csoportos foglalkozások, ahol a hangsúly az együttműködésen van. A rendszer leghíresebb gyermeke Gustavo Dudamel, aki februárban adta első magyarországi koncertjét. A hangversenyről készített kritikánk itt olvasható.

Az alábbi videón Alex Klein oboaprofesszori tevékenységéról beszél: 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Klasszikus hír

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.
Klasszikus ajánló

13 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Ünnepi koncerttel zárja évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, az együttes június 20-án ünnepli 13. születésnapját. Egy ígéretes tehetség, a Virtuózokból is ismert Patricija Avšič csatlakozik az együtteshez.
Klasszikus hír

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Klasszikus magazin

Kaleidoszkóp a 20. századból – száz éve született Ligeti György

Nem maradhatott Magyarországon, hát az egész világ megismerte a nevét. Születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek a muzsikusok és a zeneszerető közönség. Ligeti Györgyre emlékezünk.