Klasszikus

Búcsú a soulzene királyától

2004.06.12. 00:00
Ajánlom
Életének hetvennegyedik évében meghalt Ray Charles énekes, zongorista és zeneszerző. A blues, a soul és az afroamerikai dzsessz kiemelkedő személyisége régóta betegeskedett, de még április végén is koncertezett. Ray Charles – Elvis Presley mögött – a XX. század amerikai szórakoztatózenéjének második legnépszerűbb és legsikeresebb előadója volt.

Az 1930 szeptemberében, a Georgia állambeli Albanyban született Ray Charles Robinson igazi őstehetség volt. Háromévesen kezdett zongorázni, de kottát olvasni már csak a Braille-írás segítségével tanulhatott meg, mert hatévesen, zöld hályog következtében megvakult. Kilenc évvel később újabb tragédia érte: elveszítette a szüleit. Ebben az időben már különböző bandákban zenélt, s hamarosan az iskolából is kimaradt, hogy minden energiáját a muzsikálásnak szentelje. A negyvenes évek végén Seattle-be költözött, és elkészítette első lemezfelvételeit, majd 1951-ben, a Baby Let Me Hold Your Hand című dallal felkerült a slágerlistákra. Ekkor szerződtette a patinás Atlantic lemezkiadó, és nemzetközi karrierje is elindult, miközben New Orleansban, a Modern Jazz Quartet társaságában dzsesszfelvételeket is készített. Az ötvenes évek végétől sorozatban jelentek máig emlékezetes, sokak által feldolgozott slágerei: I Got A Woman, Georgia On My Mind, You Are My Sunshine, What’d I Say, Crying Time, Unchain My Heart, Hit The Road Jack…
Ray Charles a hatvanas évek végétől egyre többet koncertezett Európában; 1971-ben Magyarországra is eljutott. Mind többet foglalkoztatták filmekben, ahol általában önmagát kellett alakítania – ezek közül itthon a Blues Brothers aratta a legnagyobb sikert. A kitűnő énekes-zongorista egyik kezdeményezője volt a Live Aid segélykoncerteknek, főszereplője a We Are The World című lemeznek és a John Lennon-emlékkoncertnek. Hosszú pályafutása alatt több mint tízezer koncertet adott, tizenhárom Grammy-díjjal, számos életműdíjjal és Polar Music Award kitüntetéssel ismerték el. Ray Charles évek óta betegeskedett: akut májbetegségben szenvedett és több csípőműtéten is átesett. Ennek ellenére még idén tavasszal is koncertezett, sőt a közeljövőben egy posztumusz stúdiólemeze is megjelenik, amit Diana Krall-lal, B. B. Kinggel, Elton Johnnal és másokkal készített.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.