Klasszikus

Budafoki Universitas

2010.04.19. 17:20
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar évadtervében állandó helye van az Universitas koncerteknek. Játsszon a Fidelióval és nyerjen egy Universitas bérletet!

A Budafoki Dohnányi Zenekar április 1-30 között bérlet elővásárlási akciót hirdet. Az akció keretében április 10-23 között lehet a helyeket lefoglalni, április 24-30 között pedig megvásárolni. A bérletek kifizetése átutalással is lehetséges, ebben az esetben az érdeklődők postán kaphatják meg bérleteiket.
A 2010-11 évad bérleteiben egy kis változás mutatkozik. Az oratóriumbérlet megszűnik, helyette egy nagy szimfonikus zenekari műveket kínáló bérletsorozatot hirdetnek Fortissima néven. Lesz persze továbbra is oratórium: a bérlet nyitóhangversenyén Händel Messiását hallhatják az érdeklődők. Ezt követően Roberto Paternostro vezénylete alatt Mahler III. szimfóniája csendül fel. A sorozat harmadik előadásán Kodály: Háry János-szvitje, valamint Sosztakovics VII. szimfóniája hallható Hollerung Gábor irányításával. A bérlet utolsó előadásán Kocsis Zoltán nem csak dirigál, hanem zongorázik is: Rossini és Rahmaniynov művei mellett Mozart C-dúr (K. 415) zongoraversenyét adja elő.
A Budafoki Hangversenyesték sorozat a jövő évadban még gazdagabb kínálattal várja az érdeklődőket. Külön említést érdemel a zenekar újévi hangversenye, amely a lokális kulturális évad egyik kiemelkedő zenei eseménye, és mindig zsúfolásig megtelt teremben zajlik. A Klauzál Házban a jövő évadra hét bérletes előadást terveznek kiváló hazai és külföldi karmesterek, szólisták közreműködésével - vezényel többek között Werner Gábor, Vashegyi György és Tonci Bilic. Igazi csemege lesz a karácsonyi hangversenyen, ahol Vivaldi A négy évszak című versenyműveit a zenekar négy koncertmesterének tolmácsolásában hallhatják, a koncert első felében pedig a fúvóskar mutatkozik be Mozart Gran partita című szerenádjával. Emellett a bérleti hangversenyen hallhatják a Magyar Rádió Haydn-Mendelssohn zongoraversenyének különdíjasát, Borbély Lászlót, aki Mozart c-moll zongoraversenyét szólaltatja meg. A fiatal tehetséges csellóművész, Szabó Ildikó Haydn C-dúr csellóversenyét adja elő, Ivana Bilic pedig egy igazi különlegesség közreműködője lesz: férje irányítása alatt Schwandtner ütőkre írt versenyművét adja elő. A hangversenyek programja a zeneirodalom széles spektrumát felöleli: a sorozat repertoárja a klasszikusokon (Vivaldi, Mozart, Haydn, Beethoven), a romantikusokon keresztül (Berlioz, Schumann) egészen a 20. századi zenéig (Schwandtner, Kurt Weill) nyúlik.
Az Universitas bérlet programjának összeállításánál éppoly fontos szempont az ismert és népszerű darabok megszólaltatása, mint a ritkábban hallható zeneművek, kortárs magyar és külföldi kompozíciók előadása. Így például felcsendül Mozart: Jupiter szimfóniája, Cherubini Reqiemje, Rimszkij-Korszakov Seherezádéja, Csajkovszkij 1812 című szimfonikus költeménye, a szerző eredetei szándékai szerint kórus közreműködésével, valamint Brahms Kettősversenye. Ebben az évadban is szerepelnek magyar zeneszerzők művei a programban: a Liszt-év előtt Liszt Faust szimfóniájával tisztelegnek, emellett felcsendül Jereb Ervin trombitaversenye, valamint Berlioz Római karnevál című műve. A sorozatban olyan neves művészek működnek közre, mint Geiger György trombitaművész, Chun-Wen Huang hegedűművész, a Shlomo Mintz által vezetett Sion-Valais International Festival de Musique nevű zenei verseny győztese, Polgár Éva klarinétművész, aki Penderecki Klarinétversenyét adja elő, valamint Baráti Kristóf és Szabó Péter Brahms kettősversenyében működik közre.

A zenekar emellett kiemelt figyelmet fordít az ifjúság zenei nevelésére, családi hangversenyek szervezésére. Ezek keretében a zenekar a magas szintű hangversenyeket kombinálja zenei ismeretterjesztéssel. Ifjúsági és családi bérletsorozataink hatalmas népszerűségnek örvendenek, törzsközönségünk évről-évre gyarapszik mind Budafokon, mind pedig az Olasz Intézetben.
A megérthető zene koncepciója szerint a hangverseny első felében Hollerung Gábor karmester tart előadást a második félidőben bemutatandó műről, ahol a közönség sok érdekességgel, zenei részlettel fűszerezett, igényes ismertetőn keresztül informálódhat a zenei technikákról, háttérismeretekről, szakkifejezésekről, zenei történésekrő. Ez a bérlet nem csak a gimnazista korosztálynak, hanem az egész családnak igényes, kulturális kikapcsolódást ígér vasárnap délelőttre. A bérlet tematikája a következő:
A megérthető zene junior a kisebb korosztálynak - felső tagozatosoknak - szól. A sorozatra kedvezményes két illetve négy fő részére szóló családi bérletek is válthatók. Célja, hogy a felnőtteknek, illetve gimnazistáknak szánt Megérthető zenét lefordítsa a fiatalabbak nyelvére, illetve hogy a „nagyok" sorozatának témáját több, a fiatalabbak számára fogyaszthatóbb illusztrációval tegye érthetővé. A karmesteri magyarázattal kísért hangversenyek programja rendkívül színes és változatos, minden előadása egy-egy zenei műfajra, kultúrára helyezi a hangsúlyt, néhány népszerű művön keresztül bemutatva annak zenei, kifejezésbeli sajátosságait. A sorozat máris számottevő sikereket könyvelhet el, a nézőszám jelentősen megnőtt az előző évekhez képest. A jövő évi programban zenében elbeszélt történeteket ismerhetnek meg a hallgatók: pl. Szentivánéji álom, mely egy tündértörténethez írt kísérőzene, mesés zenei megjelenítéssel; az Állatok farsangja - ami burkoltan az emberi jellemek karikatúrája; lesznek kórusművek, melyek életképeket mutatnak be egészen különleges zenei eszközökkel; emellett felcsendül Prokofjev meséje, a Péter és a farkas, amelyben alapvető zenei karaktereket lehet megismerni; a program része lesz Britten Purcell-variációi, amelynek lényeges eleme a hangszerek vetélkedése és egymásra találása. A fiatalok emellett a könnyedebb műfajokba is betekintést nyerhetnek a Budafok Big Band segítségével.
A legkisebbeknek szóló ingyenes hangversenysorozat - a Zeneértő leszek - a jövő évadban is folytatódik a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Kulturális Központban Zelinka Tamás vezetésével. A hangszerbemutatóval és magyarázattal egybekötött koncertek keretében az óvodások és kisiskolások megismerkedhetnek az egyes hangszercsoportokkal.

Kérdésünk: Összesen hány bérletsorozattal jelentkezik 2010/2011-ben a Budafoki Dohnányi Zenekar?

Ha a helyes választ május 3-áig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két Universitas bérletet nyer. 

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.

Információ és részletes bérletprogram a Hangoló magazinban vagy a www.bdz.hu-n található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.