Klasszikus

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

2020.05.21. 11:30
Ajánlom
Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.

A koronavírus-járvány mindenkinek felborította az életét, de a Budapesti Fesztiválzenekar úgy döntött: megteremti a biztonságos feltételeket, és gőzerővel készülnek a 2020–21-es évadra, melyre a nagyközönség június 10-től vásárolhatja meg bérleteit. A szólójegyek és szabad bérletek június 24-től lesznek elérhetőek.

A május 21-i online sajtótájékoztatón Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester elmondta, hogy a Fesztiválzenekar Budapest legfőbb büszkesége, jó hírének vivője szerte a világban, a zenekar fejlesztése politikai táborokon átívelő cél. A Fesztiválzenekar működése pénzügyileg biztosított – szögezte le, megköszönve a türelmét az együttesnek, míg ez a kérdés végül rendeződött. A főpolgármester megköszönte a Karanténkoncert-sorozatot, amely „azt a reményt sugallja, hogy hamarosan talán találkozunk”.

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

Kapcsolódó

Megkapták a támogatást, több évre biztosított a Fesztiválzenekar működése

Megállapodott a kormány és a főváros, és két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón finoman beintett a Fesztiválzenekarnak, hogy túl sok kérdés, probléma van a zenekar működése körül, reméli, hogy a zenekarok foglalkoztatási modellje egységesedik. „Egyik oldalon példát mutatott, másik oldalon csak kilóg a Fesztiválzenekar” – utalva arra, hogy a hazai szimfonikus zenekarokban számos foglalkoztatási formát ismernek. Hozzátette: tavaly a Fesztiválzenekar 1,15 milliárd állami támogatás mellett 250 milliós extra támogatást kapott, ez idén újabb 500 millióval nőtt.

Fischer Iván később erre úgy reagált, hogy a Fesztiválzenekar korábban azért nem munkaviszonyban foglalkoztatta a zenészeit, mert „nem volt pénz”. Erdődy Orsolya ügyvezető ezt azzal egészítette ki, hogy egyes projektekre a legmegfelelőbb zenészeket szerződtetik, és keresik a legalkalmasabb kifizetési rendszert, hogy a művészi kompetenciák is érvényesülnek.

Fekete Péter arra kérdésre, hogy mikor várható a kulturális élet újraindulása, nem tudott pontosan válaszolni. Elmondta, hogy a budapesti korlátozások feloldása két héttel követi a vidékit, így „a szakmai élet” hamarosan a fővárosban is elindul.

Hivatalos iránymutatást nem tudok mondani, ez inkább vágy arra vonatkozóan, hogy a kultúra újra működhessen

- mondta a kulturális államtitkár.

„Mindenképpen azt szeretnénk, hogy szeptembertől újrainduljon a koncertélet, nem csak nekünk, a közönségnek óriási szüksége van zenére, koncertek nélkül nem lehet élni” – fogalmazott Fischer Iván. Hozzátette: lehet, hogy ez lesz az utolsó, amit engedélyeznek, de a koncertlátogatás rituálé. A karmester a kompromisszumos megoldásoknak és szegényesnek nevezte azokat a próbálkozásokat, ahol csökkentett létszámú zenekarok félig üres nézőtér előtt játszanak. A Fesztiválzenekar rendes koncertekre készül szeptembertől.

A zeneigazgató úgy állította össze az új szezon műsorát, hogy egyensúlyban legyenek benne a fiatal tehetségek és a befutott nagyágyúk, a komoly és humoros programok, a zenei repertoár pedig most is a régizenétől a legújabb zenéig terjed. Fischer Beethovent, Mahlert, Lisztet, Stravinskyt, Prokofjevet, Schumannt, Brucknert, Mozartot és Ravelt is vezényel. Az idei Európai Hidak fesztivál fókuszába Nagy-Britannia kerül. A 2020-as évet újra Titokkoncerttel búcsúztatják a Budapest Kongresszusi Központban.

Fontos, hogy a BFZ-nél a bérletvásárlás teljesen biztonságos: egyrészt mert az árusítás a közönség egészségének megőrzése érdekében kizárólag online történik, másrészt pedig mert anyagi kár sem érhet senkit. Ha lesz olyan koncert, amelyet a világjárvány miatt le kell mondaniuk, az adott bérlethányadot visszatérítik. „Minden visszaváltható lesz” – nyugtatott meg mindenkit Fischer.

Zeneszó másképp

Olyan sok mindent megragadnak ezek a szavak az életükből, igaz? Pont ilyen sokszínű lesz a Fesztiválzenekar új szezonjának programja is. Felvezető kampányukban kortárs írókat és költőket kértek fel, hogy hallgassanak meg egy-egy darabot az évad programjából Mozarttól Beethovenen át Prokofjevig, és írják le azt az egyetlen szót, amit előhív bennük az adott mű. Így jött létre tíz teljesen egyedi zeneszó. A résztvevők a szavak születéséről is meséltek, rövid történeteiket itt találják. A játékban olyan fontos és kiemelkedő alkotók vettek részt, mint Dragomán György, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Péterfy-Novák Éva, Spiró György, Szabó T. Anna, Totth Benedek, Tóth Krisztina és Závada Pál. A kampányt a Magvető Kiadó és a Libri Kiadó támogatták.

