Klasszikus

BTF: Tavasszal még a műfaji határok is kinyílnak

2016.03.05. 12:55
Ajánlom
"Határsértő" művészekkel várja látogatóit az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF): hallhatunk kortárssal házasított Brandenburgi versenyeket, részt vehetünk a milánói Scala zenekarának Mahler-Mozart-műsorán, de fellép Horváth Kornél, Lantos Zoltán és a kínai szájorgonista, Vu Vej, és újra jön Martin Grubinger is.

Április 16-án a Zeneakadémia nagytermében láthatjuk azt a különleges produkciót, melyet a jazz-zongoristaként és klasszikus mesterművek átdolgozójaként is ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén mutatott be először a Svéd Kamarazenekarral. A Brandenburg-projektben Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával.

Uri Caine

Uri Caine (Fotó/Forrás: Bill Douthart)

Április 14-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében hallhatjuk a milánói Scala zenekarát, mely Mahler V. szimfóniáját szólaltatja meg egy Mozart-mű, a g-moll szimfónia (K. 550) társaságában. A karmester az a koreai Mjung-vun Csung lesz, akit az egyik legjelentősebb távol-keleti dirigensként tartanak számon. Csaknem egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt - tavalyi, váratlan lemondásáig - sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.

Az idei Tavaszi Fesztiválon ízelítőt kaphatunk Kína kulturális értékeiből is, ha kíváncsi, mivel rukkol elő a Kínai Nemzeti Opera, kattintson!

Április 24-én Martin Grubinger, az ütőhangszeres virtuóz ad koncertetBartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A művészt a debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa kíséri;  a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát adják majd elő. A műsorban a neves török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.

Martin Grubinger

Martin Grubinger (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Április 23-án a Bálnában lép színpadra a legendás Trio Stendhal egykori tagja, az ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Vu Vejjel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre - egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Közös előadásuk - nem is beszélve a kínai szájorgonáról - igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.