Klasszikus

Búcsú Banda Edétől

2004.06.30. 00:00
Ajánlom
Banda Ede gordonkaművésztől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető tanárától július 1-jén, csütörtök délután fél 2 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt életének 88. évében, június 23-án érte a halál.

Távoztával az egyetem és a magyar zenei élet jelentős muzsikust veszített. Olyan muzsikust, aki szólistaként, kamaraművészként és zenekari szólamvezetőként egyaránt szerteágazó és fontos tevékenységet fejtett ki. Azok közé a nagy művészek közé tartozott, akik a hangok iránt mélységes tiszteletet, szeretetet éreztek, akiknek létét a remekművek titkainak megfejtése és közvetítése határozta meg. Zene alkotta az életét. Akkor is muzsikált, ha nem volt kezében a hangszere. Testén-lelkén belül szólt a zene, egész egyénisége muzsikált. Felejthetetlenül szép hangon játszott. A zenei árnyalatok mestere volt. A hangok funkciójának eltalálásában, a nüanszok kifejezésében valósággal enciklopédikus tudással és hihetetlen érzékenységgel rendelkezett. Határozott koncepciója volt minden motívumra, minden zenei frázisra. Éveken át gondolkodott egy-egy részlet minél tökéletesebb megoldásán. Ebben legnagyobb mesterére és barátjára, Weiner Leóra emlékeztetett, aki ugyancsak pepecselő műgonddal művelte és tanította a zenét. Játékában íz és szín volt, s mindenekelőtt ízlés, stílusismeret. Magába szívta a budapesti Zeneakadémia nemes hagyományait, s az öröklött, ugyanakkor újra és újra megteremtett szépséget adta át növendékeinek több mint negyven éven át.

Távoztával megint elveszítettünk valamit, amit nem lehet feléleszteni: Dohnányi Zeneakadémiájának légkörét, a Tátrai kvartett hangversenyeinek hangulatát, a társas muzsikálás természetességét és eleganciáját, a régi Budapest zenei atmoszféráját. Emléke immár muzsikus kollégáinak, tanítványainak művészetében és szívében, s nem utolsósorban felvételeiben él.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.