Klasszikus

Britten-operát és Prokofjev-maratont ígér a Budapesti Fesztiválzenekar új évada

2022.03.28. 17:25
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a Budapesti Fesztiválzenekar, a barokktól a kortárs zenéig ívelő, gazdag repertoárt felvonultató koncertek mellett ingyenes programok is várják a közönséget – már idén is.

Hat bérletsorozat nagytermi koncertekből, kamarazenei események, ifjúsági és ismeretterjesztő sorozatok a Budapesti Fesztiválzenekar a 2022/23-as évadban is változatos programokkal várja közönségét.

Most először indítják a szezont 20. századi operával, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabját Fischer Iván rendezi és vezényli,

a főszerepeket Miah Persson, Laura Aikin, Andrew Staples és Allison Cook alakítja. Szintén szeptemberben kerül sor a Müpával együttműködésben az Európai Hidak fesztiválra, melynek fókuszában Amszterdam áll majd. A másik nagy Müpa-rendezvény, a szokásos februári maraton középpontjában pedig Prokofjev fog állni.

Az évad a bűverejű számokra épül, elhangzik két 9. szimfónia (Mahleré és Schuberté, Fischer Iván vezényletével), valamint négy különböző szerző 3. szimfóniája is (Beethoven, Rahmanyinov, Saint-Saëns és Brahms műve).

A százas számot Ligeti György képviseli, a zeneszerző születésének századik évfordulóját márciusban a Zeneakadémián köszönti a zenekar,

Rácz Zoltán vezényletével, Károlyi Katalin és Perényi Miklós közreműködésével.

original_images_BFZ1Stiller_Akos_s3URbGj-171645.jpg

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Az egész évad során neves hazai és külföldi művészek működnek közre a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, az együttes első vendégkarmestere, Takács-Nagy Gábor Haydn és Mozart darabjaiból összeállított programot vezényel, de olyan neves dirigensek is együttműködnek a zenekarral, mint Robin Ticciati, Andrés Orozco-Estrada vagy Louis Langrée. A barokk sorozat művészeti vezetője és közreműködője Nicolas Altstaedt lesz. A hangszeres szólisták közül fontos kiemelni a hegedűművész Vilde Frang vagy a zongoraművész Rudolf Buchbinder nevét, de Budapestre érkeznek a Jussen-fivérek is.

A zenekar tovább bővíti külföldi partnereinek körét, így például fellépnek majd a bonni Beethoven-fesztiválon, a Luzerni Fesztiválon és a Vicenzai Operafesztiválon.

Az idei évad hátralévő részében is tartogat még érdekességeket a zenekar programja, április 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét adják, amerikai szerzők műveiből, David Robertson vezényletével.

Gyereknapon, május 28-án egész napos, ingyenes családi napot tartanak az Aquincumi Múzeumban, zenés programokkal, játékokkal és hangszersimogató foglalkozással.

Június 18-án ismét a Hősök terén ad ingyenes koncertet a zenekar, Johann Sebastian Bach 4. (D-dúr) zenekari szvitje mellett európai bemutatóként Philip Glass Rámakrisna-passió című darabja hangzik el.

Fejléckép: Fischer Iván (fotó/forrás: Németh Dániel / Budapesti Fesztiválzenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.