Klasszikus

Búcsú Bodnár Istvántól

2008.05.29. 00:00
Ajánlom
Hosszú betegség után május 18-án 58 éves korában elhunyt Bodnár István, a Magyar Televízió rendezője, akinek nevéhez számos zenés és kulturális műsor kötődik. Az alábbiakban László Zsuzsa emlékezik meg kollégájáról és barátjáról.

Jó harminc éve, egy ORI műsort konferáltam, amit a TV rögzített. Kubai énekesek, táncosok szerepeltek, megkaptam a programot, a szereplők nevét, a művek címét, és ennek alapján kellett nekifognunk az előadásnak. Kezdés előtt egy órával bejött az öltözőmbe egy fiatal ember, bemutatkozott, elmondta, hogy ő Bodnár István és ő a tv-műsor rendezője. Mondjam el, miket fognak látni. Amikor kicsit kétségbeesve közöltem vele, hogy fogalmam sincs, nekem is csak ez a pár információ áll a rendelkezésemre, Pisti megveregette a vállam és azt mondta: "Ne izguljon, rendben lesz minden, különben is, én szeretem a "vakrepülést" a kihívások mindig doppingolnak."

Nos, akár "vakrepülésről" volt szó, akár komoly felkészülésről, Pisti mindig és minden körülmények között a tehetsége legjavát nyújtotta. Az évek során egymás után csináltunk közös műsorokat, én mint szerkesztő, ő mint rendező. Dolgoztunk együttérzésben, egymást segítve.

Sokat köszönhetek neki. Talán a legsikeresebb nagy műsorunk a Te Meg Én című összeállítás volt. Paul Geraldy versei köré szerkesztettem sanzont, táncot, operettet, nagyszerű szereposztással, élükön a két vezető színésszel, Piros Ildikóval és Bács Ferenccel. Akkor még nem volt az a korszerű tv-technika, ami ma már természetes mindenkinek. Ennek ellenére Pisti, vezető operatőr kollégájával Márk Ivánnal olyan képi megfogalmazással állította televízióra a műsort, hogy a szakma osztatlan elismerését vívta ki. A produkció még ma is időszerű annak ellenére, hogy a képi bravúrok nem tették lehetetlenné a versek élvezetét. Az irodalom tisztelete, az emberi arc kifejezőképessége, a beszéd szépsége volt a fontos Pisti számára. A forgatás során soha nem volt hisztizés, balhé, minden emberi és kultúrált légkörben zajlott. Öröm volt a műsor készítésének ideje, öröm volt az utó-munka, és öröm volt látni az elkészült alkotást. Akkor is megköszöntem, és most is köszönöm Neked Pisti.

Mindig számon tartottam munkáidat. Egyszer készítettem egy hosszabb interjút is veled, így sok mindent megtudtam az életedről. Te pedig meghívtál, hogy vegyek részt a Heti Hetes egyik felvételén, hiszen a műsornak éveken át voltál vezető rendezője. Elmentem és örömmel élveztem újra a tv-s munkát, láttam, hogy mennyire szeretnek és tisztelnek ott is a kollégáid.

Miután feleségeddel, a kiváló Liszt-díjas karnaggyal, Thész Gabriellával az MR Gyermekkórusának vezetőjével is együtt dolgoztam, újra többet találkoztunk. Utoljára személyesen a Művészetek Palotájának megnyitó ünnepségén egymás mellett ültünk, de akkor már félve konstatáltam kezdődő betegséged előjeleit.

Azóta csak Gabi beszámolóiból kísértem figyelemmel aggódva az egyre romló állapotodról szóló híreket. Tudtál rólam és a többi barátról, hiszen Gabi mindig átadta üzeneteinket. Remélem érezted, hogy a betegségeddel való küzdelmeidben nem maradtál egyedül. Feleséged embert próbáló nehézségek között is mindig ott állt melletted, hiszen amit lehetett, mindent, de mindet megtett érted. Thész Gabriella nem csak nagy művész, hanem szerető társ és igaz ember is. Alig 58 évesen most elmentél örökre, végre megszabadultál a sok szenvedéstől. Az utánad következő tv-rendező generációnak már nem tudod átadni tudásodat, képi érzékenységedet nem tanulhatja meg tőled senki.

Ha van valahol egy égi tv-stáb, kérlek, számíts rám majd, és tisztelj meg azzal, hogy dolgozol velem, ha én is oda kerülnék. Nyugodj békében mindannyiunk drága Bodnár Pistije, a magyar televíziózás jelentős évtizedeinek egyik kiváló rendező művésze!

(Bodnár István temetésére 2008. június 12-én 14:30-kor kerül sor a Farkasréti temetőben.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.