Nemzetközi és hazai nagyágyúk

BFZ_AnnaVinnitskayaMarcoBorggreve-111745.jpg

Anna Vinnitskaya (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Az új évadban az igazi nagyágyúk közül a Fesztiválzenekar muzsikusai újra együtt zenélnek a „finom, érzékeny”, norvég hegedűművésszel, Vilde Franggal, a „szenvedélyes és fékezhetetlenül virtuóz” hegedűssel, Christian Tetzlaff-fal, Sir Simon Rattle tanítványával, a karmester Robin Ticciatival, a polihisztor Jörg Widmann-nal, az „erőteljes energiakitörések mesterével”, Jukka-Pekka Sarastével, Julia Fischerrel, aki „kifogástalan intonációval és meleg szívvel játszik”, és Midori Seilerrel, akit sokan a „barokk hegedülés legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb” alakjának tartanak. „Tizennégy női szólistánk lesz a következő évadban” – emelte ki Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetője.

BFZ_VildeFrangMarcoBorggreve-111745.jpg

Vilde Frang (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

A Fidelio kérdésére Fischer Iván elmondta, hogy a nyártól valószínűleg már Európában lehet utazni, nem lesz akadálya annak, hogy a zenekarral külföldi szólistákkal játsszanak,

ahogy annak sem, hogy a zenekar turnézzon. Az idei amszterdami Mahler-fesztivál például elmaradt, de a jövő évire már hivatalos a Fesztiválzenekar.

Több fantasztikus magyar művésszel is együtt dolgoznak: érkezik a világ egyik legfoglalkoztatottabb hegedűse, Baráti Kristóf, aki a Bachtrack kritikusa szerint „lágyan, elegánsan és intenzíven” szólaltatja meg Korngold D-dúr hegedűversenyét. A Fesztiválzenekart először vezényli a nemzetközi hírű Madaras Gergely, akit a Mezzo TV 2019 szeptemberében a hónap művészének választott. Visszatér a tavalyi Orfeo-operaprodukcióban brillírozó szoprán, Baráth Emőke és Takács-Nagy Gábor is, akinek Haydn-Mozart Plusz sorozata nélkül elképzelhetetlen egy BFZ-szezon.

Fischer Iván több fiatal szólistát is bemutat a hazai közönségnek: a koreai zongoraművészt, Seong-Jin Chót, aki 2015-ben megnyerte a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt, az ugyancsak zongoraművész Anna Vinnitskayát, aki a Washington Post szerint „igazi nőstényoroszlánként falja fel a legnehezebb kottaoldalakat is”, és Andrew Staplest, a fiatal tenort, aki tökéletesen énekli Mahler Dal a Földről című darabját.

Játék határok nélkül

bfz_1-221210.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar 2019. februári koncertje a Müpában (Fotó/Forrás: Kurcsák István / BFZ)

Az BFZ muzsikusai rengeteg lehetőséget kapnak a kamarazenélésre és arra is, hogy szólistaként is megmutathassák magukat, akár a klasszikus zenétől eltérő műfajokban is. Ez sokszor előfordul a jelenleg is futó online Karanténesteken, de lesz rá példa az új évadban is. Molnár Noémi hegedűművész például egy dzsesszes, tangós Loussier-hegedűversenyt játszik. Akik még szólistaként lépnek fel az évadban: Pálfalvi Tamás (trombita), Szabó Péter (cselló), Szőke Zoltán (kürt), Báll Dávid (zongora), Gordon Fantini (fagott), Jóföldi Anett (fuvola), Johannes Grosso (oboa), Polónyi Ágnes (hárfa), Yoonshin Song (hegedű) és Andrea Bressan (fagott).

Egy zenekar a közösségekért

BFZ_KozossegiHetKurcsakIstvan-215728.jpg

Életkép Budapesti Fesztiválzenekar Közösségi Hetéről (Fotó/Forrás: Kurcsák István / BFZ)

Az állami és fővárosi támogatás rendeződésének köszönhetően – amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi – a Fesztiválzenekar folytatja Közösségi Heteit: ingyenes, országos koncertsorozatuk keretében templomokban és elhagyott zsinagógákban játszanak, Zenevár című interaktív koncertjükkel pedig gyerekeket keresnek fel az ország különböző pontjain.

A Budapesti Fesztiválzenekar teljes szezonfüzete a linkre kattintva érhető el. A bérletekről bővebb információt itt talál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.