Klasszikus

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

2020.05.21. 11:30
Ajánlom
Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.

A koronavírus-járvány mindenkinek felborította az életét, de a Budapesti Fesztiválzenekar úgy döntött: megteremti a biztonságos feltételeket, és gőzerővel készülnek a 2020–21-es évadra, melyre a nagyközönség június 10-től vásárolhatja meg bérleteit. A szólójegyek és szabad bérletek június 24-től lesznek elérhetőek.

A május 21-i online sajtótájékoztatón Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester elmondta, hogy a Fesztiválzenekar Budapest legfőbb büszkesége, jó hírének vivője szerte a világban, a zenekar fejlesztése politikai táborokon átívelő cél. A Fesztiválzenekar működése pénzügyileg biztosított – szögezte le, megköszönve a türelmét az együttesnek, míg ez a kérdés végül rendeződött. A főpolgármester megköszönte a Karanténkoncert-sorozatot, amely „azt a reményt sugallja, hogy hamarosan talán találkozunk”.

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

Kapcsolódó

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón finoman beintett a Fesztiválzenekarnak, hogy túl sok kérdés, probléma van a zenekar működése körül, reméli, hogy a zenekarok foglalkoztatási modellje egységesedik. „Egyik oldalon példát mutatott, másik oldalon csak kilóg a Fesztiválzenekar” – utalva arra, hogy a hazai szimfonikus zenekarokban számos foglalkoztatási formát ismernek. Hozzátette: tavaly a Fesztiválzenekar 1,15 milliárd állami támogatás mellett 250 milliós extra támogatást kapott, ez idén újabb 500 millióval nőtt.

Fischer Iván később erre úgy reagált, hogy a Fesztiválzenekar korábban azért nem munkaviszonyban foglalkoztatta a zenészeit, mert „nem volt pénz”. Erdődy Orsolya ügyvezető ezt azzal egészítette ki, hogy egyes projektekre a legmegfelelőbb zenészeket szerződtetik, és keresik a legalkalmasabb kifizetési rendszert, hogy a művészi kompetenciák is érvényesülnek.

Fekete Péter arra kérdésre, hogy mikor várható a kulturális élet újraindulása, nem tudott pontosan válaszolni. Elmondta, hogy a budapesti korlátozások feloldása két héttel követi a vidékit, így „a szakmai élet” hamarosan a fővárosban is elindul.

Hivatalos iránymutatást nem tudok mondani, ez inkább vágy arra vonatkozóan, hogy a kultúra újra működhessen

- mondta a kulturális államtitkár.

„Mindenképpen azt szeretnénk, hogy szeptembertől újrainduljon a koncertélet, nem csak nekünk, a közönségnek óriási szüksége van zenére, koncertek nélkül nem lehet élni” – fogalmazott Fischer Iván. Hozzátette: lehet, hogy ez lesz az utolsó, amit engedélyeznek, de a koncertlátogatás rituálé. A karmester a kompromisszumos megoldásoknak és szegényesnek nevezte azokat a próbálkozásokat, ahol csökkentett létszámú zenekarok félig üres nézőtér előtt játszanak. A Fesztiválzenekar rendes koncertekre készül szeptembertől.

A zeneigazgató úgy állította össze az új szezon műsorát, hogy egyensúlyban legyenek benne a fiatal tehetségek és a befutott nagyágyúk, a komoly és humoros programok, a zenei repertoár pedig most is a régizenétől a legújabb zenéig terjed. Fischer Beethovent, Mahlert, Lisztet, Stravinskyt, Prokofjevet, Schumannt, Brucknert, Mozartot és Ravelt is vezényel. Az idei Európai Hidak fesztivál fókuszába Nagy-Britannia kerül. A 2020-as évet újra Titokkoncerttel búcsúztatják a Budapest Kongresszusi Központban.

Fontos, hogy a BFZ-nél a bérletvásárlás teljesen biztonságos: egyrészt mert az árusítás a közönség egészségének megőrzése érdekében kizárólag online történik, másrészt pedig mert anyagi kár sem érhet senkit. Ha lesz olyan koncert, amelyet a világjárvány miatt le kell mondaniuk, az adott bérlethányadot visszatérítik. „Minden visszaváltható lesz” – nyugtatott meg mindenkit Fischer.

Zeneszó másképp

Olyan sok mindent megragadnak ezek a szavak az életükből, igaz? Pont ilyen sokszínű lesz a Fesztiválzenekar új szezonjának programja is. Felvezető kampányukban kortárs írókat és költőket kértek fel, hogy hallgassanak meg egy-egy darabot az évad programjából Mozarttól Beethovenen át Prokofjevig, és írják le azt az egyetlen szót, amit előhív bennük az adott mű. Így jött létre tíz teljesen egyedi zeneszó. A résztvevők a szavak születéséről is meséltek, rövid történeteiket itt találják. A játékban olyan fontos és kiemelkedő alkotók vettek részt, mint Dragomán György, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Péterfy-Novák Éva, Spiró György, Szabó T. Anna, Totth Benedek, Tóth Krisztina és Závada Pál. A kampányt a Magvető Kiadó és a Libri Kiadó támogatták.

