Klasszikus

Bretz Gábor nyerte a Maria Callas Énekversenyt

2005.03.10. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház Opera Stúdiójának tagja, Bretz Gábor lett az Athénban rendezett nemzetközi megmérettetés, a Maria Callas Énekverseny egyik győztese. Az ifjú művészek 2005. február 26. és március 5. között, opera és oratórium kategóriában mérhették össze tudásukat a hellén fővárosban.

A versenyre – amelyet a görög Athenaeum Nemzetközi Kulturális Központ szervezett – ötvennyolcan jelentkeztek, s az énekesek között román, török, bolgár, amerikai, orosz, osztrák, kanadai, ukrán, kínai, lengyel és természetesen sok görög művész is akadt, Magyarországot azonban egyedül Bretz Gábor képviselte. Közülük 27-en jutottak be a középdöntőbe, s végül az utolsó fordulóban kilencen léptek a zsűri elé, amelynek elnöke Luigi Alva volt. A grémium munkájában Inge Borkh, Francesco Ernani, Peter Mario Katona, Marina Krilovocz, Jevgenyij Nyesztyerenko, Kostas Paskalis, Jeannette Pilou, Sergio Segalini és Joan Sutherland vett még részt.

Az oratórium-kategóriát a görög Fanie Antonelou nyerte meg, második helyen az észak-koreai Se Il Kim végzett, harmadik pedig honfitársa, Sang-Cheon Jung lett. Az operaénekesnők versenyében három orosz hölgy osztozott a dobogón, Marina Poplavskaya győzedelmeskedett, mögötte Anna Viktorova és Veronika Dzhioeva végzett. A férfiaknál Bretz Gábor vehette át az első díjat, a második az észak-koreai Kang-Ji Choi lett, a harmadik helyet pedig a szintén észak-koreai Sung Min Lee kapta.

A fiatal magyar basszista előadásában Mozart-, Gounod-, Bellini- és Verdi-áriák, valamint Schubert-dalok hangzottak el; kísérője Mazalin Wanda volt, aki az énekest a versenyre felkészítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.