Klasszikus

Brit sztárkarmester vezényli a Londoni Szimfonikusokat

2014.05.12. 13:59
Ajánlom
Daniel Harding igen fiatalon lett a száztíz éve alapított, Valerij Gergijev vezette Londoni Szimfonikusok első vendégkarmestere. Május 22-én a Müpában Schubert befejezetlen opuszát, majd Mahler sodró lendületű, fiatalkori üdeségtől, humortól és frissességtől áthatott I. szimfóniáját dirigálja a szigetország világhírű nagyzenekara élén.

Daniel Harding még a harmincas éveiben jár, és a világ legrangosabb zenei együttesei hívják vendégdirigensnek, művészeti vezetőnek. Az 1975-ben született brit fiatalembert először Simon Rattle vette maga mellé asszisztensnek, majd a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója, Claudio Abbado. Ennél jobb ajánlólevél aligha szükséges a világhírhez. Harding huszonegy évesen vezényelte először a patinás német zenekart, és a BBC Proms történetének legfiatalabbjaként lépett fel a Royal Albert Hall 5500 fős közönsége előtt. Szédítő adatok ezek, főleg ha hozzávesszük, hogy Harding állítólag sosem tanulta a karmesterséget. A Manchester Unitednek szurkoló oxfordi muzsikus 2003 óta a Mahler Kamarazenekar vezetője, ma már örökös karmestere - velük járt Budapesten 2009-ben -, a Svéd Rádió Zenekarának első karmestere volt 2007 és 2012 között, s Riccardo Muti helyett 2005-ben ő vezényelte a milánói Scala évadnyitó előadását, amelyet azóta számos nagy sikerű operaprodukció követett, nemcsak Milánóban, hanem például a Salzburgi Ünnepi Játékokon is, a Bécsi Filharmonikusokkal.

A budapesti koncert műsora azért is jelentőségteljes, mert mind a karmester, mind a brit zenekar repertoárján kiemelkedő szerepet foglal el Mahler. A szerző I. szimfóniájának ráadásul - igaz, akkor még az eredeti, öttételes változatban - a magyar fővárosban volt a premierje, Mahler vezényletével. Azt est első felében a zenetörténet egyik legfontosabb befejezetlen műve, Schubert romantikusan dallamteli VIII. szimfóniája csendül fel. A figyelemre méltó alkotás egyik legfőbb hazai popkulturális vonatkozása, hogy nyitódallamát a Hupikék törpikék című rajfilmsorozat gonosz mágusának motívumaként több generáció is jól ismeri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.