Klasszikus

Búcsú Bodnár Istvántól

2008.05.29. 00:00
Ajánlom
Hosszú betegség után május 18-án 58 éves korában elhunyt Bodnár István, a Magyar Televízió rendezője, akinek nevéhez számos zenés és kulturális műsor kötődik. Az alábbiakban László Zsuzsa emlékezik meg kollégájáról és barátjáról.

Jó harminc éve, egy ORI műsort konferáltam, amit a TV rögzített. Kubai énekesek, táncosok szerepeltek, megkaptam a programot, a szereplők nevét, a művek címét, és ennek alapján kellett nekifognunk az előadásnak. Kezdés előtt egy órával bejött az öltözőmbe egy fiatal ember, bemutatkozott, elmondta, hogy ő Bodnár István és ő a tv-műsor rendezője. Mondjam el, miket fognak látni. Amikor kicsit kétségbeesve közöltem vele, hogy fogalmam sincs, nekem is csak ez a pár információ áll a rendelkezésemre, Pisti megveregette a vállam és azt mondta: "Ne izguljon, rendben lesz minden, különben is, én szeretem a "vakrepülést" a kihívások mindig doppingolnak."

Nos, akár "vakrepülésről" volt szó, akár komoly felkészülésről, Pisti mindig és minden körülmények között a tehetsége legjavát nyújtotta. Az évek során egymás után csináltunk közös műsorokat, én mint szerkesztő, ő mint rendező. Dolgoztunk együttérzésben, egymást segítve.

Sokat köszönhetek neki. Talán a legsikeresebb nagy műsorunk a Te Meg Én című összeállítás volt. Paul Geraldy versei köré szerkesztettem sanzont, táncot, operettet, nagyszerű szereposztással, élükön a két vezető színésszel, Piros Ildikóval és Bács Ferenccel. Akkor még nem volt az a korszerű tv-technika, ami ma már természetes mindenkinek. Ennek ellenére Pisti, vezető operatőr kollégájával Márk Ivánnal olyan képi megfogalmazással állította televízióra a műsort, hogy a szakma osztatlan elismerését vívta ki. A produkció még ma is időszerű annak ellenére, hogy a képi bravúrok nem tették lehetetlenné a versek élvezetét. Az irodalom tisztelete, az emberi arc kifejezőképessége, a beszéd szépsége volt a fontos Pisti számára. A forgatás során soha nem volt hisztizés, balhé, minden emberi és kultúrált légkörben zajlott. Öröm volt a műsor készítésének ideje, öröm volt az utó-munka, és öröm volt látni az elkészült alkotást. Akkor is megköszöntem, és most is köszönöm Neked Pisti.

Mindig számon tartottam munkáidat. Egyszer készítettem egy hosszabb interjút is veled, így sok mindent megtudtam az életedről. Te pedig meghívtál, hogy vegyek részt a Heti Hetes egyik felvételén, hiszen a műsornak éveken át voltál vezető rendezője. Elmentem és örömmel élveztem újra a tv-s munkát, láttam, hogy mennyire szeretnek és tisztelnek ott is a kollégáid.

Miután feleségeddel, a kiváló Liszt-díjas karnaggyal, Thész Gabriellával az MR Gyermekkórusának vezetőjével is együtt dolgoztam, újra többet találkoztunk. Utoljára személyesen a Művészetek Palotájának megnyitó ünnepségén egymás mellett ültünk, de akkor már félve konstatáltam kezdődő betegséged előjeleit.

Azóta csak Gabi beszámolóiból kísértem figyelemmel aggódva az egyre romló állapotodról szóló híreket. Tudtál rólam és a többi barátról, hiszen Gabi mindig átadta üzeneteinket. Remélem érezted, hogy a betegségeddel való küzdelmeidben nem maradtál egyedül. Feleséged embert próbáló nehézségek között is mindig ott állt melletted, hiszen amit lehetett, mindent, de mindet megtett érted. Thész Gabriella nem csak nagy művész, hanem szerető társ és igaz ember is. Alig 58 évesen most elmentél örökre, végre megszabadultál a sok szenvedéstől. Az utánad következő tv-rendező generációnak már nem tudod átadni tudásodat, képi érzékenységedet nem tanulhatja meg tőled senki.

Ha van valahol egy égi tv-stáb, kérlek, számíts rám majd, és tisztelj meg azzal, hogy dolgozol velem, ha én is oda kerülnék. Nyugodj békében mindannyiunk drága Bodnár Pistije, a magyar televíziózás jelentős évtizedeinek egyik kiváló rendező művésze!

(Bodnár István temetésére 2008. június 12-én 14:30-kor kerül sor a Farkasréti temetőben.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.