Klasszikus

Brockhaus Macbeth-rendezése az Operaházban

2002.10.01. 00:00
Ajánlom
Rég nem találkozott a magyar közönség Verdi fiatalkori remekművével, a Shakespeare-dráma operaváltozatával, de évtizedek múltán sem halványuló emlékeket őriz róla. A budapestiről is, amihez Gardelli Varázspálcája, valamint Takács Paula és Melis György korszakos alakítása kapcsolódik, meg a szegediről is, ami a színrevitel frappáns ötleteivel (Kerényi Miklós Gábor) és Misura Zsuzsa impozáns Ladyjével szerzett maradandó élményeket.

Most viszont, hogy Henning Brockhaus és Josef Svoboda kongeniális Macbethje nemzetközi diadalútja során megérkezett a Magyar Állami Operaházba, a női főszerepben Lukács Gyöngyivel, a tehetsége teljében tündöklő világsztárral, úgy vélem, új fejezet nyílt a darab hazai előadás-történetében. Ez a produkció a harmadik évezredhez szól, s mint minden klasszikus alkotás, hátborzongatóan aktuális. Mert a drog, a globalizáció, a környezetszennyezés, az éhség, a terror és az apokalipszis összes rémsége által fenyegetett emberiséget arra figyelmezteti: vigyázat, a démonok bennünk vannak. A lelkünkben. És felfalják azt, aki behódol nekik. Előbb azonban szörnyeteggé teszik.

Mélységesen átgondolt, következetesen megvalósított koncepció a neves vendégrendezőé, akinél semmi nincs a véletlenre bízva, hanem a legapróbb részlet is óraműpontossággal az előadás mesteri szerkezetébe illeszkedik. Az ő színpadán a boszorkányok megjelenítése – amely kulcsfontosságú tényező, s már az expozícióban eldől, hogy sokkolja-e, vagy csak a szcenikai látványosság szintjén motiválja a nézőt – döbbenetes erejű. Brockhaus titokzatos szellemlényei a háború legsötétebb bugyraiban, tűz, vér, halálhörgés gomolygásában röpködnek, cikáznak mint őrjöngő fúriák (civilben jól képzett artistanövendékek), akik előbb Macbeth hataloméhségét szítják fel jóslataikkal, majd a Lady uszálya körül tekeregnek mint földön csúszó-mászó udvaroncok, s ösztökélik a becsvágyó – és zord várában alkalmasint magányosan unatkozó – szépaszszonyt a rémtettek kiagyalására. Minden szereplőnek fehér lárvaarca van, amiben csak a szemek izzanak; a mimika hiánya a közönség figyelmét automatikusan az énekhangra és a testbeszédre koncentrálja. Maga a színpad is ebbe az irányba hat komor árnyalataival, többfunkciós díszletelemei monumentális egyszerűségével (a trónszék és a lakomaasztal kivételével minden egyéb komponens függesztett, nagy felületű panel), akárcsak Naná Cecchi jelmezegyüttese (a kosztümök szürke-fekete alaptónusából szinte kiharsog a vér és a királyi palást bíborvöröse, no meg a korona aranya). A szcenikai művészet csúcsa a lakomajelenet tükörfallal megkettőzött látványa, s a misztikus pszeudo-térben lejátszódó kísértetepizód (amikor is a meggyilkolt barát szelleme önkívületbe kergeti a hatalom mámorába belefeledkezett Macbethet). Ám a legbámulatosabb tervezői lelemény mégiscsak a birnami erdő megindulásának páratlanul megkapó víziója. Viszont túlméretezettnek tartom Banquo kisfiának vesszőparipa-jelenetét, és a második jóslat során megidézett gyermekénekesnek feltétlenül mikroportot javasolnék.

Brockhaus színészvezetéséről tanulmányt lehetne írni, olyan komplex és személyreszabott. A Lady karakterjegyeit a négy felvonás négyféle vetületben tárja föl, meggyőző pszichológiai analízissel. A kivitelezés lélegzetelállító intenzitásához persze az a fajta kivételes színpadi-zenei talentum kell, amit Lukács Gyöngyi prezentál – vitathatatlanul szerep és előadóművész egymásra találásának csillagóráit élte át jóvoltából a szombati premier közönsége. Hangminőség, játékkészség, kifejezőerő dolgában napjaink eszményi Ladyje a fiatal magyar szoprán, akinek partnereként ezen az estén markáns hősbaritonjával a japán Yasuo Horiuchi mutatkozott be. Értékes vocét mondhat magáénak az atlétatermetű ifjú Alekszej Tanovickij is, Banquo szólamához azonban az egyéniség súlyával még nem rendelkezik – egy baszszus általában csak negyvenen túl szerzi meg. Ércesen szólt Kiss B. Attila megformálásában Macduff nehéz áriája, s jeles teljesítményt nyújtottak az epizódszereplők. A női kar különösen kitett magáért (boszorkányjelenetek), de a hatalmas vegyeskari tablókra sem lehetett panasz (a betanítást remekül látta el Drucker Péter), noha a lobogó temperamentummal vezénylő Rico Saccani tempóit némelykor vágtatva sem lehetett hibátlanul követni. Az emelkedett légkörű produkcióban legjobb formáját futotta ki a zenekar, amelynek rézfúvós szekciója kivált nyomatékosan bizonyította jeles kvalitásait.

Összegezésként csak azt mondhatom, szenzációs az új Macbeth. A választás az ex-operadirektor érdeme, a megvalósítás a ragyogó előadógárdáé. De mindenekfelett a Brockhaus–Svoboda mesterpárosé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.