Klasszikus

Búcsúszimfóniák

2008.04.30. 00:00
Ajánlom
Utolsó hangversenyeihez érkezik tavasszal-ősszel a Művészetek Palotájának Magyar Szimfonikus Körkép című sorozata, amely az ország szinte valamennyi szimfonikus zenekarát és karmestereit látja vendégül.

A Nemzeti Hangversenyteremben felvonuló együttesek műsorválasztásukban teljesen szabad kezet kaptak, egyetlen kitétellel: programjukba kötelező beilleszteni egy mai kortárs magyar zeneszerző művét. Ez az előadók számára egyaránt jelenti a kihívást, valamint a huszadik századi magyar zene ápolásának és népszerűsítésének lehetőségét is. A májusi, illetve szeptemberi koncerteken, amelyeken kiváló szólisták közreműködnek, ismét nagyon színes, ritkán hallható darabokkal és ősbemutatókkal tűzdelt műsorokkal találkozhat a közönség.

Bánfalvi Béla: A Magyar Szimfonikus Körképben szereplő programunk választásánál a praktikus szempontok és a művek különleges szeretete egyaránt közrejátszottak. A szervezők felkérésére nagy örömmel vállaltuk, hogy Fassang László orgonaművészt kísérhessük, aki Bach d-moll orgonaversenyét szólaltatja majd meg, ami az azonos hangnemű zongoraverseny orgonára írt változata. Bach zenéje tulajdonképpen kínálta a lehetőséget, hogy a program többi részében is barokk, illetve klasszikus muzsikát játszunk. Elsőként két Händel-mű, a Vízi zene egy részlete, majd a B-dúr concerto grosso hangzik el. Mindkét darabot meglehetősen ritkán játszzák. A concertót idén már előadtuk egyszer, csakúgy, mint a kortárs Orbán György Albumlapok Razumovszkij grófnak című művét. Akkor nagyon megkedvelte a zenekar ezt a kellemes darabot, így boldogan illesztettük bele újra a programba. A második részben elhangzó Haydn A-dúr szimfónia szintén egy viszonylag keveset játszott, ám remek és nagyszabású mű.

Gyüdi Sándor: A Szegedi Szimfonikus Zenekart a második világháború végéig egy évtizeden át a fi atal Fricsay Ferenc vezette, aki mellett ezekben az években olyan nagyságok is vezényelték az együttest, mint Willem Mengelberg, Erich Kleiber és a saját operáját dirigáló Pietro Mascagni. A zenekart a legendás karmester és zeneszerző, Vaszy Viktor 1969-ben szervezte önálló intézménnyé, amely azóta is az operajátszás alapját jelenti Magyarország második legnagyobb operatársulatánál, a Szegedi Nemzeti Színházban. Az elmúlt évtizedekben az új szervezeti keret nyújtotta lehetőségekkel élve az együttes jelentős koncertzenekarrá fejlődött, elsősorban vezető karmesterei munkája révén. Az igazgató-karmesteri tisztet 1999 óta tölti be Gyüdi Sándor, aki előbb matematika-fi zika szakon szerzett diplomát, de már diákévei alatt kórust alapított, s végül a zenei pálya, a vezénylés mellett döntött. A budapesti Zeneakadémia elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, operakarmesterként Magyarországon kívül Franciaországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában is vendégszerepelt már. Május 6-án a zenekar két Puccini-mű között jelentős zeneszerzőnk, Szőllősy András Transfi gurazioni című darabját szólaltatja meg.

Kocsis Zoltán: Az idén nyolcvanöt éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar május 22-én lép fel a zenekarok seregszemléjén. Kocsis Zoltán, az est karmestere ismét különleges programot választott, melynek koncepciója ezúttal a szimfónia műfaja és a szimfonikus gondolkodásmód köré épül. Kortárs darabként Dukay Barnabás Szimfóniák az éjféli Naphoz című műve hangzik majd el, amely egyben ősbemutató is lesz, hiszen Dukay kifejezetten a Nemzeti Filharmonikusok felkérésére komponálta a darabot. Kocsis, aki közismerten általa érzékenyen kiválasztott szólistákkal dolgozikegyütt, erre az estére a brit Ian Fountaint hívta meg, aki Beethoven II. (B-dúr) zongoraversenyét adja majd elő. A kiváló zongorista az 1989-es Arthur Rubinstein verseny nyertese, és a Tiszadobi Zongorafesztivál kapcsán a magyar közönség előtt sem ismeretlen. A koncert második részében Csajkovszkij 1885-ben komponált Manfréd-szimfóniája hangzik el, amely egy igen ritkán játszott, különleges mű. Tételeinek alapjául Byron drámai költeménye szolgált.

Hamar Zsolt: Sajnos a programunkat több helyen kellett módosítani, ezért még eléggé képlékeny, hogy mi lesz a végleges repertoár. Eredetileg Kocsis Zoltán Csernobil ’86 című művét játszottuk volna el, de végül úgydöntöttünk, szerepeljen inkább vagy egy zenekari átirata, vagy egy újonnan komponált szerzeménye a műsorban. A saját darabomról is egyelőre meglehetősen keveset tudok mondani, ugyanis még meg kell írnom. Körülbelül egy hónapom lesz rá, ám remélem azért sikerül valami szépet alkotni. Amit biztosan eljátszunk, az Brahms hegedűre és gordonkára írt kettősversenye. Ennek apropóját az adta, hogy Bujtor Balázs személyében új koncertmesterünk lett, és szerettük volna őt egy koncertlehetőséggel megajándékozni. Nagy örömmel fogadta a felkérést, mert egyszerre két régi vágya is teljesülhet. Egyrészt az, hogy eljátszhassa ezt a gyönyörű kettősversenyt, másrészt, hogy ezt Fenyő László gordonkaművésszel együtt tehesse meg.

(2008. május 03. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Budapesti Vonósok koncertje; Händel: Vízi zene – 3. szvit; B-dúr concerto grosso, op. 6 No. 7; J. S. Bach: d-moll orgonaverseny (a BWV 146 és 188 nyomán); Orbán György: Albumlapok Razumovszkij grófnak; Haydn: A-dúr "Tempora mutantur" szimfónia, Hob. I:64; km.: Fassang László (orgona)

2008. május 06. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje; Puccini: Capriccio sinfonico; Szőllősy András: Trasfi gurazioni; Puccini: Messa di Gloria; km.: Cselóczki Tamás (tenor), Szegedi Csaba (bariton), Cser Krisztián (basszus), Vaszy Viktor Kórus; vez.: Gyüdi Sándor

2008. május 22. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Dukay Barnabás: Szimfóniák az éjféli Naphoz (ősbemutató); Beethoven: II., B-dúr zongoraverseny, op. 19; Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58; km.: Ian Fountain (zongora); vez.: Kocsis Zoltán

2008. szeptember 21. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok koncertje; Kocsis Zoltán és Hamar Zsolt művei; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; km.: Bujtor Balázs (hegedű), Fenyő László (gordonka); vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.