Klasszikus

Brit sztárkarmester vezényli a Londoni Szimfonikusokat

2014.05.12. 13:59
Ajánlom
Daniel Harding igen fiatalon lett a száztíz éve alapított, Valerij Gergijev vezette Londoni Szimfonikusok első vendégkarmestere. Május 22-én a Müpában Schubert befejezetlen opuszát, majd Mahler sodró lendületű, fiatalkori üdeségtől, humortól és frissességtől áthatott I. szimfóniáját dirigálja a szigetország világhírű nagyzenekara élén.

Daniel Harding még a harmincas éveiben jár, és a világ legrangosabb zenei együttesei hívják vendégdirigensnek, művészeti vezetőnek. Az 1975-ben született brit fiatalembert először Simon Rattle vette maga mellé asszisztensnek, majd a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója, Claudio Abbado. Ennél jobb ajánlólevél aligha szükséges a világhírhez. Harding huszonegy évesen vezényelte először a patinás német zenekart, és a BBC Proms történetének legfiatalabbjaként lépett fel a Royal Albert Hall 5500 fős közönsége előtt. Szédítő adatok ezek, főleg ha hozzávesszük, hogy Harding állítólag sosem tanulta a karmesterséget. A Manchester Unitednek szurkoló oxfordi muzsikus 2003 óta a Mahler Kamarazenekar vezetője, ma már örökös karmestere - velük járt Budapesten 2009-ben -, a Svéd Rádió Zenekarának első karmestere volt 2007 és 2012 között, s Riccardo Muti helyett 2005-ben ő vezényelte a milánói Scala évadnyitó előadását, amelyet azóta számos nagy sikerű operaprodukció követett, nemcsak Milánóban, hanem például a Salzburgi Ünnepi Játékokon is, a Bécsi Filharmonikusokkal.

A budapesti koncert műsora azért is jelentőségteljes, mert mind a karmester, mind a brit zenekar repertoárján kiemelkedő szerepet foglal el Mahler. A szerző I. szimfóniájának ráadásul - igaz, akkor még az eredeti, öttételes változatban - a magyar fővárosban volt a premierje, Mahler vezényletével. Azt est első felében a zenetörténet egyik legfontosabb befejezetlen műve, Schubert romantikusan dallamteli VIII. szimfóniája csendül fel. A figyelemre méltó alkotás egyik legfőbb hazai popkulturális vonatkozása, hogy nyitódallamát a Hupikék törpikék című rajfilmsorozat gonosz mágusának motívumaként több generáció is jól ismeri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Klasszikus

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.