Klasszikus

Britten-operát és Prokofjev-maratont ígér a Budapesti Fesztiválzenekar új évada

2022.03.28. 17:25
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a Budapesti Fesztiválzenekar, a barokktól a kortárs zenéig ívelő, gazdag repertoárt felvonultató koncertek mellett ingyenes programok is várják a közönséget – már idén is.

Hat bérletsorozat nagytermi koncertekből, kamarazenei események, ifjúsági és ismeretterjesztő sorozatok a Budapesti Fesztiválzenekar a 2022/23-as évadban is változatos programokkal várja közönségét.

Most először indítják a szezont 20. századi operával, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabját Fischer Iván rendezi és vezényli,

a főszerepeket Miah Persson, Laura Aikin, Andrew Staples és Allison Cook alakítja. Szintén szeptemberben kerül sor a Müpával együttműködésben az Európai Hidak fesztiválra, melynek fókuszában Amszterdam áll majd. A másik nagy Müpa-rendezvény, a szokásos februári maraton középpontjában pedig Prokofjev fog állni.

Az évad a bűverejű számokra épül, elhangzik két 9. szimfónia (Mahleré és Schuberté, Fischer Iván vezényletével), valamint négy különböző szerző 3. szimfóniája is (Beethoven, Rahmanyinov, Saint-Saëns és Brahms műve).

A százas számot Ligeti György képviseli, a zeneszerző születésének századik évfordulóját márciusban a Zeneakadémián köszönti a zenekar,

Rácz Zoltán vezényletével, Károlyi Katalin és Perényi Miklós közreműködésével.

original_images_BFZ1Stiller_Akos_s3URbGj-171645.jpg

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Az egész évad során neves hazai és külföldi művészek működnek közre a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, az együttes első vendégkarmestere, Takács-Nagy Gábor Haydn és Mozart darabjaiból összeállított programot vezényel, de olyan neves dirigensek is együttműködnek a zenekarral, mint Robin Ticciati, Andrés Orozco-Estrada vagy Louis Langrée. A barokk sorozat művészeti vezetője és közreműködője Nicolas Altstaedt lesz. A hangszeres szólisták közül fontos kiemelni a hegedűművész Vilde Frang vagy a zongoraművész Rudolf Buchbinder nevét, de Budapestre érkeznek a Jussen-fivérek is.

A zenekar tovább bővíti külföldi partnereinek körét, így például fellépnek majd a bonni Beethoven-fesztiválon, a Luzerni Fesztiválon és a Vicenzai Operafesztiválon.

Az idei évad hátralévő részében is tartogat még érdekességeket a zenekar programja, április 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét adják, amerikai szerzők műveiből, David Robertson vezényletével.

Gyereknapon, május 28-án egész napos, ingyenes családi napot tartanak az Aquincumi Múzeumban, zenés programokkal, játékokkal és hangszersimogató foglalkozással.

Június 18-án ismét a Hősök terén ad ingyenes koncertet a zenekar, Johann Sebastian Bach 4. (D-dúr) zenekari szvitje mellett európai bemutatóként Philip Glass Rámakrisna-passió című darabja hangzik el.

Fejléckép: Fischer Iván (fotó/forrás: Németh Dániel / Budapesti Fesztiválzenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.