Klasszikus

Budapest Resonance: lounge és nu jazz magyarul

2004.01.15. 00:00
Ajánlom
A skandináv államokban, német nyelvterületen, valamint Franciaországban és Spanyolországban már széles körben ismert és népszerű zenei műfajok, a lounge és a nu jazz meghonosításával próbálkozik egy fiatal hazai csapat, a Toy Division. Budapest Resonance címmel a közelmúltban jelent meg bemutatkozó nagylemezük, melyre négy évig készültek.

A Toy Divisiont 1999-ben hozta létre a DJ Leslie néven fellépő lemezlovas, Imre László, valamint a zongorista Pál Gábor. Eleinte kizárólag komputertechnikán alapuló, elektronikus hangzásokkal kísérleteztek, de hamar kedvüket szegte egy számítógépes vírusfertőzés, mely megsemmisítette zenei programjaikat. Talán ezért is fordultak az elektronika mellett az élő hangszerek felé, s az első év végére elkészítették Minimal című számukat, amely felkerült a Future Sound of Budapest (Budapest jövőbeli hangja) című hanglemezsorozat egyik CD-jére. Ugyanebben az időben a soul, a blues és a dzsessz örökzöldjét, a Fevert is feldolgozták.

Pál Gábor a Magyar Hírlapnak elmondta: a komolyabb munka 2000-ben kezdődött, s voltaképpen azóta készülnek arra a nagylemezre, amely – Budapest Resonance címmel – néhány hete látott napvilágot. 2001-ben már sokat koncerteztek – a többi között a Sziget fesztiválon, a tokaji fesztiválon és a mezőtúri Wanted fesztiválon léptek fel –, s ebben az időben kristályosodott ki az a zenei stílusuk, amit Nyugaton lounge-nak, illetve nu jazznek neveznek. "A lounge nyugodt, lassú vagy mérsékelt tempójú, de azért ritmikus zenét jelent, amit a partikon többnyire az úgynevezett pihenőtermekben lehet hallani. A nu jazz pedig viszonylag könnyedebb, dzsesszes témákat párosít modern ritmusokkal és elektronikával. Ennek az irányzatnak a De Phazz a legismertebb képviselője" – magyarázza Pál Gábor.

Sorozatos tagcserék után 2002-ben alakult ki a Toy Division jelenlegi, hattagú felállása. A két alapító, DJ Leslie és Pál Gábor mellett Szabados Gabriella énekel, Szabó Márton gitározik, Katona Gergely fúvósokon (trombita, szárnykürt, harsona), Kerényi Ákos pedig ütőhangszereken játszik. Ebben az összeállításban jutottak el odáig, hogy több válogatáslemezen való szereplés után végre önálló CD-jük legyen. Ennek megjelentetésére egy vadonatúj kiadó, az elsősorban a reggae és a drum ’n’ bass világában otthonos DJ Nesta (Machan Frigyes) által alapított Mama Records vállalkozott.

November végén jelent meg a lemez, azóta már országszerte kapható, és a Toy Division azt reméli, hogy itthon is sikerül minél szélesebb körben megismertetni ezt a zenei világot, aminek Skandináviában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban már komoly rajongótábora van. "Ez a zene a tizenéveseknek már túl nyugodt, a 20–40 évesek szeretik leginkább, de a negyven fölöttiek közül is sokan rajonganak érte" – mondja Pál Gábor. Akit érdekel, hogy milyen is a lounge és a nu jazz magyar változata, legközelebb január 23-án, a budapesti Alcatrazban hallgathatja meg a Toy Divisiont.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.