Klasszikus

Búcsú Banda Edétől

2004.06.30. 00:00
Ajánlom
Banda Ede gordonkaművésztől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető tanárától július 1-jén, csütörtök délután fél 2 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt életének 88. évében, június 23-án érte a halál.

Távoztával az egyetem és a magyar zenei élet jelentős muzsikust veszített. Olyan muzsikust, aki szólistaként, kamaraművészként és zenekari szólamvezetőként egyaránt szerteágazó és fontos tevékenységet fejtett ki. Azok közé a nagy művészek közé tartozott, akik a hangok iránt mélységes tiszteletet, szeretetet éreztek, akiknek létét a remekművek titkainak megfejtése és közvetítése határozta meg. Zene alkotta az életét. Akkor is muzsikált, ha nem volt kezében a hangszere. Testén-lelkén belül szólt a zene, egész egyénisége muzsikált. Felejthetetlenül szép hangon játszott. A zenei árnyalatok mestere volt. A hangok funkciójának eltalálásában, a nüanszok kifejezésében valósággal enciklopédikus tudással és hihetetlen érzékenységgel rendelkezett. Határozott koncepciója volt minden motívumra, minden zenei frázisra. Éveken át gondolkodott egy-egy részlet minél tökéletesebb megoldásán. Ebben legnagyobb mesterére és barátjára, Weiner Leóra emlékeztetett, aki ugyancsak pepecselő műgonddal művelte és tanította a zenét. Játékában íz és szín volt, s mindenekelőtt ízlés, stílusismeret. Magába szívta a budapesti Zeneakadémia nemes hagyományait, s az öröklött, ugyanakkor újra és újra megteremtett szépséget adta át növendékeinek több mint negyven éven át.

Távoztával megint elveszítettünk valamit, amit nem lehet feléleszteni: Dohnányi Zeneakadémiájának légkörét, a Tátrai kvartett hangversenyeinek hangulatát, a társas muzsikálás természetességét és eleganciáját, a régi Budapest zenei atmoszféráját. Emléke immár muzsikus kollégáinak, tanítványainak művészetében és szívében, s nem utolsósorban felvételeiben él.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.