Klasszikus

Break és Bach Berlinben

2010.04.16. 00:56
Ajánlom
A négyszeres breakdance világbajnok Flying Steps ezúttal a Das wohltemperierte Klavier című Bach-műre táncol.

Május 1-ig látható a Flying Bach, a "Bach-csata 12 tételben", amelyben "a hiphop filozófiája találkozik a klasszikus zsenivel". A hetvenperces show zenei anyagát zongorán vagy csembalón játsszák, de természetesen minden kap egy kis elektronikus töltetet vagy extra hangerőt a berlini Neue Nationalgalerie falai közt.

A hattagú csapat vezetője, Vartan Bassil így nyilatkozott a vállalkozásról: "Nagy kihívás klasszikus zenére táncolni. A hiphopban ütemre mozgunk, Bach esetében azonban a halkabb hangokat is le kell fordítanunk a mozgás nyelvére, és azt kell közvetítenük a táncban, hogyan érezzük a zenét. A breakben a technika és az akrobatikus elemek a legfontosabbak a színpadon, az egyes mozdulatok kombinációi. A Flying Bach esetében azonban a zene közvetítette érzelmeket akarjuk megmutatni."

A Flying Stepshez csatlakozik az elaődásra egy japán kortárs táncos, Yui Kawaguchi (az egyetlen nő a színpadon) és Marco Moo videoművész. A produkció rendezője Christoph Hagel, aki Mozart operáit színre állította már erőműben és metróállomáson is. "Az volt a feladatom, hogy elmagyarázzama  táncosoknak, milyen művészi és finom módon írta meg darabjait Bach. A koreográfiával nem foglalkoztam" - nyilatkozta a rendező, aki hozzátette, hogy a break jobban utat mutat Bachhoz, mint a klasszikus balett, és akár akorlátolt puristák is tanulhatnának ezektől a táncosoktól.

Ugyan nem Bachra, de így táncol a Flying Steps:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.