Klasszikus

Búcsúszimfóniák

2008.04.30. 00:00
Ajánlom
Utolsó hangversenyeihez érkezik tavasszal-ősszel a Művészetek Palotájának Magyar Szimfonikus Körkép című sorozata, amely az ország szinte valamennyi szimfonikus zenekarát és karmestereit látja vendégül.

A Nemzeti Hangversenyteremben felvonuló együttesek műsorválasztásukban teljesen szabad kezet kaptak, egyetlen kitétellel: programjukba kötelező beilleszteni egy mai kortárs magyar zeneszerző művét. Ez az előadók számára egyaránt jelenti a kihívást, valamint a huszadik századi magyar zene ápolásának és népszerűsítésének lehetőségét is. A májusi, illetve szeptemberi koncerteken, amelyeken kiváló szólisták közreműködnek, ismét nagyon színes, ritkán hallható darabokkal és ősbemutatókkal tűzdelt műsorokkal találkozhat a közönség.

Bánfalvi Béla: A Magyar Szimfonikus Körképben szereplő programunk választásánál a praktikus szempontok és a művek különleges szeretete egyaránt közrejátszottak. A szervezők felkérésére nagy örömmel vállaltuk, hogy Fassang László orgonaművészt kísérhessük, aki Bach d-moll orgonaversenyét szólaltatja majd meg, ami az azonos hangnemű zongoraverseny orgonára írt változata. Bach zenéje tulajdonképpen kínálta a lehetőséget, hogy a program többi részében is barokk, illetve klasszikus muzsikát játszunk. Elsőként két Händel-mű, a Vízi zene egy részlete, majd a B-dúr concerto grosso hangzik el. Mindkét darabot meglehetősen ritkán játszzák. A concertót idén már előadtuk egyszer, csakúgy, mint a kortárs Orbán György Albumlapok Razumovszkij grófnak című művét. Akkor nagyon megkedvelte a zenekar ezt a kellemes darabot, így boldogan illesztettük bele újra a programba. A második részben elhangzó Haydn A-dúr szimfónia szintén egy viszonylag keveset játszott, ám remek és nagyszabású mű.

Gyüdi Sándor: A Szegedi Szimfonikus Zenekart a második világháború végéig egy évtizeden át a fi atal Fricsay Ferenc vezette, aki mellett ezekben az években olyan nagyságok is vezényelték az együttest, mint Willem Mengelberg, Erich Kleiber és a saját operáját dirigáló Pietro Mascagni. A zenekart a legendás karmester és zeneszerző, Vaszy Viktor 1969-ben szervezte önálló intézménnyé, amely azóta is az operajátszás alapját jelenti Magyarország második legnagyobb operatársulatánál, a Szegedi Nemzeti Színházban. Az elmúlt évtizedekben az új szervezeti keret nyújtotta lehetőségekkel élve az együttes jelentős koncertzenekarrá fejlődött, elsősorban vezető karmesterei munkája révén. Az igazgató-karmesteri tisztet 1999 óta tölti be Gyüdi Sándor, aki előbb matematika-fi zika szakon szerzett diplomát, de már diákévei alatt kórust alapított, s végül a zenei pálya, a vezénylés mellett döntött. A budapesti Zeneakadémia elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, operakarmesterként Magyarországon kívül Franciaországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában is vendégszerepelt már. Május 6-án a zenekar két Puccini-mű között jelentős zeneszerzőnk, Szőllősy András Transfi gurazioni című darabját szólaltatja meg.

Kocsis Zoltán: Az idén nyolcvanöt éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar május 22-én lép fel a zenekarok seregszemléjén. Kocsis Zoltán, az est karmestere ismét különleges programot választott, melynek koncepciója ezúttal a szimfónia műfaja és a szimfonikus gondolkodásmód köré épül. Kortárs darabként Dukay Barnabás Szimfóniák az éjféli Naphoz című műve hangzik majd el, amely egyben ősbemutató is lesz, hiszen Dukay kifejezetten a Nemzeti Filharmonikusok felkérésére komponálta a darabot. Kocsis, aki közismerten általa érzékenyen kiválasztott szólistákkal dolgozikegyütt, erre az estére a brit Ian Fountaint hívta meg, aki Beethoven II. (B-dúr) zongoraversenyét adja majd elő. A kiváló zongorista az 1989-es Arthur Rubinstein verseny nyertese, és a Tiszadobi Zongorafesztivál kapcsán a magyar közönség előtt sem ismeretlen. A koncert második részében Csajkovszkij 1885-ben komponált Manfréd-szimfóniája hangzik el, amely egy igen ritkán játszott, különleges mű. Tételeinek alapjául Byron drámai költeménye szolgált.

Hamar Zsolt: Sajnos a programunkat több helyen kellett módosítani, ezért még eléggé képlékeny, hogy mi lesz a végleges repertoár. Eredetileg Kocsis Zoltán Csernobil ’86 című művét játszottuk volna el, de végül úgydöntöttünk, szerepeljen inkább vagy egy zenekari átirata, vagy egy újonnan komponált szerzeménye a műsorban. A saját darabomról is egyelőre meglehetősen keveset tudok mondani, ugyanis még meg kell írnom. Körülbelül egy hónapom lesz rá, ám remélem azért sikerül valami szépet alkotni. Amit biztosan eljátszunk, az Brahms hegedűre és gordonkára írt kettősversenye. Ennek apropóját az adta, hogy Bujtor Balázs személyében új koncertmesterünk lett, és szerettük volna őt egy koncertlehetőséggel megajándékozni. Nagy örömmel fogadta a felkérést, mert egyszerre két régi vágya is teljesülhet. Egyrészt az, hogy eljátszhassa ezt a gyönyörű kettősversenyt, másrészt, hogy ezt Fenyő László gordonkaművésszel együtt tehesse meg.

(2008. május 03. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Budapesti Vonósok koncertje; Händel: Vízi zene – 3. szvit; B-dúr concerto grosso, op. 6 No. 7; J. S. Bach: d-moll orgonaverseny (a BWV 146 és 188 nyomán); Orbán György: Albumlapok Razumovszkij grófnak; Haydn: A-dúr "Tempora mutantur" szimfónia, Hob. I:64; km.: Fassang László (orgona)

2008. május 06. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje; Puccini: Capriccio sinfonico; Szőllősy András: Trasfi gurazioni; Puccini: Messa di Gloria; km.: Cselóczki Tamás (tenor), Szegedi Csaba (bariton), Cser Krisztián (basszus), Vaszy Viktor Kórus; vez.: Gyüdi Sándor

2008. május 22. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Dukay Barnabás: Szimfóniák az éjféli Naphoz (ősbemutató); Beethoven: II., B-dúr zongoraverseny, op. 19; Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58; km.: Ian Fountain (zongora); vez.: Kocsis Zoltán

2008. szeptember 21. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemztei Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok koncertje; Kocsis Zoltán és Hamar Zsolt művei; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; km.: Bujtor Balázs (hegedű), Fenyő László (gordonka); vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.