Klasszikus

Budapest két hétig a kortárs kultúrát ünnepelte

2015.10.22. 09:02
Ajánlom
Vasárnap Jojo Mayer és Lajkó Félix teltházas koncertjével ért véget a 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A térség legnagyobb összművészeti kortárs eseménysorozatának 17 napja alatt 47 helyszínen 130 program zajlott a főváros legfontosabb kulturális intézményeiben.

A Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. közös szervezésében megvalósult fesztiválról idén is elismerően számoltak be a hazai és külföldi sajtóorgánumok. Több mint két hét alatt 10 hazánkban még sosem látott produkciót tekinthetett meg a közönség, 18 ősbemutató és 5 lemezbemutató részesei lehettek a nézők.

Bogányi Gergely, Bogányi Bence és a Münchener Kammerorchester

Bogányi Gergely, Bogányi Bence és a Münchener Kammerorchester (Fotó/Forrás: Felvegi Andrea)

Számos világsztárt és a hazai zenei élet kiemelkedő alkotóit látta vendégül a főváros. A világhírű orosz hegedűművész, Szergej Krilov több ízben is kiemelte, mennyire szereti Magyarországot és a magyar közönséget, ahogy a Sosztakovics operaszatíráját Bécs után a Müpában bemutató Neue Oper Wien társulata is sokszor szeretne még visszatérni a magyar fővárosba. A Pink Martini a színpadon táncoltatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, a Millenárison mulatott a Fanfare Ciocarlia, de lelkes taps köszöntötte a London Contemporary Orchestra szólistáit és a végtelenül szerény, de annál zseniálisabb Jonny Greenwoodot, ahogy a két virtuózt, Lajkó Félixet és Jojo Mayert is.

Jonny Greenwood és a London Contemporary Orchestra

Jonny Greenwood és a London Contemporary Orchestra (Fotó/Forrás: Colorlab)

A CAFe kiemelt figyelmet szentel a magyar zenetörténet meghatározó szereplőjének, Bartók Bélának, és az idei évtől kezdve rendszeresen megidézi majd a XX. század világhírű magyar komponistájának életművét. A 2016-os Bartók-év felvezető eseményeként a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál több programja is szorosan kapcsolódott Bartókhoz és örökségéhez.A szerző előtt tisztelegve állította össze műsorát koncertjére többek között a Söndörgő zenekara Kelemen-kvartettel, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint a Mini-Fesztivál és az Új Zenei Fórum Zeneszerzőversenyének inspirálója is Bartók volt.

A fesztivál másik fókusza az idén 80 éves Arvo Pärt volt, akinek munkásságát szakavatott előadók által ismerhette meg a magyar közönség. Az észt sztárkarmester, Erki Pehk az Óbudai Danubia Zenekarral együtt bravúrosan ugrott be a fellépést technikai okokból lemondani kényszerült Tallinni Kamarazenekar helyett, és adott pazar válogatást Pärt mester műveiből.

Az orr

Az orr (Fotó/Forrás: Posztós János)

Óriási sikerrel mutatta be legújabb darabját a Recirquel Újcirkusz Társulat és az Artus Goda Gábor Társulat. Akik esetleg lemaradtak róla, azoknak sem kell szomorkodniuk, hiszen mindkét előadás repertoáron marad és hamarosan visszatért a Müpa színpadára. A kortárs tánc iránt érdeklődők a rangos dán társulat, a Black Boksz Dance Company nemrégiben debütált Push című előadása mellett Budapesten láthatták a bodylotionco-dance és a Livescape közös futurisztikus, vibráló világát Bodyscape: Dar Winners címmel, és a Philippe Saire Társulat Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkcióját. A fesztiválra készült el a Trivia – kóruscirkusz, az Á la cARTe kamarakórus műfajában és előadói stílusában is meglepő összeállítása, amely méltán aratott fergeteges sikert.

A CAFe Budapesten mutatta be legújabb lemezét Sárik Péter, Matana Roberts, OUM és a The Soft Moon is, de itt hallhatta először a közönség a legújabb, sorrendben második Rájátszás CD anyagát is. Több ősbemutatónak is szem- és fültanúi lehetettek az érdeklődők: negyedik operája, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulás is a CAFe-n debütált. A BMC-ben hangzott fel először Eötvös Péter kifejezetten Lukács Miklós számára komponált cimbalomdarabja, és a Zeneakadémián mutatta be Bogányi Bence Bella Máté fagottversenyét. A CAFe-n nyitotta meg a Ludwig Múzeum a pop art legnagyobb válogatását felvonultató kiállítását, ahol a műfaj amerikai klasszikusai mellett a hazai művészek alkotásai is láthatóak. A Ludwig Goes Pop január 3-ig látogatható.

A fővárosi színházak is a fesztivál idejére időzítették legújabb bemutatóikat, amik továbbra is műsoron maradnak. A Budapest Bábszínház felkérésére készült a brit Beatrix Potter meséiből a Nyúl Péter, az Örkény Színház Kovács Márton, a Mohácsi fivérek és Parti Nagy Lajos Köd utánam című zenés játékát mutatta be. A Katona József Színházban a Harper Regan magyarországi, a Kamrában Az olaszliszkai ősbemutatója zajlott, az Átrium Film-Színházban pedig a Trojka Színházi Társulás előadása volt látható Dr. címmel.

Django Lassi 

Django Lassi  (Fotó/Forrás: Posztos János)

Új helyszínként mutatkozott be az Erzsébet téri Akvárium Klub, ahol a gypsy-swing nagymestere, a Django Lassi perdítette táncra a közönséget, és a budafoki Art Quarter, ahol a látogatók a 4DSOUND különleges hangtér élményével találkozhattak. A kortárs képzőművészet legteljesebb seregszemléje volt a fesztivál, a Magyar Festészet Napján a Bálnában illetve a város neves galériáiban találkozhattak az érdeklődők a legfrissebb alkotásokkal. Idén is a CAFe társrendezvényeként nyitotta meg kapuit a szakma és az érdeklődők előtt az Art Market Budapest és a Mercedes Benz Fashion Week Central Euorpe. A Street Art Project Performances és a Hello Wood jóvoltából a koncerttermek falai közül a főváros utcáira is kiköltözött a kortárs művészet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.