Nemzetközi és hazai nagyágyúk

BFZ_AnnaVinnitskayaMarcoBorggreve-111745.jpg

Anna Vinnitskaya (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Az új évadban az igazi nagyágyúk közül a Fesztiválzenekar muzsikusai újra együtt zenélnek a „finom, érzékeny”, norvég hegedűművésszel, Vilde Franggal, a „szenvedélyes és fékezhetetlenül virtuóz” hegedűssel, Christian Tetzlaff-fal, Sir Simon Rattle tanítványával, a karmester Robin Ticciatival, a polihisztor Jörg Widmann-nal, az „erőteljes energiakitörések mesterével”, Jukka-Pekka Sarastével, Julia Fischerrel, aki „kifogástalan intonációval és meleg szívvel játszik”, és Midori Seilerrel, akit sokan a „barokk hegedülés legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb” alakjának tartanak. „Tizennégy női szólistánk lesz a következő évadban” – emelte ki Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetője.

BFZ_VildeFrangMarcoBorggreve-111745.jpg

Vilde Frang (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

A Fidelio kérdésére Fischer Iván elmondta, hogy a nyártól valószínűleg már Európában lehet utazni, nem lesz akadálya annak, hogy a zenekarral külföldi szólistákkal játsszanak,

ahogy annak sem, hogy a zenekar turnézzon. Az idei amszterdami Mahler-fesztivál például elmaradt, de a jövő évire már hivatalos a Fesztiválzenekar.

Több fantasztikus magyar művésszel is együtt dolgoznak: érkezik a világ egyik legfoglalkoztatottabb hegedűse, Baráti Kristóf, aki a Bachtrack kritikusa szerint „lágyan, elegánsan és intenzíven” szólaltatja meg Korngold D-dúr hegedűversenyét. A Fesztiválzenekart először vezényli a nemzetközi hírű Madaras Gergely, akit a Mezzo TV 2019 szeptemberében a hónap művészének választott. Visszatér a tavalyi Orfeo-operaprodukcióban brillírozó szoprán, Baráth Emőke és Takács-Nagy Gábor is, akinek Haydn-Mozart Plusz sorozata nélkül elképzelhetetlen egy BFZ-szezon.

Fischer Iván több fiatal szólistát is bemutat a hazai közönségnek: a koreai zongoraművészt, Seong-Jin Chót, aki 2015-ben megnyerte a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt, az ugyancsak zongoraművész Anna Vinnitskayát, aki a Washington Post szerint „igazi nőstényoroszlánként falja fel a legnehezebb kottaoldalakat is”, és Andrew Staplest, a fiatal tenort, aki tökéletesen énekli Mahler Dal a Földről című darabját.

Játék határok nélkül

bfz_1-221210.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar 2019. februári koncertje a Müpában (Fotó/Forrás: Kurcsák István / BFZ)

Az BFZ muzsikusai rengeteg lehetőséget kapnak a kamarazenélésre és arra is, hogy szólistaként is megmutathassák magukat, akár a klasszikus zenétől eltérő műfajokban is. Ez sokszor előfordul a jelenleg is futó online Karanténesteken, de lesz rá példa az új évadban is. Molnár Noémi hegedűművész például egy dzsesszes, tangós Loussier-hegedűversenyt játszik. Akik még szólistaként lépnek fel az évadban: Pálfalvi Tamás (trombita), Szabó Péter (cselló), Szőke Zoltán (kürt), Báll Dávid (zongora), Gordon Fantini (fagott), Jóföldi Anett (fuvola), Johannes Grosso (oboa), Polónyi Ágnes (hárfa), Yoonshin Song (hegedű) és Andrea Bressan (fagott).

Egy zenekar a közösségekért

BFZ_KozossegiHetKurcsakIstvan-215728.jpg

Életkép Budapesti Fesztiválzenekar Közösségi Hetéről (Fotó/Forrás: Kurcsák István / BFZ)

Az állami és fővárosi támogatás rendeződésének köszönhetően – amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi – a Fesztiválzenekar folytatja Közösségi Heteit: ingyenes, országos koncertsorozatuk keretében templomokban és elhagyott zsinagógákban játszanak, Zenevár című interaktív koncertjükkel pedig gyerekeket keresnek fel az ország különböző pontjain.

A Budapesti Fesztiválzenekar teljes szezonfüzete a linkre kattintva érhető el. A bérletekről bővebb információt itt talál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.