Klasszikus

Brekegők és kuruttyolók - Magyarország békahangjai

2003.09.01. 00:00
Ajánlom
Most, hogy lassan véget ér a nyár, vele együtt a brekkenő hőség, s lassan kiürül Balatonakarattya, csak felvételről szólhat a békáknak a kuruttya, a karattya. A horgászemlékek, az esti séták hangulata azonban a négy fal között is felidézhető a Hungaroton új kiadványa, a Magyarország békahangjai segítségével.

Engedjék meg, hogy a CD egyik prominens előadójaként a figyelmükbe ajánljam ezt a felvételt és beavassam önöket a békák életének izgalmas mindennapjaiba. Először is bemutatkozom: egy felkapaszkodott család tagja vagyok, magam a fűzfa legmagasabb ágáig is eljutottam. Tudják és elismerik ezt a felvétel készítői is, hiszen az én portrémat tették a fedőlapra. Nevem kecskebéka.

A lemez első előadója a vöröshasú unka. Nem is értem, ilyen mentalitással hogy juthatott el odáig, hogy a békaösszkiadáson szerepeljen, hiszen, mint a neve is mutatja, egész nap henyél, sütteti a hasát a nappal. Meg is érdemli, hogy leégett! Renyhe természete ellenére szép teljesítményt nyújt három dalával. Rokona, a sárgahasú unka, Panka személyes ismerősöm. Latin neve Bombina variegata Linné. A kisasszony érdekessége, hogy a vezetékneve szerint egész életében gyermek marad, csak a ruháit variegálja. Minden nap újat vesz fel ez a Linné. Ki hinné?!

A barna ásóbéka után a barna varangy dala következik, akit a CD-borítón bufo bufo Linnének is neveznek. Ez azonban véleményem szerint nem a saját neve, hanem a mű címe, amit előad. A bufo bufo Linné ugyanis békául ennyit tesz: opera buffa buffa, amit Lully írt.

Brekeke kell ismernem, hogy a zöld varangy, és a levelibéka dalait követően a gyepi béka előadásában hangzik el a kiadvány egyik legáttekinthetőbb, leginkább kikristályosodott felvétele. Ezen nincs is semmi csodálkoznivaló, ha meggondoljuk, hogy rana temporaria Linné élete nagy részét az egyházi hivatalok igazgatásával kapcsolatos világi jogok és jövedelmek, azaz a temporáliák közötti füves területen töltötte.

Rékát, a hosszúlábú mocsári békát valóban eszményi alakkal áldotta meg az ég, de a hangja… Brekkenetes. Kellemes viszont az erdei béka éneke, aki nemesi címét és az ezt igatoló latin nevet, a rana dalmatina Bonapartét, áldozatokkal kikövezett úton nyerte. Amikor Napoleon az elvetett kockával fejbetalálta az énekes apját, szegény pára először a dalmata mintájához hasonló kiütéseket kapott, majd keserves kínok között elhalálozott. A büszke utód, apja vértanúhalálát nem feledvén, megkönnyebbülten sóhajtott fel, amikor a neves hadvezér végre eltűnt: „C’est bon, qu’il est soit parti…” Azaz: jó, hogy elment. Ezt aztán olyan sokszor mondta, hogy néha bemutatkozáskor is csak ezt rebegte, így aztán rajta ragadt.

Hasonlóan érdekes a tavi béka, rana ridibunda Pallas származástörténete is. A görög istennő, Pallas Athéné gyakran ridikült és bundát készíttetett ebből a fajból, egészen az állatvédelmi törvény legutóbbi módosításáig. Szerencsére manapság ez a veszély már nem fenyegeti az ártatlan ridibundákat. A kis tavi béka, rana lessonae Camerano a kameruni kameraman legszorgalmasabb tanítványa. Ott volt minden leckén. Mindemellett operatőri képességei mellett énekesi adottságaira is fény derül ezen a CD-n.

Ezután, utolsó szólistaként én következem. Utánam pedig a kamaraegyüttesek: a vöröshasú unkakórus (mocskos léhűtők!), a zöld varangyok koncertje, a pettyes vízicsibe zöld levelibéka kórus kíséretével, majd a zöld levelibékák nagy kórusa (augusztus 20. alkalmából gyűltek össze ennyien a Hősök levelén). Magyarország legismertebb békakvartettje Brekktalotti D-dúr Op.50-es művét adja elő ( Hob. III:49) Érdemes figyelni a szépen kidolgozott szólamok önálló szerepére. Következnek a tavi békák, majd a kiadvány utolsó számaként a zöld levelibékákat hallgathatjuk vöröshasú unkakórussal. Legalábbis így szerepel a borítón. Úgy látszik, azt nem vették észre a cd készítői, hogy valójában a vöröshasú unkák ELLEN szól a harci dal. A békatársadalom ugyanis nagyon megosztott, a kurutyok és labancok még a felvétel idejére sem tették félre ősi sérelmeiket. Ettől a félreértéstől eltekintve a kiadvány áttekintő képet nyújt énekünkről és életünkről. A borítón a fentieknél bővebb és pontosabb információ található élőhelyünkről, dalunkról, viselkedésünkről. A tájékozódást fényképek és magyarázó szövegek segítik, amelyeket feltétlenül érdemes átböngészni, ha valaki úgy érzi: a hangjáról még nemigen ismer föl egy békát. Megjegyzem, ez a lemez többszöri meghallgatása után sem garantált...

Végezetül most, hogy végre nyilvánossághoz jutottam, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy népszerűsítsem a Békaritasz legutóbbi közgyűlésének határozatát a kártékony hagyományok kialakulásának megelőzéséről. Üzenetünk egyszerű: Bíró Marcsa csak ne kapdosson oda, ahova nem kéne!

(A kiadványt támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Breke Keksz, első teljes értékű varangyeledel kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Légy Ott.)

Kecske Béka
alias

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.