Klasszikus

Brubeck: Zárt pályás ragyogás

2003.11.05. 00:00
Ajánlom
A koncert délelőttjén Albert Györgyi interjút készített Dave Brubeck-kel. Megkérdezte tőle: nem zavarja-e, hogy a Dave Brubeck Quartet fellépésével egy időben kezdődik Robbie Williams bulija a Budapest Sportarénában, megosztva a zenerajongók táborát. Brubeck ekkor kicsit zavartan visszakérdezett: ki az a Robbie Williams?

Az értetlenkedésben nem volt semmi gőg, a dzsessz 83 éves mestere tényleg nem tudta, hogy él a földgolyón egy ilyen nevű sztár. Vajon amikor a mai könnyűzene sikerembere, Robbie Williams 83 esztendős lesz, akad-e még valaki, aki sejti, hogy ki a csuda volt ő, akarnak-e vele majd a riporterek interjút készíteni.Dave Brubeck koncertjére várunk.

Előbb a magyar Jazzpression együttes játszik bő félórát, mire befejezik, dugig megtelik a Budapest Kongresszusi Központ, a terem bejáratánál még egy papírlapot is nehéz lenne a nézők közé csúsztatni. Lassan elkezdődik a fő attrakció, jönnek a zenészek, az utóbbi években megszokott kvartett tagjai: a szaxofonos Bobby Militello, a bőgős Michael Moore, a dobos Randy Jones, végül jön maga Dave Brubeck. A szikár öregúr láttán máris tombol a közönség. Pedig Brubeck nem mond olyanokat, hogy helló Budapest, meg, hogy isteni itt veletek. Meghatottan hallgatja az ovációt, maga is ünnepélyes egy kicsit. Messziről úgy néz ki, mint egy tekintélyes fizikaprofesszor az életműdíj átvételekor, épp csak azt nem mondja: mindent szüleimnek, tanáraimnak és a Boltzmann állandónak köszönhetek. Bólogat, mosolyog, bemutatja a zenekart, leül a zongorához, és játszani kezd. Elegánsan, ahogy hetven éve mindig. És ez még akkor is igaz, ha olykor egy kicsit harcosabban lüktet a muzsika. Akkor is, ha egy-egy határozottabban artikulált futammal bizonyítja: nem kiöregedett zsúrfiú ül a billentyűk mögött. Többnyire azért visszafogott, nem gyomlálja hörögve és szünet nélkül a hét oktávot. Melodikus, érthető, gazdaságos játék az övé. Szép, magányos pillanatokkal ajándékozza meg a közönséget, hogy aztán alig észrevehető disszonanciában kuszálódjon öszsze a csillogás. Az egyébként ugyancsak tanárosan elegáns zenésztársak játéka is tele van finomsággal, alkalmazkodó egységben sodródik a muzsika.

Miközben a Park Avenue South: Live at Starbucks című, legújabb lemezükről hallhatunk egy-két darabot (köztük a káprázatos szépségű Elégia címűt), Brubecket nézzük, és arra gondolunk, milyen érzés lehet efféle zárt pályás ragyogásban leélni egy életet. Siker, siker hátán.

Az első, egymilliós példányszámban eladott dzsesszlemez (Time Out), a közönség és a szakma rangos elismerései, amerikai elnökök rendszeres meghívásai, dzsessz örökzöldek, sikeres musicalek, balettzenék, oratóriumok. Hírlik: Brubeck a közeljövőben ismét elkanyarodik a dzsessztől, Brubeck classical címmel a Londoni szimfonikusokkal készít egy albumot, amelyen keresztény egyházi zene hallható.

A koncert a vége felé közeledik, még a számok közben is szűnni nem akaró vastapsok, lábdobogások, pedig csak most jön a java. Felhangzik a Blue Rondo a la Turk jellegzetes tapsritmusa, befejezésképpen pedig a Take Five, végül a ráadás: Billy Strayhorn Take The „A” Train című kompozíciója. Tomboló siker, a közönség talpon, ilyen önfeledt ünneplést utoljára a Csík, Fogarasi, Jávori trió koncertjén láttam a Petőfi Sándor utcai Építők dzsesszklubban a hetvenes évek végén. Igaz: akkor még kicsit jobban szerettük az életet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.